Ο Στέφαν Μαντέλ κατάφερε πριν μερικά χρόνια να κερδίσει ένα «σκασμό» εκατομμύρια κερδίζοντας το τζακ ποτ 14 φορές και σήμερα απολαμβάνει τη ζωή του σε μια τροπική παραλία.
Για τους περισσότερους από εμάς, το να καταφέρουμε να κερδίσουμε το τζακ ποτ ενός τυχερού παιχνιδιού, αποτελεί όνειρο ζωής. Για κάποιους άλλους, βέβαια, όπως για παράδειγμα τον Στέφαν Μαντέλ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από «μια ημέρα στο γραφείο». Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως ο 89χρονος σήμερα Ρουμάνος μαθηματικός κατάφερε κάποτε, αυτό που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος: να «χτυπήσει» το τζακ ποτ 14 φορές!
Ο Μαντέλ χρησιμοποίησε την εξυπνάδα του, προκειμένου να δημιουργήσει ένα τέλειο και νόμιμο σύστημα, που θα τον οδηγούσε στη νίκη. Έτσι, σχεδίασε έναν αλγόριθμο επιλογής αριθμών και ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια πέντε από τους έξι νικητήριους αριθμούς. Αυτό μείωσε τον αριθμό των πιθανών συνδυασμών στη λοταρία από εκατομμύρια σε μερικές χιλιάδες.
Το σύστημα του Στέφαν Μαντέλ που του χάρισε 14 φορές το Τζακ Ποτ
Μαζί με φίλους του, λοιπόν, πήρε ένα τεράστιο ρίσκο και αγόρασε πολλά πακέτα λαχείων με τους συνδυασμούς που ο αλγόριθμός του έκρινε ως τους πιο πιθανούς και τα κατάφερε. Κέρδισε το πρώτο βραβείο, με το ποσό του τζακ ποτ να είναι τότε 78.783 ρουμανικά λέι, δηλαδή σχεδόν 17.500 ευρώ. Αφού πλήρωσε τα έξοδά του, ο Στέφαν έφυγε με περίπου 3.500 ευρώ από τη Ρουμανία με προορισμό την Αυστραλία. Τα χρήματα αυτά ήταν αρκετά για να ξεκινήσει μια νέα ζωή στο εξωτερικό και να δοκιμάσει ξανά το επιτυχημένο σχέδιό του.
Εκεί έκανε το βήμα παραπάνω. Έφτιαξε ένα σύστημα για να επιτρέπει σε υπολογιστές και εκτυπωτές να εφαρμόζουν αυτόματα τον αλγόριθμο για να συμπληρώνουν δελτία με κάθε συνδυασμό αριθμών. Το αποτέλεσμα; Κέρδισε 12 φορές το τζακ ποτ, ώσπου οι αρχές αναγκάστηκαν να αλλάξουν τους κανόνες τους παιχνιδιού και να μην επιτρέπουν την εκτύπωση δελτίων από τον υπολογιστή.
Έτσι, ο Ρουμάνος αποφάσισε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, όπου ακόμη δεν ίσχυε αυτή η απαγόρευση. Εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια, βρήκε επενδυτές για να στηρίξουν οικονομικά το σχέδιό του και το 1992 τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Κατάφερε να κερδίσει το τζακ ποτ στη λαχειοφόρο, το οποίο έφτανε τα 27 εκατομμύρια δολάρια.
«Ήξερα ότι θα κερδίσω ένα πρώτο βραβείο, έξι δεύτερα βραβεία, 132 τρίτα βραβεία και χιλιάδες μικρά βραβεία», είχε πει τότε στο Planet Money. Κάπως έτσι, το συνολικό του κέρδος του ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Ένα μέρος των χρημάτων δόθηκε στους επενδυτές κι εκείνος κράτησε τα κέρδη, τα οποία ήταν σαφώς πάρα πολλά.
Το αμερικάνικο σύστημα δεν μπορούσε να δεχθεί ότι «εξαπατήθηκε» με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, κι έτσι ο Μαντέλ είχε για περίπου τέσσερα χρόνια δικαστικές διαμάχες, αλλά όσο κι αν ερεύνησε την υπόθεση η CIA και το FBI, δεν κατάφεραν να τον ενοχοποιήσουν για κάτι. Θεσπίστηκαν νέοι νόμοι για τα τυχερά παιχνίδια, ενώ την ίδια στιγμή ο Μαντέλ έβαλε τα χρήματά του σε μια βαλίτσα και πήρε το αεροπλάνο για το Βανουάτου, ένα τροπικό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα.
Τα έξι βήματα που ακολούθησε ο Μαντέλ για να κερδίσει χρήματα από τη λοταρία:
- Υπολόγισε τον συνολικό αριθμό των πιθανών συνδυασμών. (Για μια λοταρία που απαιτεί να επιλέξετε έξι αριθμούς από το 1 έως το 40, αυτό σημαίνει 3.838.380 συνδυασμούς).
- Βρήκε λοταρίες στις οποίες το τζακ ποτ είναι τριπλάσιο ή μεγαλύτερο από τον αριθμό των πιθανών συνδυασμών.
- Συγκέντρωσε αρκετά μετρητά για να πληρώσει για κάθε συνδυασμό. (Ο Mandel συγκέντρωσε 2.524 επενδυτές στην προσπάθειά του να κερδίσει τη λοταρία της Βιρτζίνια).
- Εκτύπωσε εκατομμύρια λαχνούς με κάθε συνδυασμό. (Αυτό ήταν κάποτε νόμιμο. Τώρα θα πρέπει να αγοράσεις τους λαχνούς απευθείας από το πρακτορείο).
- Παρέδωσε τους λαχνούς σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους λαχείων.
- Κέρδισε τα μετρητά. Και φυσικά πλήρωσε το ποσό που αντιστοιχούσε στους επενδυτές, κρατώντας τα κέρδη του.
enimerotiko.gr