De facto αναγνώριση της «τουρκικής» υφαλοκρηπίδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Απέσυρε το πλοίο υπό την απειλή του τουρκικού Στόλου

Η Αθήνα στην πράξη νομιμοποίησε το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και ακυρώνει την συμφωνία ορισμού μερικής ΑΟΖ που υπέγραψε με την Αίγυπτο!

H κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέκυψε στους τουρκικούς εκβιασμούς και έδωσε εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι του Ηρακλείου το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «IEVOLI Relume» καθώς το σκάφος δεν προσέγγισε το  «επίμαχο σημείο», που «αμφισβητεί» η Τουρκία και διέκοψε αργά χθες το βράδυ τις εργασίες του!

Βέβαια, η προδιάθεση της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονταν από χθες από τη στιγμή που είχε αποφασίσει να μη στείλει άλλο πολεμικό πλοίο στην περιοχή, νότια της Κάσου, αλλά άφησε την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και την κανονιοφόρο «Αήττητος» να σταθούν απέναντι σε πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία (δύο φρεγάτες, μία κορβέτα και δύο πυραυλακάτους)!

Άλλωστε κι αυτά που διεμήνυε η ελληνική κυβέρνηση περί «χρήσης της διπλωματικής οδού» αυτό σήμαιναν: Υποχώρηση.

Η αιτία της συγκέντρωσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων (δύο φρεγάτες κλάσης G, μία κορβέτα και δύο πυραυλάκατοι) οφείλονταν στην προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει την πόντιση καλωδίων από το ιταλικό πλοίο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση πόντισης των καλωδίων γίνεται εντός περιοχής τουρκικής κυριαρχίας (!) με αποτέλεσμα να κλιμακώσουν μέσα σε ελάχιστες ώρες, αν και είχε νωρίτερα εκδοθεί NAVTEX από το σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας(693/24) για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Τουρκία κατάφερε εκ του αποτελέσματος να εμποδίσει τις εργασίες του ιταλικού πλοίου στο πλαίσιο εφαρμογής του Tουρκολιβυκού Mνημονίου με βάση το οποίο μαζί με την Λιβύη αρπάζουν μεγάλα κομμάτια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και διακόπτουν την σύνδεση της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ με αυτήν της Κύπρου.

Με την ενέργεια της αυτή η ελληνική κυβέρνηση είναι σαν να αναγνωρίζει τον Τουρκολιβυκό Μνημόνιο! Επί της ουσίας το νομιμοποίησε…

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιούσε τις έρευνες του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός ενός σημείου, το οποίο βρισκόταν περίπου μισό μίλι εκτός, δηλαδή σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή όμως που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. Σε αυτό το σημείο τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν εργασίες.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αναγνωρίζει στην πράξη ούτε την δική της συμφωνία για ανακήρυξη μερικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο!

Πηγή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ