Την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα για την εισροή επιπλέον πόρων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιβεβαίωσε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αποφασίζοντας τη διεύρυνση της συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα προγράμματα Horizon και Erasmus, μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα.
Σύμφωνα με την εισήγηση που αποδέχθηκε το σώμα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συμμετάσχει στα προγράμματα
ERASMUS KA220-VET/ Sustainable Aquaculture
ERASMUS KA220-VET/ EXPLAIN
ERASMUS KA220-VET/ EmpowerHer Inclusivity Project
ERASMUS KA220-VET/SCARLET
CERV-2024-CHILD/MINDFIT
HORIZON /FIRE.EU
HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-07-01-AGRINNOHUB
HORIZON-CL6-2024-BIODIV-SPONGENETS, 3.
HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-07-01-AGROEXCEL,
HORIZON-CL6-2024-BIODIV-DEMISTIFY,
Climate – KIC: P2R Pathways2Resilience Call 1-Aegis360,
HORIZON-CL2-2024-HERITAGE-01-02)-CICERO,
HORIZON-WIDERA-OENOHELIX, 8.
HORIZON-CL6-2024-GOVERNANCE-VISION4FOOD,
HORIZON-MISS-2021-CLIMA-02-01 CLIMAAX
Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα παραπάνω προγράμματα, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης στην εισήγηση του, μεγιστοποιούνται οι ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτισης και ενίσχυσης του εισοδήματος ομάδων πληθυσμού της θεσσαλίας.
Ειδική Συνεδρίαση απολογισμού
Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας στο πλαίσιο της Ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της περιφερειακής Αρχής απάντησε σε ερωτήσεις των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και Ενωμένοι Θεσσαλοί.
Συγκεκριμένα μετά από ερώτηση του επικεφαλής Τάσου Τσιαπλέ για την Πολιτική Προστασία και την αντιπυρική περίοδο ο κύριος Κουρέτας αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις ενέργειες που έγιναν όπως πχ η μετεγκατάσταση της περιφερειακής διοίκησης Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής στο νέο κτίριο της περιφέρειας στην οδό Θεοφράστου& Κλεισθένους.
Με την παραχώρηση χώρου και τη μετεγκατάσταση της περιφερειακής διοίκησης στο νέο κτίριο της περιφέρειας ο συντονισμός όλων όπως είπε των ενεργειών που αφορούν στην πολιτική προστασία θα είναι πιο άμεσος.
Η δεύτερη κίνηση αφορούσε πρόσθεσε στη συγκρότηση του περιφερειακού συντονιστικού οργάνου. Δηλαδή του οργάνου που συντονίζει τις δράσεις και τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανάλογα με το γεγονός.
Αποφασίστηκε όπως το όργανο αυτό συνεδριάζει τακτικά και όχι μόνο όταν θα υπάρχει φαινόμενο φυσικής καταστροφής. Καθιερώθηκε λοιπόν ότι θα συνεδριάζει, τακτικά, με την πλήρη του σύνθεση την τελευταία Τετάρτη του κάθε μήνα και έκτακτα όταν απαιτείται και ανάλογα με την εποχή του χρόνου θα εξετάζονται και τα ανάλογα αντικείμενα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η περιφέρεια προχώρησε στο πλαίσιο της οργάνωσης στην δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού, αντίστοιχου του περιφερειακού κέντρου επιχειρήσεων που προβλέπεται στην νομοθεσία.
Το κέντρο αυτό έχει σχεδιαστεί στην και βρισκόμαστε στην φάση της υλοποίησης εκτιμώντας ότι σε λιγότερο από δύο μήνες θα είναι κι αυτό έτοιμο να αποτελέσει το δεύτερο εργαλείο στα χέρια του περιφερειάρχη για την για την λειτουργία του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη ενσωματώσει ένα δίκτυο με 13 Μετεωρολογικούς σταθμούς και ένα μικρό αριθμό μετρητών της στάθμης των κυρίων ποταμών της Θεσσαλίας και συνεχίζουμε τη διαδικασία της επέκτασης αυτών των δικτύων με νέες προγραμματικές συμβάσεις με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΛΚΕΘΕ.
Τέλος σ’ ότι αφορά τον καθαρισμό των δασικών περιοχών της Θεσσαλίας ο κ. Κουρέτας υποστήριξε ότι παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στα Δασαρχεία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την
Ο Περιφερειάρχης απάντησε επίσης σε ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφορικά με τη σύνδεση του δρόμου Βόλου -Καρδίτσα με τον οδικό άξονα Ε.65
Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών και αναφέρθηκε στη μελέτη της περιφέρειας προϋπολογισμού άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου Ε30 που οδηγεί στον Ε65 ώστε να καταστεί πιο ασφαλής για τους οδηγούς αλλά και στη μελάτη ύψους 400 χιλιάδων ευρώ για την παράκαμψη Σοφάδων.
Στο πλαίσιο επίσης της συζήτησης ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ενωμένοι Θεσσαλοί» κ. Νίκος Χαυτούρας απηύθυνε ερώτηση προς την περιφερειακή αρχή σχετικά με την καθυστέρηση στην εκβάθυνση του Λιμανιού του Βόλου.
Απαντώντας η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου τόνισε
«Μολονότι η αρμοδιότητα για τη λειτουργία του λιμανιού και συνακόλουθα οι ενέργειες για την εκβάθυνση του εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου εντούτοις η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την αναπτυξιακή πολιτική , τον τουρισμό και το εμπόριο , στο επίπεδο της περιφέρειας , μέσα στην οποία ασφαλώς εντάσσεται και η λειτουργία του λιμανιού του Βόλου ,παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Ήδη όπως πρόσθεσε η Αντιπεριφερειάρχης έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από τον Οργανισμό Λιμένος και το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του λιμανιού και την απομάκρυνση των προσχώσεων.