Δράσεις για την απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση του έργου Interreg Europe στη Φλωρεντία

Στο kick off meeting του προγράμματος Daphne του Interreg Europe, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Φλωρεντίας συμμετείχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως εταίρος του προγράμματος. Υπό τη φιλοξενία του lead partner “Toscany Energy Consortium” εκπρόσωποι των εταίρων συναντήθηκαν πρώτη φορά δια ζώσης.

Εταίροι από 9 χώρες ( Ιταλία, Σουηδία, Ρουμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ουκρανία και Σερβία) ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών για την απανθρακοποίηση του τομέα της υγείας, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και εργαλεία, ικανά να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάδοση στον τομέα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως ο μόνος συμμετέχων φορέας από την Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση προσφέροντας γνώση κι εμπειρογνωμοσύνη. Επιπλέον χαρακτηριστικά και ανάγκες που διέπουν τον τομέα της υγείας στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, προκειμένου να συμπεριληφθούν και να αντιμετωπιστούν μέσα από τις πολιτικές που αναμένεται να αναπτυχθούν από το project. Τη δεύτερη ημέρα, οι εταίροι συμμετείχαν σε επίσκεψη μελέτης στο νοσοκομείο Campostaggia-Poggibonsi.

Επισκέφτηκαν τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, που κατασκευάστηκε χάρη στο ΕΠ ΕΤΠΑ 2014-2020, η οποία επιτρέπει στο νοσοκομείο να παράγει εσωτερικά ηλεκτρική ενέργεια και να επαναχρησιμοποιεί τη θερμική ενέργεια που παράγεται για τις ανάγκες θέρμανσης αυτού, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή του απόδοση κατά περίπου 30% με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Η απαλλαγή από τον άνθρακα του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί, καθώς πρόκειται για έναν από τους πλέον ρυπογόνους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται πολλές προσπάθειες, μια από τις οποίες αποτελεί και το πρόγραμμα DAPHNE, το οποίο αφορά στη θέσπιση πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο στοχεύοντας: 1) στη χάραξη μιας πορείας προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που περιλαμβάνει πολλαπλές παρεμβάσεις για την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων υψηλού αντίκτυπου. 2) στον εντοπισμό των πιο πρόσφατων τεχνολογιών και εργαλείων στον τομέα της ενέργειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος Daphne ανέρχεται σε 1.651.702€, η διάρκεια υλοποίησης του είναι 51 μήνες και στο εταιρικό σχήμα εκτός από την Περιφέρεια Θεσσαλία η οποία συμμετέχει με προϋπολογισμό 141.224€ συμμετέχουν επίσης: η Ενεργειακή Κοινοπραξία της Τοσκάνης, ως επικεφαλής εταίρος, από την Ιταλία, η TEM του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας ως συμβουλευτικός εταίρος, η Βορειοανατολική Περιφερειακή Αναπτυξιακή Υπηρεσία της Ρουμανίας, ο Δήμος Elk, από την Πολωνία, η ένωση Δήμων του Πολωνικού Δικτύου «Energie Cités», το Εθνικό Κύτταρο Περιβάλλοντος και Υγείας του Βελγίου και η Εκτελεστική Υπηρεσία Υγείας της Ιρλανδίας, Εκτελεστική Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου του Ivano-Frankivsk της Ουκρανίας, και η Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Kragujevac της Σερβίας. Επιπλέον, ως συνδεδεμένος εταίρος συμμετέχει η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Τοσκάνης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ