Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΟΛΛΑΝΔΟΙ»

Σχόλια του Ευρωβουλευτή των Πρασίνων και Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΣ Πέτρου Κόκκαλη για την έκθεση ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

Η έκθεση της HVA με τίτλο «Water management in Thessaly the wake of Storm Daniel” και για την οποία η διαβούλευση έληξε στις 29/3 εγείρει αρκετά ζητήματα:

1.⁠ ⁠Το σώμα της έκθεσης, που τέθηκε σε διαβούλευση, είναι στα αγγλικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την κατανόηση ενός τόσο τεχνικού ζητήματος, αλλά και με θέματα διαφάνειας που προκύπτουν. Είναι προφανές ότι μια περίληψη 14 σελίδων δεν καλύπτει μια έκθεση 270 σελίδων και των παραρτημάτων της (140 σελίδες).

2.⁠ ⁠Επιπλέον, δεν προκύπτει η παραμικρή θεσμική πλαισίωση, αφού δεν προβλέπεται ούτε από τις οδηγίες 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα και 2007/60/ΕΕ για τις πλημμύρες, ούτε από την εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση των υδάτων.

3.⁠ ⁠Η εμπειρία και επιστημονική επάρκεια της HVA δεν είναι σχετικές. Η HVA παρουσιάζεται ως εμπορική εταιρεία: «Η HVA International, που ιδρύθηκε το 1879 στις Κάτω Χώρες, είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη γεωργική εταιρεία και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με μακρά ιστορία στην ανάπτυξη έργων τροπικής γεωργίας, εστιάζοντας κυρίως στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η HVA έχει διαφοροποιημένη εστίαση στη γεωργία, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία κατά την ανάπτυξη των περιουσιακών μας στοιχείων και τη μοναδική μας προσέγγιση στην επένδυση, διαχείριση και λειτουργία γεωργικών έργων μεγάλης κλίμακας». Επιπλέον δεν υπάρχει αναφορά στην επιστημονική ομάδα η οποία εκπόνησε την μελέτη.

4. Η επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου είναι άτοπη από τη στιγμή που η ελληνική και η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη από το 2012 το έχουν επί της ουσίας απορρίψει. Επιπλέον δεν προκύπτει η σκοπιμότητα και η αποτελεσματικότητα αυτής της επιλογής.

5. Στην έκθεση προτείνεται η δημιουργία ιδιωτικού φορέα για την εφαρμογή των αναγκαίων σχεδίων και τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά προβληματική και εντάσσεται σε μια προσπάθεια “ιδιωτικοποίησης” της αναγκαίας κρατικής παρέμβασης σε μια περιοχή που πλήττεται οικονομικά και κοινωνικά από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι η μελέτη των Ολλανδών θέτει επί τάπητος τη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης Υδάτων σε κάθε λεκάνη απορροής της χώρας, όπου θα λειτουργούν με όρους ιδιωτικής οικονομίας.

«Σε μια Θεσσαλία όπου ήδη έχουν κατασπαταληθεί οι φυσικοί πόροι, αναφέρει ο Πέτρος Κόκκαλης, η πρόταση που υιοθετεί η Κυβέρνηση ουσιαστικά ανοίγει την κερκόπορτα στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Οι εργολαβικοί ταμιευτήρες, τα 150 και πλέον φράγματα, οι εκτροπές ποταμών, οδηγούν σε αλλαγές των υδρομορφολογικών συνθηκών της περιοχής, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την πρωτογενή παραγωγή. Δεν χρειάζεται οι Ολλανδοί να κουνούν το δάχτυλο στον πληθυσμό της Θεσσαλίας για τις παραλείψεις της Κυβέρνησης. Η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια λαθών, ειδικά στη Θεσσαλία, που θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει».

Στον «Κόσμο» πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος για μια δίκαιη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι πράσινος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ