ΛΑ.ΣΥ.: ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΣΑ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση – καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων για την παραχώρηση απορριμματοφόρων στο δήμο Ελασσόνας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καταγγέλλει για άλλη μια φορά την εγκληματική πολιτική της σημερινής διοίκησης του δήμου Λάρισας, όπως και της δημοτικής αρχής Ελασσόνας, που διαμορφώνουν συνθήκες πιθανού ατυχήματος εις βάρος των εργαζόμενων των δήμων. Καλεί τους εργαζόμενους των δήμων να αντιταχθούν στη πολιτική του “πάμε και όπου βγει’’. Σε μια πολιτική που βάζει στη ζυγαριά κόστους – οφέλους τις ίδιες τις ζωές τους για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων.

Πιο συγκεκριμένα, στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο Λάρισας την Πέμπτη 16/5, η δημοτική αρχή της ΝΔ μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής Ελασσόνας, συνηγορεί να παραχωρήσει άλλα δυο σαράβαλα και επικίνδυνα απορριμματοφόρα τεχνολογίας 1993 και 1996, για να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας του όμορου δήμου. Είναι χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας τους το γεγονός ότι η ίδια η υπηρεσία καθαριότητας τα είχε παροπλισμένα εδώ και πολλά χρόνια και διαπιστώνει ότι “η χρήση τους κρίνεται ιδιαίτερα ασύμφορη και δυσχερής (παλαιάς τεχνολογίας, ιδιαίτερα ενεργοβόρα και εμφανίζουν ελλείψεις σε συστήματα ασφάλειας )’’ στην σχετική εισήγηση που έρχεται.

Παρόλα αυτά, όμως αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σ’ αυτή την επικίνδυνη απόφαση συνηγορεί η υπηρεσία καθαριότητας, καθώς εισηγείται θετικά για την παραχώρηση, γνωρίζοντας ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους τους στον Δήμο Ελασσόνας, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μεγάλος σε έκταση και ορεινός.

Αυτά λοιπόν τα δυο επικίνδυνα οχήματα αποδέχεται από τη μεριά της η δημοτική αρχή Ελασσόνας, που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και με πλήρη γνώση των συνεπειών που συνεπάγονται οι ελλείψεις ασφάλειας αυτών των απορριμματοφόρων για πρόκληση πιθανού ατυχήματος. Μαζί λοιπόν οι εκλεγμένοι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν και υλοποιούν αυτή την επικίνδυνη και αντεργατική πολιτική εκεί που διοικούν τους δήμους.

Αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την πλήρη ταύτισή τους στο να εξυπηρετήσουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική που βάζει από τη μια σε άμεση προτεραιότητα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ από την άλλη θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των εργαζόμενων. Μια πολιτική που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής, που στραγγαλίζουν τις δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες για να πετύχουν τα ματωμένα πλεονάσματα και από την άλλη ανοίγουν τα πεδία των υπηρεσιών των δήμων για την επιχειρηματική δραστηριότητα των εργολάβων.

Γιατί η επίκληση στην αδυναμία προμήθειας νέων απορριμματοφόρων και ανανέωσης του στόλου του γειτονικού δήμου Ελασσόνας, δεν είναι αποτέλεσμα της μοίρας, άλλα της στρατηγικής και των αποφάσεων όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής της ΝΔ, που δαπανούν από τη μια 9 δις € το χρόνο για το νατοϊκούς εξοπλισμούς, ενώ από την άλλη παρακρατούν κάθε χρόνο 5 δις € από τους συνταγματικά θεσμοθετημένους πόρους των δήμων (ΚΑΠ). Μια πολιτική που εφάρμοσαν πιστά και οι προκάτοχοί τους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. Γι΄ αυτό δεν υπάρχουν λεφτά για καινούργια απορριμματοφόρα, καινούργιες σχολικές μονάδες, ενίσχυση των υπηρεσιών των δήμων με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Γι’ αυτό ιδιωτικοποιούνται μια σειρά υπηρεσιών και οι δήμαρχοι αυτών των κομμάτων κάθε χρόνο βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη των λαϊκών οικογενειών, μέσα από την δημοτική φορολογία.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης χρειάζεται να καταδικάσουν αυτή την πολιτική στην πράξη. Να αντιταχθούν στα καθημερινά “Τέμπη’’ που διαμορφώνουν οι εκλεκτοί των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στους δήμους, να τους τιμωρήσουν πολιτικά με τη δράση τους, οργανώνοντας τον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα στους χώρους δουλειάς. Εξάλλου το σύνθημα που αντηχούσε και αντηχεί ακόμη “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας’’ χρειάζεται να γίνει οδηγός και εφαλτήριο αντεπίθεσης.

Όμως χρειάζεται και στις εκλογές της 9ης Ιούνη για την Ευρωβουλή να στείλουν μήνυμα πανευρωπαϊκής αντεπίθεσης, καταδικάζοντας τα κόμματα του Ευρωνατοϊκού τόξου, δυναμώνοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, που την επόμενη μέρα θα καταθέσει αυτή τη δύναμη στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση θα είμαστε στο πλευρό τους, συνεχίζοντας μαχητικά να αναδεικνύουμε τις ευθύνες των δημοτικών αρχών και των πολιτικών τους επιλογών, που θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ