Μέγιστο αριθμό 20 μαθητών/τριών ανά τμήμα ζητά η Ενωση Διευθυντών α/βαθμιας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη:

α. τη μείωση του αριθμού των εγγραφών μαθητών/τριών στα νηπιαγωγεία και την Α΄ τάξη των δημοτικών σχολείων της χώρας, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια,

β. τη συνεχή αύξηση του αριθμού των μαθητών/τριών που λαμβάνουν γνωματεύσεις για αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

γ. τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην εύρυθμη λειτουργία πολλών σχολικών μονάδων εξαιτίας ανακλήσεων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εγκεκριμένων ήδη κατατμήσεων τμημάτων, λόγω φοίτησης σε αυτά μαθητών/τριών με αναπηρία ή και εκπαιδευτικές ανάγκες, σε εφαρμογή του άρθρου 11 του ν.4452/2017, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

1. Να παρέμβει άμεσα για να ισχύσουν όλες οι ήδη εγκεκριμένες κατατμήσεις τμημάτων, λόγω φοίτησης σε αυτά μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και εκπαιδευτικές ανάγκες, σε εφαρμογή του άρθρου 11 του ν. 4452/2017, οι οποίες ανακλήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους.

2. Να νομοθετήσει άμεσα, για τις εγγραφές του σχολικού έτους 2025-2026, που θα πραγματοποιηθούν στα νηπιαγωγεία και την Α΄ τάξη των δημοτικών σχολείων τον Μάρτιο του 2025, ως μέγιστο αριθμό ανά τμήμα τους/τις 20 μαθητές/τριες, και ως ελάχιστο αριθμό ανά τμήμα τους/τις 12 μαθητές/τριες. Με τον τρόπο αυτό, σε βάθος εξαετίας, και συγκεκριμένα από το σχολικό έτος 2030-2031, σε κανένα τμήμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της χώρας δεν θα φοιτούν πάνω από 20 μαθητές/τριες.

Όπως όλες οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν, τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με αριθμό μαθητών/τριών που υπερβαίνει το 20 δυσχεραίνουν, σε κάθε περίπτωση, την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.

Η μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών σε 20 ανά τμήμα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και, γενικά, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του/της κάθε μαθητή/τριας στο σχολείο, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, μέσω της δυνατότητας των εκπαιδευτικών για εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση.

3. Να θεσμοθετήσει άμεσα τη θέση δεύτερου/ης νηπιαγωγού-δασκάλου/ας σε όλες τις τάξεις σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε υποβαθμισμένες περιοχές με ευάλωτο πληθυσμό.

4. Να επεκτείνει άμεσα τη λειτουργία Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης(Ε.Δ.Υ.) σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.
Οι παραπάνω προτάσεις είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στα δημόσια σχολεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ