Την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι επισκέφθηκαν σαράντα μαθητές του 9ου Γυμνασίου Λάρισας συνοδευόμενοι από τέσσερις εκπαιδευτικούς, στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Μνημεία προστατευόμενα από την UNESCO»
Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Βελιγράδι η εκπαιδευτική ομάδα έζησε την εμπειρία της γνωριμίας μιας χώρας του εξωτερικού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με άλλη κουλτούρα και πολιτισμό και επισκέφθηκαν τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης.
Αξιομνημόνευτοι σταθμοί στην παλαιά πόλη του Βελιγραδίου: το φρούριο Καλεμέγκνταν, ο Πύργος Nebosja που ήταν φυλακή και ο τόπος θανάτου του ρήγα Φεραίου, οι εκκλησίες Ruzica και Αγία Παρασκευή, η πλατεία Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, το Εθνικό Θέατρο, το αρχοντικό της Πριγκίπισσας Ljubica και ο Άγιος Σάββας, ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων.
Οι μαθητές/τριες απόλαυσαν την κρουαζιέρα στο Δούναβη και περιηγήθηκαν το βράδυ σε μια παραδουνάβια πανοραμική βόλτα στην περιοχή Ζέμουν, μια από τις πιο γραφικές περιοχές της πόλης. Επίσης επισκέφθηκαν το πανόραμα του Βελιγραδίου το Dedinje, με τις ωραιότερες επαύλεις και το παλάτι του βασιλιά Kαρατζιόρτζεβιτς. Περπάτησαν στην Κνεζ Μιχαήλοβα, αγαπημένο πεζόδρομο ντόπιων και επισκεπτών με εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα που τώρα στεγάζουν γκαλερί, μοντέρνα εμπορικά μαγαζιά, αλλά και κομψά καφέ και εστιατόρια.
Κατόπιν οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνας το Νόβι Σαντ (Novi Sad), μια πόλη πανέμορφη και πολύχρωμη που αποπνέει αέρα Αυστροουγγαρίας. Το όνομα Νόβι Σαντ σημαίνει “Nέα Φυτεία” στα Σερβικά. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πρωτεύουσα της βόρειας σερβικής επαρχίας Βοϊβοντίνα. Ξεναγήθηκαν στο κάστρο Petrovaradin, στον πολυφωτογραφημένο πύργο του ρολογιού που βρίσκεται μέσα στο φρούριο, στην πλατεία Slobodan, στον καθεδρικό ναό, στο Δημαρχείο και στον κεντρικό πεζόδρομο όπου μέχρι σήμερα δεσπόζει το κτίριο, όπου στέγαζε το αλλοτινό Ελληνικό σχολείο.
Τέλος τα παιδιά είχαν τη χαρά και την τιμή να ξεναγηθούν και να πειραματιστούν με το εναλλασσόμενο ρεύμα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα, ένα μουσείο επιστημών που στεγάζεται σε μια αστική βίλα, η οποία χτίστηκε το 1927 σύμφωνα με τα σχέδια του Ντράγκισα Μπράσοβαν, ενός διακεκριμένου Σέρβου αρχιτέκτονα που βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του Βελιγραδίου. Είναι αφιερωμένο στον Νίκολα Τέσλα τιμώντας και προβάλλοντας τη ζωή και το έργο του. Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ένας μεγάλος Εφευρέτης του 20ου αιώνα, μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό του έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του. Το όνομά του είναι συνώνυμο της καινοτομίας!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι εμπειρίες, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς: Παλαιομίχα Ρούλα, Στεργιούλα Παναγιώτα, Τουρναβίτη Βασιλική και Μπίτου Αλίκη.