Ολοι οι δήμοι της Θεσσαλίας να ενταχθούν στο πρόγραμμα πυροπροστασίας

Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ν. Σακκά στον υπουργό Περιβάλλοντος

Το αίτημα συμμετοχής του συνόλου των Δήμων της Θεσσαλίας σε πρόγραμμα πυροπροαστασίας, μετά από σχετική Πρόσκληση που εξέδωσε το Πράσινο Ταμείο, υποβάλει με επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς.

Η επιστολή έχει αποσταλεί προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ κοινοποιήθηκε στον γεν. γραμματέα Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη και στον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν κριθεί τέσσερις Δήμοι της Π.Ε. Μαγνησίας (Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου) και τρεις Δήμοι της Π.Ε. Σποράδων (Αλοννήσου, Σκοπέλου, Σκιάθου).
Μετά από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ τονίζονται οι μεγάλες ανάγκες πυροπροασίας στο σύνολο της Θεσσαλίας, γι’ αυτό και καλείται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εξετάσει την ένταξη στο Πρόγραμμα όλων των Δήμων.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας συζητήθηκε το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει σε συνέχεια της πρόσκλησης που εξέδωσε το Πράσινο Ταμείο, στον Άξονα Προτεραιότητας για τη «Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών», του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024».

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δικαιούχοι του προγράμματος πυροπροστασίας για τη Θεσσαλία είναι τέσσερις (4) Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας (Βόλος, Νότιο Πήλιο, Ζαγορά-Μούρεσι, Ρήγα Φεραίου) και τρεις (3) Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων (Αλόννησος, Σκόπελος, Σκιάθος).

Ωστόσο οι ανάγκες πυροπροστασίας είναι έντονες και για τους υπόλοιπους δέκα οχτώ (18) Δήμους της Θεσσαλίας που επίσης διαθέτουν οικισμούς εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας με φυσικό κάλλος και πλούσια ιστορία.

Είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείται πλήρως την αγωνία όλων μας και τις προσπάθειες που καταβάλουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τα δάση και τους οικισμούς μας εφαρμόζοντας τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και παρακαλούμε όπως εξεταστεί το αίτημα συμμετοχής και των υπολοίπων Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην εν λόγω δράση.
Ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ