Κωνσταντίνος Καβάφης: Το αρχείο του και το αλεξανδρινό σπίτι του για πρώτη φορά βλέπουν το φως

Μακριά από τη θάλασσα, σε ένα στενό δρόμο στην παλιά ελληνική συνοικία της Αλεξάνδρειας, στην οδό Rue Lepsius 10, ήταν το σπίτι, και δημιουργικό ησυχαστήριο του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Για 26 χρόνια, ήταν εδώ που ο ποιητής, ένας γραφειοκράτης στη βρετανική αποικιακή Αίγυπτο, αντιμετώπιζε συγγραφείς, όπως ο Ε.Μ. Φόρστερ, σε ατελείωτες νύχτες συζητήσεων που φωτίζονταν με κεριά, και συνοδεύονταν με ποτά. Αυτό που ο Άγγλος μυθιστοριογράφος αργότερα θυμήθηκε ως «μικρά κομμάτια από ψωμί και τυρί».

Ήταν επίσης εδώ, πάνω από έναν οίκο ανοχής στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, που ο Καβάφης έγραψε τα αριστουργήματα που θα τον έκαναν έναν από τους πιο μεταφρασμένους ποιητές του κόσμου.

Μετά από χρόνια παραμέλησης, το διαμέρισμα που ο Forster θα θυμόταν ως «σκοτεινό» και «οικογενειακά επιπλωμένο» ανακαινίστηκε επιτέλους! «Το διαμέρισμα στην Rue Lepsius ήταν το δημιουργικό του καταφύγιο», λέει ο καβαφικός μελετητής Peter Jeffreys. «Αυτό δεν είναι τόσο ανακαίνιση όσο μια ανασύλληψη ενός χώρου που ευθυγραμμίζει εκ νέου τον Καβάφη με τον 21ο αιώνα».

Με την αποκατάσταση, η «αγιοποίηση» του Καβάφη – χάρη στο Ίδρυμα Ωνάση – ολοκληρώνεται, εκτός από την Αλεξάνδρεια, και στην Ελλάδα. Εν μέσω αναβίωσης του ενδιαφέροντος για τον μοντερνιστή ποιητή, το Ίδρυμα Ωνάση, που ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 50 χρόνια από τον Αριστοτέλη Ωνάση, αποφάσισε να κάνει το έργο του ποιητή πιο προσιτό και να ρίξει φως στην παγκόσμια φήμη του. «Επιστρέφουμε στον Καβάφη την τιμή που του αξίζει», δήλωσε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ιδρύματος. «Στην Αλεξάνδρεια έχουμε το μέρος όπου έζησε και στην Αθήνα τα πράγματα με τα οποία έζησε», είπε, αναφερόμενος στα έργα τέχνης, τα έπιπλα, τα βιβλία και τα προσωπικά αντικείμενα που εκτίθενται τώρα στην Αθήνα. Στεγασμένο σε ένα νεοκλασικό κτίριο στους πρόποδες της Ακρόπολης, Φρυνίχου 16B, Πλάκα,  το Αρχείο Καβάφη που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, φιλοξενεί πάνω από 2.000 ψηφιοποιημένα χειρόγραφα, με ποιήματα και χειρόγραφες σημειώσεις, που διατίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ