10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών: Γιατί ανησυχούν οι «βετεράνοι» αναπληρωτές

Η κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των διορισμών εγείρει υποψίες και πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που πιστεύουν πως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις

Πέραν από κάθε προσδοκία είναι ο αριθμός των 10.000 διορισμών εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Πολλοί εκπαιδευτικοί παρακολουθούν με δυσπιστία τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς δεν έχουν συνηθίσει σε αυτή τη «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τους πιο ελαστικά εργαζόμενους του ελληνικού δημοσίου, καθώς το ένα τρίτο των αναγκών των σχολείων καλύπτεται κάθε χρόνο από αναπληρωτές.

Η κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των διορισμών (και μάλιστα όχι σε προεκλογική περίοδο) εγείρει υποψίες και πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που πιστεύουν πως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο για κίνηση «εφησυχασμού» των «βετεράνων» αναπληρωτών, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κρύψει την πρόθεση της να επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Διορίζοντας λοιπόν 10.000 αναπληρωτές, με χρόνια προϋπηρεσίας, η κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει κατά πολύ τις αντιδράσεις που θα φέρει η ανακοίνωση για την επαναφορά ενός γραπτού διαγωνισμού.

Ορισμένοι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ακόμα πως οι διορισμοί αποτελούν ένα ισχυρό «εργαλείο» του υπουργείου για να υποχρεώσει την εκπαιδευτική κοινότητα να προχωρήσει και να αποδεχθεί την ατομική αξιολόγηση. Ήδη το υπουργείο έχει χρησιμοποιήσει τη λογική «καρότο και μαστίγιο» σε παλαιότερους διορισμούς, καθώς δεν μονιμοποιούσε κανέναν νεοδιόριστο που δεν δεχόταν την αξιολόγηση.

Τέλος, οι λιγότεροι «δύσπιστοι» εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο πως η αύξηση των διορισμών αποτελεί μία κίνηση που θα στρέψει το βλέμμα μακριά από τις μεγάλες περικοπές σχολικών τμημάτων που ετοιμάζει και φέτος το ΥΠΑΙΘΑ.

Οψόμεθα….

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ