Η σπουδαία θεατρική παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη παρουσιάζεται σήμερα στον Τύρναβο

Ο Δήμος Τυρνάβου διοργανώνει τη θεατρική παράσταση «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη, από το θέατρο ΘΥΜΕΛΗ σε σκηνοθεσία Έλλης Βοζικιάδου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 στις 9:00μμ στο Ανοιχτό Θέατρο Τυρνάβου «Λατόμι».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το είδωλο μιας γυναίκας προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο και όχι η ίδια η Ελένη, γιατί η Ήρα πεισματωμένη με τον Πάρη που διάλεξε την Αφροδίτη και όχι εκείνη για το βραβείο της ομορφιάς, του έδωσε αντί για την Ελένη, δώρο της Κύπρης προς τον Πάρη, τον «ίσκιο» της Ελένης, μια νεφέλη.

Ο Ερμής βοηθούμενος από το Δία φέρνει την πραγματική Ελένη στην Αίγυπτο κάτω από τη φροντίδα του ενάρετου Πρωτέα, βασιλιά της Αιγύπτου. Μετά το θάνατό του όμως ο γιος του Θεοκλύμενος θέλει να την παντρευτεί και την πιέζει να δεχτεί αυτό το γάμο. Η Ελένη βρίσκει άσυλο στον τάφο του Πρωτέα. Με την είσοδο του Τεύκρου πληροφορείται η Ελένη την καταστροφή της Τροίας και το χαμό του Μενέλαου, του άντρα της. Ελληνίδες σκλάβες, ο χορός της τραγωδίας, παρηγορούν την «θρηνούσα» Ελένη, τη συμβουλεύουν και την πείθουν να ρωτήσει τη μάντισσα Θεονόη, αδελφή του Θεοκλύμενου, για τη μοίρα του άντρα της.

Μετά από πολλά χρόνια, ο Μενέλαος που ναυαγός φτάνει στην Αίγυπτο, συναντάται με την πραγματική γυναίκα του, ενώ η άλλη, η νεφέλη, εξαφανίζεται στον αιθέρα. Η Θεονόη βοηθά τους δύο συζύγους να δραπετεύσουν. Η Ελένη καταστρώνει το σχέδιο αποδράσεως και οι δυο τους κατορθώνουν να ξεγελάσουν τον Αιγύπτιο βασιλιά και να φύγουν για την Ελλάδα.

Διάρκεια: 100΄

Ηθοποιοί: Λόρνα Κούτση, Στέργιος Γιαννουλάκης, Χρήστος Γεωργίου, Αμαλία Κλημοπούλου, Δέσποινα Παντελίδου, Βασίλης Κουσουνέλος και χορός 6 γυναικών.

Λίγα λόγια για τη σπουδαία σκηνοθέτη 

Η Έλλη Βοζικιάδου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, θιασάρχις, σκηνοθέτρια και ενδυματολόγος. Υπήρξε στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου επί 20 χρόνια και συνιδρύτρια της θεατρικής σκηνής «Θυμέλη».

Υπηρέτησε με συνέπεια το θέατρο από διάφορες θέσεις (ηθοποιός, θιασάρχις, σκηνοθέτρια και ενδυματολόγος) για πάνω από 60 χρόνια. Το 1980 ίδρυσε τη θεατρική σκηνή «Θυμέλη» μαζί με τον σύζυγό της, τον αρχιμουσικό και συνθέτη Διονύση Κούτση. Επί 20 χρόνια ήταν στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών και τη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.

Στο Εθνικό Θέατρο έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα αρχαίας τραγωδίας και κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (ελληνικού και ξένου), σε παραστάσεις που σκηνοθέτησαν ο Τάκης Μουζενίδης, ο Αλέξης Σολομός, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Αλέξης Μινωτής κ.ά.

Στα πρώτα της βήματα συνεργάστηκε με την Κατερίνα (Ανδρεάδη), ερμηνεύοντας πρώτους ρόλους στα έργα «Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα» του Τζέιμς Μπάρι και «Ιερή Φλόγα» του Σόμερσετ Μομ. Συνεργάστηκε με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα «Καραϊσκάκης» των Φωτιάδη-Σταύρου, «Ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι, «Μονοσάνδαλος» του Νίκου Τσεκούρα, «Έβδομος Ουρανός» του Όστιν Στρονγκ και «Χρυσό Χάπι» του Νότη Περγιάλη.

Μετέπειτα συνεργάστηκε με το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου σε σημαντικούς ρόλους στα έργα «Όλα τα παλιά αγοράζω» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου και «Ο Καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ. Το 1970 συνεργάστηκε εκτάκτως με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ερμηνεύοντας το ρόλο της Ιούς στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θάνου Κωτσόπουλου.

Το 1980 αποχώρησε από το Εθνικό Θέατρο και ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της Διονύση Κούτση (1932-2007) την εταιρεία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων «Θυμέλη» με κεντρική και παιδική σκηνή, καθώς και με ποικίλη πολιτιστική δραστηριότητα. Οι πρώτες παραστάσεις που ανέβηκαν στο θέατρο «Θυμέλη» ήταν «Η παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμί, σε σκηνοθεσία Νίκου Παπαδάκη, όπου ερμήνευσε το ρόλο της Μάρθας και η τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη», σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαϊωάννου, όπου ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο.

Από το 1982 το θέατρο «Θυμέλη» εγκαταστάθηκε στην Πλατεία Αμερικής (οδός Μοσχονησίων 32), όπου εδρεύει μέχρι σήμερα. Στο χώρο αυτό πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε τα έργα «Η Χειραφέτηση» του Γεωργίου Σουρή, «Άννα-Πατρίτσια-Μάγκυ» του Νίκου Ζακόπουλου, «Η κυρία Βεράντη» του Δημητρίου Κορομηλά, «Ζητείται υπηρέτης» του Μπάμπη Άννινου, «Σύζυγοι με δοκιμή» του Φρέντερικ Λόνσντέιλ, «Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσί Ουίλιαμς, « Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ, «Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νιλ, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Ελένη» του Ευριπίδη, «Ο Ποπολάρος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, «Στο Μαντράς τη νύχτα εκείνη» του Εδουάρδο Μανέτ, «Τα Δαχτυλίδια» του Σπύρου Παπαδογιώργου.

Ως θιασάρχις ανέπτυξε, επίσης, συγγραφική δραστηριότητα. Έγραψε έργα για παιδιά («Τα παιδικά χρόνια του Μότσαρτ», «Μικρά θαλασσοπούλια», «Το παιγνίδι του δάσους»), διασκεύασε έργα για παιδιά («Χάιντι η μικρούλα των Βουνών» της Γιοχάνα Σπίρι, «Σταχτοπούτα» από την όπερα του Ροσίνι, «Η βασίλισσα του χιονιού» του Χ. Κ. Άντερσεν, «Το άσχημο παπάκι» του Χ. Κ. Άντερσεν, «Η συναυλία των ζώων» των αδελφών Γκριμ, «Ο βασιλιάς βάτραχος» των αδελφών Γκριμ, «Ο Φασουλής του Παντοπώλη» του Χ. Κ. Άντερσεν) και μετέφρασε θεατρικά έργα («Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, «Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νιλ, «Σύζυγοι με δοκιμή» του Φρέντερικ Λονσντέιλ).

Το 1991, στο χώρο του θεάτρου «Θυμέλη», ίδρυσε το «Επιμορφωτικό Κέντρο Αρχαίου Δράματος – Θυμέλη», στο οποίο δίδαξε υποκριτική, αγωγή του Λόγου και ορθοφωνία, μαζί με πολλούς διακεκριμένους καθηγητές. Ως καθηγήτρια υποκριτικής συνεργάστηκε με τη Ανωτέρα Δραματική Σχολή της Μαίρης Τράγκα και ως καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ποίησης δίδαξε στο «City Literary Institute» του Λονδίνου.

Στον κινηματογράφο κατέγραψε μόλις τρεις παρουσίες. Το 1957 πρωταγωνίστησε στην κοινωνικοδραματική ταινία του Α. Δημήτριεφ «Η Δίψα» (η ταινία θεωρείται χαμένη) και το 1962 εμφανίστηκε στην «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη και το ντοκιμαντέρ «Ηλέκτρα» του Τεντ Ζάρπα.

Η Έλλη Βοζικιάδου πέθανε στις 24 Απριλίου 2020, σε ηλικία 88 ετών. Από τον γάμο της με τον Διονύση Κούτση απέκτεισε μία κόρη, την τραγουδίστρια και δικηγόρο Λόρνα Κούτση.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ