Μ. Χαρακόπουλος: Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας επιβάλει τη συνδρομή όλων μας

Ο Λαρισαίος βουλευτής ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη για το που βρίσκονται τα οδικά έργα και ποιο το χρονοδιάγραμμα για τα αντιπλημμυρικά

«Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την μακρά και εποικοδομητική συνάντηση εργασίας που είχαμε. Όπως έχω τονίσει μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε στην ανασύσταση των βασικών υποδομών, στην αποκατάσταση των ζημιών, στη θεραπεία παθογενειών.

Να εργαστούμε με σκοπό την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και τη συλλογική πρόοδο που αποτελεί προσωπική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους Θεσσαλούς. Όπου υπάρχουν λάθη και παραλήψεις να τα διορθώσουμε και όπου χρειαστεί να κάνουμε μια νέα αρχή. Υπηρετώντας αυτή την αρχή επισκέφθηκα τον νέο περιφερειάρχη για να ενημερωθώ για τις δράσεις και τον σχεδιασμό βασικών έργων και υποδομών και τον ευχαριστώ και πάλι για την εξαντλητικά αναλυτική ενημέρωση και την διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας που επέδειξε». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντησή του τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα με σκοπό να ενημερωθεί για την πορεία των προσπαθειών για την ανασυγκρότηση των τοπικών και περιφερειακών υποδομών.

Έργα προστασίας από πλημμύρες

Στην ενημέρωση που παρείχε ο περιφερειάρχης κυριάρχησαν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποφυγή παρόμοιων πλημμυρικών φαινομένων -σε συνεννόηση με την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή σύμφωνα και με το πόρισμα των Ολλανδών- με την κατασκευή μικρών φραγμάτων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, με σκοπό να συγκρατούνται περίπου 300 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Σε συνδυασμό με τα τρία μεγάλα φράγματα που προβλέπεται να υλοποιηθούν στη Θεσσαλία, στη Σκοπιά Φαρσάλων -για το οποίο υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου στον πρωθυπουργό-, στην Πύλη Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας, που θα συγκρατούν άλλα 300 περίπου εκατ. κυβικά νερού, καθώς και άλλες παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα μπορούν να παρακρατηθούν περίπου 600 με 700 εκατ κυβικά μέτρα νερού, ώστε να αποφευχθούν νέες πλημμύρες. Επίσης, σημαντικά έργα είναι ο καθαρισμός τόσο του Ενιπέα για τα χωριά των Φαρσάλων όσο και του ρέματος Γκουσμπασανιώτης, προκειμένου να μην κινδυνεύει η πόλη της Λάρισας, αλλά και τα χωριά και οι επιχειρήσεις εκατέρωθεν της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας Βόλου από πλημμυρικά φαινόμενα.

Επανεκκίνηση οδικών έργων

Εκτενής αναφορά έγινε από την περιφερειακή αρχή σε βαλτωμένα οδικά έργα με σημαντικές εκκρεμότητες που βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος παράδοσης. Πιο συγκεκριμένα στον οδικό άξονα Λάρισας Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στην παράκαμψη της Συκεώνας. Η σύμβαση ξεκίνησε το 2019 με ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο του 2023. Ωστόσο, επειδή το έργο δεν προχώρησε σωστά -βρίσκεται στο 65% της ολοκλήρωσής του- αντιμετωπίζει σοβαρό ενδεχόμενο καταλογισμού κυρώσεων εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ. Με τον νέο σχεδιασμό υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2027.
Επίσης, τα έργα στην περιοχή της Μεσοράχης στον ίδιο οδικό άξονα θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Τέλος οι εκκρεμότητες στην περιοχή του Δέλτα της Καρδίτσας είναι επίσης μεγάλες, αφού το έργο ήταν να παραδοθεί το Νοέμβριο του 2023, αλλά είχε πρόοδο μόλις 12%. Αναμένεται να παραδοθεί πλήρως εντός του 2027.

Στον δρόμο Λάρισας Τρικάλων στο ύψος της Τερψιθέας, οι παρεμβάσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 αν και έπρεπε να παραδοθούν τον Οκτώβριο του 2023, δεν ολοκληρώθηκαν. Το έργο βρίσκεται σε φυσική πρόοδο 23% και εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2025.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που πρόσφατα επισκέφθηκε το Βλαχογιάννι της Ελασσόνας, ζήτησε ενημέρωση και για την ανέγερση της νέας γέφυρας, μετά το Μεσοχώρι, καθώς η παλαιά κρίθηκε ακατάλληλη μετά από τον σεισμό του 2021. Όπως ειπώθηκε από τον περιφερειάρχη η νέα γέφυρα προυπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ δεν είχε έως σήμερα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αν δεν βρεθεί πηγή χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του 2025, το έργο θα ενταχθεί στο επόμενο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας, που θα ξεκινήσει από το 2026.

Πεζογέφυρα Τεμπών

Στο ενδιαφέρον του Μάξιμου Χαρακόπουλου για την αποκατάσταση της κρεμαστής πεζογέφυρας της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι σε συνεννόηση με την Μητρόπολη Λαρίσης κ Τυρνάβου, το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.
Τέλος, μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε συζήτηση για τα οδικά έργα του πολύπαθου δρόμου Λάρισας-Φαρσάλων, τη σύνδεση Ελασσόνας-Γρεβενών, του δρόμου Λάρισας- Ελασσόνας- Κοζάνης, καθώς και για την παράκαμψη της Γιάννουλης, στην αρχή αυτού του οδικού άξονα

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ