Χρ. Κέλλας: Άμεση προτεραιότητα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Συνάντηση του Λαρισαίου υφυπουργού με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Στο γραφείο του στο Υπ. ΑΑΤ, δέχθηκε το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ

Κύριο θέμα της συνάντησης, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, “καθώς χωρίς την εκπόνησή τους, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός μακρόπνοος σχεδιασμός στη ζωική παραγωγή, με τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκότοπων”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.
Σημειώνεται, ότι 9 Περιφέρειες έχουν συμφωνήσει στην εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων, ενώ για τις υπόλοιπες, τη διαδικασία εκπόνησης θα αναλάβει το Υπ. ΑΑΤ. Οι σχετικές διαδικασίες, μάλιστα, αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, προκειμένου και η ελληνική κτηνοτροφία να προστατευτεί, αλλά και να διατεθούν με ορθολογικό τρόπο οι κοινοτικοί πόροι.

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν και το θέμα της προστασίας των αγροτικών προϊόντων από τις ελληνοποιήσεις, που συνιστούν πληγή για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, αλλά και την οικονομία της χώρας. Ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του ελεγκτικού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2», μέσω του οποίου παρακολουθείται όλη η πορεία των προϊόντων, αλλά και την αυστηροποίηση της κείμενης νομοθεσίας.
Ο κ. Κέλλας, ανέφερε, ότι το Υπ. ΑΑΤ θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, αλλά και να διασφαλιστεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

ΜΕΤΡΟ 9 ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Συζητήθηκε, ακόμη, το Μέτρο 9, που στοχεύει στην σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, με σκοπό να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις της αγοράς, ενώ τέθηκε επί τάπητος και ο σχεδιασμός για περαιτέρω βελτιωτικές κινήσεις, ώστε οι ομάδες που θα ενταχθούν στο Μέτρο, να αποκτήσουν επιπλέον οικονομικά κίνητρα, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΝΕΑ ΚΑΠ

Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν στον Υφυπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις τους για την αναθεώρησή της, τις οποίες το Υπ. ΑΑΤ θα εξετάσει, προκειμένου να γίνει το καλύτερο δυνατόν ως προς την υιοθέτησή τους από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Συζητήθηκαν ακόμη το καθεστώς των εργατών γης και η απλοποίηση των σχετικών εγκριτικών πράξεων, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ έμφαση δόθηκε και στα μικρά Σχέδια Βελτίωσης.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Τέλος, από την πλευρά των κτηνοτρόφων, τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας μόνιμης ομάδας εργασίας για την κτηνοτροφία από εκπροσώπους, μεταξύ άλλων, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και του ΥπΑΑΤ, με στόχο τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την κτηνοτροφία, με τον Υφυπουργό να συμφωνεί και να δηλώνει, ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το πέρας της συνάντησης υπογράμμισε:
«Από το προεδρείο του ΣΕΚ τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Ως νέα ηγεσία του Υπ. ΑΑΤ βρισκόμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων και προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Τούτο άλλωστε, αποτελεί και δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγχρόνως, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της καταιγίδας Daniel στη Θεσσαλία και τις φονικές πυρκαγιές στον Έβρο, ώστε σύντομα, η αισιοδοξία και η προοπτική να επιστρέψουν στις τάξεις των κτηνοτρόφων».
Από τον ΣΕΚ στη συνάντηση συμμετείχαν: Παναγιώτης Πεβερέτος (πρόεδρος), Νικόλαος Λιόλιος, Δημήτριος Μόσχος, Γεώργιος Διδάγγελος και Χρήστος Τσομπάνος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ