Δείτε τί ισχύει για τη διακίνηση ζωοτροφών

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανώλης των αιγοπροβάτων, ενημερώνει για την απόφαση, που έχει εκδώσει το ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τα μέτρα διακίνησης των ζωοτροφών.

Οι επιχειρήσεις ζωοτροφών που βρίσκονται εκτός των ζωνών και διακινούν ζωοτροφές προς τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις επιχειρήσεις ζωοτροφών που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, όπως αυτές ορίζονται με σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, εφαρμόζουν τα κάτωθι μέτρα:

Απολύμανση των μεταφορικών μέσων:

α) κατά την άφιξή τους στην εγκατάσταση προορισμού και κατά την έξοδό του από αυτή,

β) κατά την έξοδό τους από τη ζώνη προστασίας και/ή επιτήρησης.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις ζωοτροφών, που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και διακινούν ζωοτροφές είτε εντός των ζωνών, είτε εκτός αυτών (σε εκτροφές όπου εκτρέφονται αποκλειστικά άλλα είδη ζώων πλην αιγοπροβάτων), σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 672/218016/23.07.2024 έγγραφό του ΥΠΑΑΤ, εφαρμόζουν τα κάτωθι μέτρα κατά τη διακίνηση των ζωοτροφών:

Απολύμανση των μεταφορικών μέσων:

α) κατά την άφιξή τους στην εγκατάσταση προορισμού και κατά την έξοδό του από αυτή,

β) κατά την επιστροφή τους στην επιχείρηση ζωοτροφών και

γ) κατά την έξοδό τους από τη ζώνη προστασίας και/ή επιτήρησης, για τις μετακινήσεις εκτός ζωνών.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις συνίσταται πριν τη διενέργεια της απολύμανσης το πλύσιμο των λάστιχων, εφόσον είναι εφικτό, για την απομάκρυνση τυχόν χώματος προκειμένου για την πλέον αποτελεσματική εφαρμογή της.
Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση φόρμας μιας χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς/οδηγούς κατά την φόρτωση/εκφόρτωση καθώς και η επιτόπια απόρριψη και καταστροφή των υλικών αυτών με το πέρας των εργασιών φόρτωσης/εκφόρτωσης.

Ο μέχρι σήμερα διαθέσιμος σύνδεσμος για τη θέαση των υφιστάμενων ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ο κάτωθι: https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1H4kTXuT_eCeyjhfOLh8b7BrnYGiO7ew&ehbc=2E312F

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ