Περονόσπορος, ακαρπία και καταστροφές Daniel στο επίκεντρο της συνάντησης Τσικριτσή – Κέλλα

Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Κέλλα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Έργων και Υποδομών και Αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νίκο Αρβανίτη.

Στην πολύωρη συνάντηση κατατέθηκαν από την Δημοτική Αρχή υπομνήματα που αφορούν την διεκδίκηση αποζημιώσεων για τον περονόσπορο και την ακαρπία που έπληξε τα τελευταία χρόνια τους παραγωγούς του Δήμου Τυρνάβου, όπως και για τους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους της περιοχής.

Στην αναλυτική συζήτηση τέθηκαν και αλλά ζητήματα που ταλανίζουν τους γεωργοκτηνοτρόφους του δήμου μας.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται τόσο από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο, όσο και από την κρατική αρωγή, ενώ αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, διαβεβαίωσε ότι: «με την ένταξη των κτηνοτρόφων στο μέτρο, υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις του, χορηγείται δάνειο στο 95% του κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και την αποκατάσταση των στάβλων και των γεωργικών εξοπλισμών».

Επιπλέον, για το μεγάλο πρόβλημα όπως το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, του περονόσπορου που έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Τυρνάβου και στο οποίο ζητά άμεση λύση η Δημοτική Αρχή, ο υφυπουργός επισημαίνε ότι το επιτελείο του Υπουργείου, εξετάζει ενδελεχώς το θέμα.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, στο περιθώριο της συνάντησης υπογράμμισε: «Είχαμε μια παραγωγική συνάντηση σε καλό κλίμα, με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Τυρνάβου. Το Υπουργείο βρίσκεται πάντα δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι συνδράμουν στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας. Προχωρούμε σε όλες τις ενέργειες, ώστε οι πληγέντες να αποζημιωθούν πλήρως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel και να επανέλθει η κανονικότητα στον παραγωγικό ιστό της Θεσσαλίας».

Ακολουθεί το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Τυρνάβου :

Η Δημοτική αρχή Τυρνάβου διεκδικεί, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης λόγω του περονόσπορου που έπληξε την αμπελοκαλλιέργεια του δήμου την καλλιεργητική περίοδο του 2023.
Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού 2023 αύξησαν τις δαπάνες των καλλιεργειών και την κατάσταση επιδείνωσαν οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, που έπληξαν μεγάλο αριθμό στρεμμάτων καταστρέφοντας φυτικό και παραγωγικό κεφάλαιο .
Ο ήπιος χειμωνας του 2024 και το άνυδρο στη συνέχεια καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα την ακαρπία δέντρων και αμπελώνων με τελικό αποδέκτη το χαμένο εισόδημα για δεύτερη χρόνια των αγροτών στο σύνολο του δήμου μας .

Η δημοτική αρχή του δήμου Τυρνάβου διεκδικεί πλήρεις αποζημιώσεις για :
·Τον περονόσπορο του 2023
·Το φυτικό κεφάλαιο και την χαμένη παραγωγή των καταστροφικών πλημμυρών του Daniel
· Την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελοκαλλιέργειες

Άμεσα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών στις καλλιέργειες του σεισμοπαθούς και πλημμυρόπληκτου δήμου μας.
Οι παραγωγοί δεν έχουν απλώς πρόβλημα οικονομικό, αλλά πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης και θα πρέπει η κυβέρνηση να τους στηρίξει για την απώλεια του εισοδήματος τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ