Με τα τρακτέρ στο δρόμο οι αγρότες της Αγιάς απαίτησαν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από πέρυσι

Μοίρασαν επιστολή και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς

«Παλεύουμε για την επιβίωσή μας, για το δικαίωμά μας να ζούμε στα χωριά μας, να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας. Η κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο και να δοθεί αποζημίωση στην Αγιά, όπως έγινε με όλους τους πλημμυρόπληκτους δήμους της Θεσσαλίας», αυτό το μήνυμα έστειλαν για άλλη μια φορά οι βιοπαλαιστές αγρότες της Αγιάς, παρατάσσοντας δεκάδες τρακτέρ στην είσοδο της Αγιάς, στον δρόμο Λάρισας–Αγιοκάμπου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς προς τα παράλια της Λάρισας, ανακοίνωση με τα αιτήματά τους, καθώς και τα ποιοτικά μήλα της Αγιάς για να αναδείξουν το πρόβλημα των πανάκριβων τιμών στα ράφια, ενώ οι αγρότες πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή.

Η κίνηση αυτή συνάντησε την επιδοκιμασία του κόσμου, αφού και αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι λαϊκοί άνθρωποι που τους ενώνουν με τους αγρότες η ανάγκη για φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα που θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες, αλλά και τα κοινά βάσανα που τους φορτώνει η αντιλαϊκή πολιτική.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας ( ΕΟΑΣΝΛ )
Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Δήμου Αγιάς

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ
ΣΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΘΗΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!

Αγαπητέ φίλε / Αγαπητή φίλη

Καταρχήν σας ευχόμαστε ασφαλή μετακίνηση και να απολαύσετε την διαμονή σας στα όμορφα παράλια του Δήμου μας.
Για μια ακόμη φορά αναγκαζόμαστε να βρισκόμαστε με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα μας σε κινητοποίηση διεκδικώντας το αυτονόητο. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι πλημμύρες του Daniel που έπληξαν την Θεσσαλία δημιούργησαν τρομακτικά προβλήματα και τεράστιες καταστροφές, σε σπίτια, καλλιέργειες, υποδομές.
Ο Δήμος Αγιάς κηρύχθηκε πλημμυροπαθής αφού οι καταστροφές στην παραγωγή, στα χωράφια, στις υποδομές ήταν εκτεταμένες. Σε αντίθεση όμως με όλους τους υπόλοιπους πλημμυροπαθείς Δήμους, οι αγρότες της Αγιάς με μια παράλογη, άδικη και αδιανόητη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έλαβαν όλοι οι άλλοι συνάδελφοι μας στους αντίστοιχους Δήμους.
Καλούμαστε να αποδείξουμε το αυτονόητο!!! Εφόσον έγιναν ζημιές από τις πλημμύρες, έχουμε κηρυχτεί πλημμυροπαθής Δήμος, έχουμε ενταχθεί στις αποζημιώσεις από την Αρωγή, προφανώς πρέπει να ενταχθούμε και στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπως πολύ καλώς και ορθά έγινε με τους συναδέλφους μας στο Πήλιο που καλλιεργούν ομοειδή προϊόντα (Μήλα, Κάστανα) και είχαν όπως και εμείς απώλεια παραγωγής από τις πλημμύρες.
Κάποτε ο Δήμος Αγιάς ήταν οικονομικά εύρωστος, τώρα χρόνο με τον χρόνο οδηγείται σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, φθίνει, ερημώνει, ξεκληριζόμαστε από τα χωριά και τα χωράφια μας από το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας ενώ εσύ τα αγοράζεις πανάκριβα στο ράφι.
Δεν παραχωρούμε το δικαίωμα μας στην ζωή! Είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι σαν μια γροθιά! Δεν θα ανεχτούμε αυτή την τεράστια αδικία και απαιτούμε από την Κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποζημιωθούν οι αγρότες της Αγιάς!
Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε σήμερα εδώ στον δρόμο, ζητάμε την συμπαράσταση και την κατανόηση σου. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε υποχρέωση μας να σε ενημερώσουμε υπεύθυνα για κάποια ζητήματα που σε αφορούν άμεσα!

ΜΑΘΕ ΤΙ ΤΡΩΣ
• Πανάκριβα τρόφιμα: Πουλάμε ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής τα προϊόντα μας. Εσύ τα πληρώνεις από 4 έως και 10 φορές πιο ακριβά, επειδή οι μεσάζοντες κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και καταναλωτών με τις «πλάτες» της εκάστοτε Κυβέρνησης που όλες δήλωναν ότι θα ελέγχουν την τιμή από το χωράφι στο ράφι, φυσικά δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο.
• Επικίνδυνα για την υγεία τρόφιμα: Η Ε.Ε έχει υπογράψει συμφωνίες με τρίτες χώρες για αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων χωρίς δασμούς, άρα πολύ πιο φθηνές σε σχέση με το κόστος των ελληνικών προϊόντων και με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει το κέρδος των εισαγωγέων και εμπόρων. Όμως σου κρύβουν ότι αυτές οι χώρες δεν ψεκάζουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες στην Ε.Ε και τα οποία αυξάνουν το κόστος παραγωγής για μας. Έτσι πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνεις είναι επικίνδυνα στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που αφήνουν οι ψεκασμοί και ποιοτικά υποβαθμισμένα.
• «Ελληνοποιήσεις»: αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Τα εισάγουν πιο φθηνά και τα διοχετεύουν στην κατανάλωση ως ελληνικά προϊόντα ώστε να βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος, πάντα με τις «ευλογίες» και την απουσία ελέγχων διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις και ας ισχυρίζονται ότι «κάνουν προσπάθειες».
• Τα ποιοτικά ελληνικά μήλα ενώ με επάρκεια καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση, δεν πουλιούνται επειδή πέρυσι οι εισαγωγές μήλων από τέτοιες χώρες αυξήθηκε κατά 285% και εσύ τα έφαγες ως «ελληνικά μήλα».
• Για αυτό και εμείς σου προσφέρουμε σήμερα τα γευστικά και ποιοτικά μήλα της Αγιάς για το ταξίδι σου για να συνειδητοποιήσεις ότι έχουμε δύναμη και μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε ώστε να έχεις ποιοτικό, υγιεινό και νόστιμο φαγητό στο τραπέζι σου με πολύ μικρότερο κόστος και να χτυπηθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!»

φωτο: 902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ