ΤΣΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛ (ΛΑΚΗΣ) ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Ένας φόρος τιμής στον πιο γλυκό άνθρωπο του Τυρνάβου και σαν άνθρωπο , αλλά και σαν ζαχαροπλάστη

ΓΡΑΦΕΙ Ο Τάσος Ψύρρας

Με αφορμή το θάνατο του τελευταίου κατασκευαστή πουτίγκας Δανιήλ Τσίκου (Τρίτη 23/1/2024) που επέβλεπε μέχρι τέλους την παρασκευή της πουτίγκας στο κατάστημα ΟΛΥΜΠΙΟΝ μια πρώτη μικρή αναφορά στην ιστορία του και στην ιστορία της πουτίγκας γενικότερα είναι απαραίτητη.

Η ιστορία του ΟΛΥΜΠΙΟΝ των αδερφών Τσίκου είναι λίγο περίεργη, μιας και στο όνομα του καταστήματος δεν ήταν αυτό στην αρχή. Το κατάστημα προϋπήρχε και το είχε ο Καραφεργιας ο πατέρας του γιατρού Άλκη. Πρώτα Ο Γιώργος Τσικος ,γνωστός στην πιάτσα σαν «μάστορας», είχε συνεταιριστεί με τον Αποστόλη Κακαδιαρη, που είχε την ΑΣΤΟΡΙΑ.

το 1954 ο Γιώργος ο «μάστορας» δούλεψε στου Πορτεση στο γνωστό «Κοσμικόν».

Το ΟΛΥΜΠΙΟΝ το αγοράσαν τα αδέλφια Τσικου από τον Καραφεργια . η Χρονολογία ίδρυσης του καφεζαχαροπλαστειου έγινε στις 14/5/1967.Εικοσι μέρες μετα την εγκατάσταση της χούντας στην Ελλάδα. Με το ξεκίνημα είχαν πολλά προβλήματα λόγω των αριστερών πεποιθήσεων. Ιδιοκτήτες ήταν τότε ο Γιώργος,ο Ορέστης και ο Δανιήλ-Λάκης .

Η άδεια που είχε ήταν καφεζαχαροπλαστείο .

Εκτός βέβαια από τα γλυκά σέρβιραν και τσίπουρο με μεζέ εποχής, δηλ. τουρσιά ,και ρέγκες.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως πριν την δημιουργία της πουτίγκας τα γλυκά που έφτιαχναν όλα σχεδόν τα ζαχαροπλαστεία στον Τύρναβο

ήταν η Κοπεγχάγη.

Όσο για το ρεβανί έφτιαχνε ένα ταψί κάθε απόγευμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λάκη Τσικου.

Το ΟΛΥΜΠΙΟΝ όπως ήταν απέξω. Δεύτερη περίοδος. Το πιστοποιούν οι πλαστικές καρέκλες. Εδώ με τον Χρήστο Γκρόζο τον προτελευταίο «εφημεριδά» (φωτογραφικό αρχείο Έφης Τσικου)
Ο νεαρός Λάκης Τσικος μέσα στο πρώτο ΟΛΥΜΠΙΟΝ με παρέα Τυρναβιτων. στην φωτογραφία φαίνεται και ο χαρακτηριστικός σερβιτόρος Χάρης «Ρήγας» (φωτογραφικό αρχείο Έφης Τσικου)

Ο Γιώργος Τσικος έμαθε την δουλειά στη Λάρισα στου Καρελλη (η γυναίκα του ήταν αδερφή της μητέρας του Τσίκου) .

Ο Λάκης Τσικος οικογενειακά έξω από το καφενείο με φίλους (φωτογραφικό αρχείο Έφης Τσικου)
Παρέα Τυρναβιτων μαζί με τον Λάκη Τσικο και την σύζυγο του Ζωή μπροστά στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ το πρώτο μαγαζί των αδερφών Τσικου. Φωτογραφικό πειστήριο οι καρέκλες και πάλι. (φωτογραφικό αρχείο Έφης Τσικου)
Ο Λακης Τσικος οικογενειακά έξω από το φαρμακείο του Νούλη (φωτογραφικό αρχείο Έφης Τσικου)

Η ιστορία της οικογένειας των αδερφών Τσικου έχει μια περίεργη διαδρομή, γιατί έγινε γνωστή με την πουτίγκα της. Η πουτίγκα λοιπόν έφτασε στα χέρια της οικογένειας Τσίκου μέσω Λονδίνου, μέσω γερμανικής βοήθειας όπως είχε γράψει ο φίλος δημοσιογράφος Κώστας Τσόλας στις Θεσσαλικές Επιλογές

Ο Γιώργος Τσικος προπολεμικά, εργαζόταν σαν μάστορας Ζαχαροπλάστης στο ζαχαροπλαστείο του Καρέλλη στην Λάρισα και συγκεκριμένα στην περιοχή “Τσουγγαρι”

Την περίοδο της κατοχής ο Γιώργος βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά συλλαμβάνεται  το 1943 από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε. Εκεί μένει παραπάνω από 3 μήνες και γνωρίζει έναν Άγγλο αντιστασιακό που ήταν Ζαχαροπλάστης. Οι Γερμανοί αποφάσισαν τότε  να τους στείλουν στις φυλακές του Τομπρουκ αλλά μετάνιωσαν και  τους γύρισαν πίσω με το καράβι. Το ίδιο έγινε και με τον Άγγλο ζαχαροπλάστη. Αυτός ο Άγγλος λοιπόν  του έμαθε τα μυστικα της κατασκευής της πουτίγκας.

Στην φυλακή λοιπόν γνωρίζονται κι αρχίζουν να

μιλάνε για την τέχνη τους. Βέβαια ο Άγγλος ήξερε κάμποσα ελληνικά και έτσι γινόταν η κουβέντα. Κάποια στιγμή ο Άγγλος αρχίζει να μιλάει για την πουτίγκα κι ο Γιώργος που δεν την ήξερε ,άρχισε να ρωτάει και να μαθαίνει τα πάντα. Με το τέλος του πολέμου ο Γιώργος επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και ξαναπιάνει δουλειά στου Καρέλλη.

Το 1952 ο Γιώργος Τσικος μαζί με τον Αποστόλη Κακαδιαρη συνεταιρίζονται και η συνεργασία τους  κρατάει  ως το 1954. Αμέσως μετα πάλι το 1954 ο Γιώργος Τσικος δούλεψε και στο καφενείο του «Πορτεση» το γνωστό ΚΟΣΜΙΚΟΝ ,αλλά στην συνέχεια μαζί με τα αδέρφια του Ορέστη και Δανιήλ, ανοίγουν δικό τους ζαχαροπλαστείο στον Τύρναβο.

Ο Γιώργος Τσικος είχε πάντα στο μυαλό του την συνταγή του Άγγλου συναδέλφου ζαχαροπλάστη και άρχισε να πειραματίζεται, αλλά ήθελε να χρησιμοποιήσει  και τα δικά μας παραδοσιακά υλικά όπως φρέσκο πρόβειο γάλα, και χωριάτικα αυγά.

Η προσπάθεια δικαιώνεται το 1954 αφού έφυγε και από τον «Πορτεση και από το εργαστήριο του βγαίνουν οι πρώτες 4 πουτίγκες. Τόση δυνατότητα είχε το εργαστήριο τοτε.4 πουτίγκες την ημέρα. Τώρα βέβαια φτάνει τις 100 σε περιόδους γιορτών και δεν φτάνουν.

Δίπλα στο Γιώργο από το 1954 πέρασαν πολλοί βοηθοί ζαχαροπλάστη που στην πορεία έγιναν και οι ίδιοι καταστηματάρχες .ακολούθησαν την λογική της παρασκευής πουτίγκας και άλλοι είχαν περισσότερη η λιγότερη επιτυχία.

Ο αγαπητός Δανιήλ η Λάκης Τσικος ο μικρότερος της οικογένειας είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Ελευθερία» όταν ρωτήθηκε για την πουτίγκα. Είπε  ότι «η πουτίγκα είναι το πιο καθαρό γλυκό ,αφού τρώγεται στο πιάτο με κουτάλι και χωρίς να μπορεί να βάλει χέρι πάνω του». βέβαια όταν ρωτήθηκε για τα μυστικά παρασκευής απάντησε χαριτολογώντας   ότι «η πουτίγκα χρειάζεται φρέσκο πρόβειο γάλα, χωριάτικα αυγά, αλεύρι, ζάχαρη και φυσικά αγάπη και υπομονή». Όπως έχει δηλώσει «η πουτίγκα για να την απολαύσεις θέλει χάδι»

Στις κουβέντες που κάναμε μου έδωσε και μια συνταγή όχι της πουτίγκας(αυτό είναι εφτασφράγιστο μυστικό της οικογενειας) αλλά της κατασκευής της βανίλιας..

Μια συνταγή λοιπόν για κατασκευή βανίλιας δια χειρός Λάκη Τσίκου.

1,5 οκά νερό

6 οκάδες ζάχαρη

Γλυκόζη σε κατσαρόλα 2 χούφτες μεγάλες στο καζάνι

Το βράσιμο να γίνει  όπως η καραμέλα

Μόλις έπαιρνε να «πιάσει» τη «βγαζεις»  πιο νερουλή από την καραμέλα

Και μετά άπλωμα στο μαρμάρινο τραπέζι με τελάρο για μια ώρα. Μετά κρυώνει και την ανακατώνεις με μια σπάτουλα σιδερένια (16αρι σίδερο). Ασπρίζει όσο «δένει» και γίνεται όπως το υποβρύχιο.

Το κόβεις με την ξύστρα και κάνεις  την κουβερτούρα.

Επίσης άλλο ένα περίεργο γλυκό που έκανε ήταν  το  διακοσμητικό κεράσι όπου  χρησιμοποιώντας σκόνη «μεταπισοφλιτ» που ήταν ξινό άλλαζε χρώμα στο κεράσι. Έτσι

Το κόκκινο το έκανε κίτρινο.

Το έβαζαν μέσα σε μια μπομπονιέρα(τούλι) στον τενεκέ και άλλαζε το χρώμα και γινόταν πιο ξινό.

Τώρα την παράδοση συνεχίζει ο Δανιήλ Τσικος ο νεότερος γιος του Ορέστη.

Φωτογραφία του Λάκη Τσικου μπροστά στο μαγαζί ΣΥΛΒΑΝΑ με φίλο (φωτογραφικό αρχείο Έφης Τσικου)

Το άρθρο που αφιέρωσε το «Πρώτο θέμα» πρόσφατα βάζοντας το ζαχαροπλαστείο στα 10 καλλίτερα ζαχαροπλαστεία της επαρχίας.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 14/1/24
Όταν πριν από πέντε δεκαετίες οι Αδελφοί Τσίκου έστηναν το ζαχαροπλαστείο τους, κανείς δεν θα περίμενε ότι το γλυκό που λανσάρισαν τότε, η πουτίγκα, θα γινόταν πολύ γρήγορα γνωστή όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμα και σήμερα σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου είναι η πουτίγκα με την διάσημη κρέμα και το καλό σιροπιασμένο πλούσιο παντεσπάνι. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης πάστες αμυγδάλου καθώς επίσης και τον ονομαστό βουτυρένιο λευκό κορμό. Αξιοθαύμαστη ποικιλία από σιροπιαστά γλυκάκια, εξαιρετικοί κουραμπιέδες με φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο, κλασικά καρυδάτα με επικάλυψη σοκολάτας και κοκ τούρτα με γλάσο σοκολάτας, κρέμα βανίλια και δυο αφράτα παντεσπάνια.
Τύρναβος, Κιλελέρ 1,

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ