Ε. Λιακούλη: «Γεφύρι της Άρτας» το Αλκαζάρ… Αλλά πότε τελικά θα ανοίξει;

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού κ. Κ. Πιερρακάκη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις έως τώρα κυβερνητικές παλινωδίες, αλλά και τις ασαφείς ‘’υπουργικές υποσχέσεις’’ του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού για τον Αθλητισμό, κ. Γ. Βρούτση, για οριστικό άνοιγμα του Αλκαζάρ (με θεατές), που ‘’προσδιορίζουν’’ το ‘’τέλος της περιπέτειας’’ …κάπου στο 2025:

Στη δε ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας επισημαίνει τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό, περί τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, με ανακοίνωσή της η τότε διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας (ΕΑΚΛ) ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας α) του κλειστού γυμναστηρίου Αλκαζάρ, β) του Κλειστού Κολυμβητηρίου και γ) του Σταδίου Αλκαζάρ, πλην των υπαίθριων χώρων τους, δηλαδή του γηπέδου ποδοσφαίρου και του ανοιχτού Στίβου, για κάθε αθλητική ή πολιτιστική δραστηριότητα.

Η εν λόγω απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη εταιρείας, στο πλαίσιο σύμβασής της με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) που αφορούσε την «Στατική Επάρκεια στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ, στο Κλειστό Κολυμβητήριο και στο Στάδιο Αλκαζάρ», με την οποία διαπιστώθηκαν στατικές ανεπάρκειες.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης με αφορμή το κλείσιμο αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ΕΑΚΛ, εκείνη την περίοδο τόνιζε πως «μεταξύ ασφάλειας και ταλαιπωρίας προκρίνεται η ασφάλεια» και πως «μεταξύ οικονομικού οφέλους και ασφάλειας προκρίνεται ξανά η ασφάλεια».

Λίγο καιρό αργότερα, ‘’διαρροές’’ μας πληροφορούσαν πως, τελικά, ιδιωτική τεχνική εταιρία θα εξέταζε τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είχαν πρόβλημα στατικότητας και θα προέβαινε σε γραπτή εισήγηση στις τεχνικές υπηρεσίες της ΓΓΑ, ώστε να δοθούν -όπως συνέβη και στο ΟΑΚΑ- χώροι προς παραχώρηση και αξιοποίηση, με όλα να «δείχνουν ότι τα αποδυτήρια του γηπέδου Αλκαζάρ θα λειτουργήσουν, όπως και το κλειστό προπονητήριο στίβου», αλλά και ότι «το γήπεδο Αλκαζάρ μπορεί να φιλοξενήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες, χωρίς ωστόσοθεατές».

Νέα δημοσιεύματα, ωστόσο, καλά πληροφορημένων ΜΜΕ του περιφερειακού τύπου καταλήγουν πως το Εθνικό Στάδιο Αλκαζάρ δεν θα τεθεί ούτε το …2025 (!) σε πλήρη λειτουργία (με θεατές), αφού ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού διαπιστώνει βάσει μελέτης πως «θα χρειαστεί αφαίρεση τμήματος των κερκίδων και πως οι εργασίες και η ανακατασκευή ορισμένων αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025 και να ολοκληρωθούν στο ίδιο έτος»…

Παράλληλα, προβληματισμό ως προς την επάρκεια και τις προβλέψεις του όλου κυβερνητικού σχεδίου αναβάθμισης του Αλκαζάρ, αλλά και του συνολικού του κόστους για τους φορολογούμενους πολίτες, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αυτή τη στιγμή το, υπό κατεδάφιση, κλειστό γυμναστήριό του ‘’αποψιλώνεται’’ από υλικά που δυνητικά μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους αθλητικούς χώρους, ωστόσο, «το Μάιο του 2020 είχαν εγκριθεί χιλιάδες ευρώ για καινούρια αποδυτήρια, χρωματισμούς, αλλά και επισκευή του παρκέ» (!).

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η νέα εξέλιξη –και παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του ΕΑΚΛ- δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στον προγραμματισμό των αθλητικών συλλόγων της πόλης, των αθλουμένων, όπως και των φιλάθλων.

Δεδομένου ότι η Λάρισα για ακόμη δύο σχεδόν χρόνια θα στερηθεί την ιστορικότερη αθλητική εγκατάστασή της, μη μπορώντας να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και επειδή οι κάθε είδους ‘’υπουργικές διαβεβαιώσεις’’ και τα χρονοδιαγράμματα στην Ελλάδα σπανίως τηρούνται, όταν τέτοια έργα θα έπρεπε να είχαν προ πολλού περάσει με πόρους και ειδικά εργαλεία στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«-Γιατί θα καθυστερήσει τόσο πολύ η ολοκλήρωση των έργων που αφορούν το Αλκαζάρ, δεδομένου ότι ήδη παραμένει κλειστό εδώ και πάνω από έξι μήνες και το τέλος της όλης ‘’περιπέτειας’’ ορίζεται ασαφώς περί το …2025; Πότε τελικά θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις του Αλκαζάρ (κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ, β) Κλειστό Κολυμβητήριο και γ) Στάδιο Αλκαζάρ), με τι πόρους θα πραγματοποιηθούν και κυρίως με ποιο οριστικό χρονοδιάγραμμα;».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ