Εκεί στο Λαογραφικό της Λάρισας Μουσείο
μια ομάδα από το Μουσικό της πόλης μας Σχολείο
στις «Βελονιές παράδοσης» ήρθε να τραγουδήσει
και νότες του δημοτικού άσματος να «κεντήσει».
Β.Κ.
Με όμορφη διάθεση και ποιητική, μαθητές και μαθήτριες του γ2΄ τμήματος γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας συμμετείχαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος «Το Δημοτικό τραγούδι ως φορέας πολιτισμού: Η παραλογή Του νεκρού αδερφού» με υπεύθυνες καθηγήτριες την Βασιλική Κοσμάνου και την Ελένη Κουτή στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» κατόπιν πρόσκλησης της Διευθύντριας του Λαογραφικού Μουσείου κ. Καλοκαιρινού Φανής.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Γιώργος και Λένα Γουργιώτη, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός», εγκαινίασαν την περιοδική έκθεση «Βελονιές Παράδοσης» κατά την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες του εν λόγω προγράμματος πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση με δημοτικά τραγούδια από την παράσταση «Του νεκρού αδερφού» που αναμένεται να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη το προσεχές διάστημα.
Ήταν μια εκδήλωση που συνδύασε την άυλη και την υλική πολιτιστική κληρονομιά!
Το εκλεκτό κοινό παρακολούθησε με πολλή συγκίνηση το σύντομο πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα σε συναισθηματική φόρτιση, καθώς εκείνη την ημέρα ήταν η μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Τα παιδιά έμπρακτα έδειξαν πως αγαπούν το δημοτικό τραγούδι που είναι μέρος της παράδοσής μας. Η παράδοση είναι μια συνεχόμενη πορεία από το χτες στο αύριο, και καθώς το σήμερα μας ανήκει οφείλουμε να κρατούμε σαν κόρη οφθαλμού όλα τα πολύτιμα μας χάρισαν οι προηγούμενες γενιές σε κάθε τομέα της ζωή μας!