Πότε θα τελειώσει ο καύσωνας στην Ευρώπη; Οι ειδικοί προβλέπουν ημερομηνία λήξης και καταιγίδες που θα ακολουθήσουν

Οι θερμοκρασίες είναι περίπου 6-12 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις μέσες τιμές για την εποχή του χρόνου, πυροδοτώντας πυρκαγιές και απαιτώντας κατανάλωση ρεκόρ ενέργειας. Ορισμένες περιοχές έχουν πάρει ειδικά μέτρα για τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος κλιματιζόμενων χώρων και της απαγόρευσης της υπαίθριας εργασίας για την προστασία των ανθρώπων.

Ο ζεστός καιρός αναμένεται να συνεχιστεί για μερικές ακόμη μέρες, σύμφωνα με το Weather & Radar, με τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται ξανά στους 35-40 βαθμούς Κελσίου σε μέρη όπως η Σερβία, η Ιταλία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι τα χειρότερα από αυτό το εξαιρετικά καυτερό ξόρκι είναι τώρα πίσω μας, λέει ο Lars Lowinski, μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία Weather & Radar, με τάση την Κυριακή και την επόμενη εβδομάδα να υπάρχει μια σταδιακή πτώση προς πιο εποχικές θερμοκρασίες.

«Αυτή η εισβολή ψυχρότερου, πιο φρέσκου αέρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει κάποιες ισχυρές καταιγίδες κατά τόπους, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια», λέει. Για αυτό το ενδεχόμενο, προειδοποιεί επίσης η ιταλική ιστοσελίδα μετεωρολογικών ειδήσεων IlMeteo, με καταιγίδες να προβλέπονται σε πολλές περιοχές της χώρας την Κυριακή.

Παρά το κύμα καύσωνα που υποχωρεί, οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για τον υπόλοιπο μήνα. Η AccuWeather προβλέπει θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου για πολλά μέρη στη νότια Ευρώπη έως τις 25 Ιουλίου.

Πόσοι ακόμη ακραίοι καύσωνες αναμένονται σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι;

Οι μετεωρολόγοι είδαν αυτόν τον τρέχοντα καύσωνα να έρχεται πολύ νωρίτερα, με σημάδια ήδη από τα τέλη Ιουνίου. Αλλά η πρόβλεψη των καυσώνων- ιδιαίτερα η ένταση και η διάρκειά τους – παραμένει μια πρόκληση και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το τί επιφυλάσσει το υπόλοιπο καλοκαίρι. Ωστόσο, ο μετεωρολόγος της AccuWeather, Tyler Roys, λέει ότι είναι απίθανο να δούμε μια επανάληψη της εκτεταμένης ζέστης αυτής της εβδομάδας. «Η εμφάνιση τοπικής ακραίας ζέστης (35 C+) για μια ή δύο μέρες κάθε φορά, στις τυπικές τοποθεσίες, είναι πιο πιθανό να συμβεί, ειδικά στα μέσα Αυγούστου», προσθέτει. «Φαίνεται ότι το δεύτερο μισό του Αυγούστου θερμοκρασίες που θα επανέλθουν στους 30-35 C για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να εμφανιστούν».

Για τον Lowinski, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επικοινωνία των κινδύνων που συνεπάγονται οι παρατεταμένοι καύσωνες.
«Οι ακραίες και μερικές φορές θερμοκρασίες ρεκόρ που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες είναι επίσης σαφής ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει αυτές τις καυτές περιόδους», λέει. «Τα κύματα καύσωνα τείνουν πλέον να είναι πιο έντονα, και αυτό περιλαμβάνει και τις νυχτερινές θερμοκρασίες. Η επικοινωνία αυτού του κινδύνου και ο τρόπος προετοιμασίας των ανθρώπων, των ζώων και των υποδομών (σκεφτείτε τον κλιματισμό και την επιπλέον πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα) είναι όλο και πιο σημαντική».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ