Ο Ι.Σ. Λάρισας συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στη διάταξη για επίταξη των γιατρών

Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας μετά την έκτακτη Σύνοδο Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του ΔΣ του ΠΙΣ, ενημερώνει για την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις την Παρασκευή 26/7 και Δευτέρα 29/7, με στόχο την απόσυρση της επαίσχυντης διάταξης περί επίταξης ιδιωτών προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εντάξει στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο περί της Μεταρρύθμισης στην Ψυχική Υγεία διάταξη που αφορά στην επίταξη ιδιωτών γιατρών και σε κυρώσεις αυτών –διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, άρση δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συμβεβλημένων και πιστοποιημένων γιατρών- αν δεν καλύψουν τα κενά λειτουργίας και εφημέρευσης των Νοσοκομείων της χώρας.

Το σύνολο του Ιατρικού Σώματος θέλει να διαμαρτυρηθεί για το όψιμο και προσχηματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη λειτουργία των Νοσοκομείων και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της χώρας. Νοσοκομεία που καταρρέουν και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και την Υγεία των πολιτών με υποστελεχωμένα Τμήματα και επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης, Κέντρα Υγείας και ΤΟ.Μ.Υ. όπου το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να στηρίξει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Ο Υπουργός εγκαλεί τους ιδιώτες γιατρούς για αδιαφορία, και επικαλείται τον όρκο του Ιπποκράτη, τη στιγμή που γνωρίζει ότι τα κενά του ΕΣΥ δεν προέκυψαν εχθές παρά είναι το αποτέλεσμα της απαξίωσης του ΕΣΥ και της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει νομοθετημένα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές. Μιλά για δήθεν οφειλή των γιατρών απέναντι στο κράτος και το κοινωνικό σύνολο, ξεχνώντας τον αγώνα και την αυτοθυσία των υγειονομικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιλέγει να προσφέρει ξύλινα δεκανίκια με αποσπασματικές κινήσεις όπως αυτή της επίταξης παρά να επενδύσει ουσιαστικά στο μέλλον του ΕΣΥ με μόνιμες οργανικές θέσεις ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να διαλύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ειδικά σε περιοχές όπου οι ιδιώτες γιατροί λειτουργούν ως φίλτρο για την προσέλευση στο Νοσοκομείο.

Χρησιμοποιεί την απειλή της άρσης δυνατότητας συνταγογράφησης (μιας καθαρά ασφαλιστικής πράξης και όχι ιατρικής), στρεφόμενος ουσιαστικά κατά των πολιτών, αφού η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι ένα ιατρικό προνόμιο αλλά ένα σύγχρονο μέσο διεκπεραίωσης της θεραπείας των ασθενών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καλούν:
-τους γιατρούς της χώρας να μην προβαίνουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου και ως την ψήφιση του Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής
-τους γιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους και να μην υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου.

Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι αντί των ηλεκτρονικών συνταγών και παραπεμπτικών τις ημέρες της κινητοποίησης θα εκδίδονται χειρόγραφες συνταγές και παραπεμπτικά, ενώ των πρακτικών της κινητοποίησης εξαιρούνται κατά τη διαχείριση τα επείγοντα περιστατικά και οι ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ).

Ως Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια των υγειονομικών και για την αναβάθμιση των δομών Υγείας του Νομού μας, με συγκεκριμένες προτάσεις και πρακτικές, πάντα προς όφελος του πολίτη που δικαιούται περίθαλψη και παροχές Υγείας σε ένα πραγματικά εύρωστο Εθνικό Σύστημα Υγείας .

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ