ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες τείνουν να περπατούν πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί η ταχύτητα στο περπάτημα καθορίζεται από φυσικά χαρακτηριστικά, η χρήση των οποίων ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας. Η μάζα και το μήκος των κάτω άκρων επηρεάζουν την ταχύτητα του βαδίσματος, και σε γενικές γραμμές, οι άνδρες τείνουν να υπερέχουν και στα δύο…

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι ασαφές τι συμβαίνει όταν ένας άντρας και μια γυναίκα περπατούν μαζί. Αν κάποιος πρέπει να αλλάξει ταχύτητα για να ευθυγραμμιστεί με τον άλλο, ποιος το κάνει; Αποδεικνύεται πως είναι οι άνδρες.

Ερευνητές από το Seattle Pacific University στην Ουάσιγκτον, μελέτησαν τις επιλογές στην ταχύτητα του βαδίσματος έντεκα ανδρών και έντεκα γυναικών, καθώς περπατούσαν ή μόνοι τους, ή με φίλους του ιδίου ή και αντίθετου φύλου, ή με τον/την αγαπημένο/η τους.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, βρήκαν ότι οι άνδρες επιβράδυναν σημαντικά το ρυθμό τους μόνο όταν η γυναίκα ήταν η ρομαντική σύντροφός τους. Όταν περπατούσαν με τους φίλους σας, είτε πρόκειται για φίλους του ιδίου ή διαφορετικού φύλου, δεν άλλαζαν σημαντικά την ταχύτητα στο βάδισμά τους.

Βιολογικά μιλώντας, οι ερευνητές λένε ότι είναι λογικό οι άνδρες να αναλαμβάνουν  έναν πιο ενεργητικό ρόλο για να διευκολύνουν τη σύντροφό τους. Αυτό συμβαίνει γιατί το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας είναι ευαίσθητο στις διαταραχές της ενέργειας, και σε κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, που περπατούσαν συχνά μεγάλες αποστάσεις, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τα απολιθώματα με ίχνη αρχαίων κοινωνιών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One.

TIME Health

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ