Εμμανουήλ Καραλής: Από το ρατσιστικό σκοτάδι στην κορυφή του κόσμου

Δύο φορές στο παρελθόν, το 2017 και το 2019, ο Εμμανουήλ Καραλής είχε καταθέσει υπομνήματα προς τον ΣΕΓΑΣ μέσω δικηγόρου, καταγγέλλοντας συγκεκριμένο προπονητή και παλαίμαχο επικοντιστή, για ρατσιστική συμπεριφορά στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ.

Σύμφωνα με τις ένορκες καταθέσεις, ο προπονητής μιλώντας σε άλλους αθλητές είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων ως «αμόρφωτο ηλίθιο» τον Καραλή, τον οποίο φέρεται να αποκαλούσε πάντα με τον χαρακτηρισμό «ο μαύρος». Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου, είχε προχωρήσει σε άσχημους χαρακτηρισμούς για την οικογένεια του επικοντιστή, ενώ γινόταν λόγος ακόμα και για… βουντού, ώστε να πλήξει τους ανταγωνιστές του. Επίσης, απευθυνόμενος προς αθλήτρια που μιλούσε με τον πρωταθλητή του επί κοντώ της είχε πει ότι: «Εκτίθεσαι με το να βγαίνεις φωτογραφία με τον μαύρο».

Τον Ιούνιο του 2020, ο ΣΕΓΑΣ επέβαλε ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας για ένα έτος, με αναστολή στον προπονητή. Μία ποινή που χαρακτηρίστηκε ως «χάδι».

Ο Καραλής αντιμετώπισε με θάρρος τις ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ κατάφερε να βγει δυνατός και από τα όσα συνέβησαν το 2022, μία αρκετά δύσκολη χρονιά για εκείνον. «Μετά από τραυματισμό στη σεζόν του κλειστού στίβου ακολούθησε μια σειρά συμβάντων που μείωσαν το ηθικό μου. Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού κάτι που, κατά συνέπεια, με βύθισε στο άγχος και στην κατάθλιψη για αρκετό διάστημα», είχε γράψει στο X.

«Σταματάω εδώ τη σεζόν. Χρειάζομαι ξεκούραση και να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να επανακτήσω το χαμόγελό μου», συμπλήρωσε. Δύο χρόνια αργότερα, η εικόνα του συγκινημένου και περιχαρή «Μανόλο» μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, φώτισε την Ελλάδα.

«Τώρα που ηρέμησα λίγο το σκέφτομαι ό,τι έχω περάσει ως αθλητής, ως άνθρωπος όλες τις δυσκολίες που έχω περάσει, την κατάθλιψη, το ρατσισμό, όλες τις δυσκολίες, τους τραυματισμούς. Και μπορώ να πω ότι όλα αυτά που έχω περάσει με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι τώρα. Ένας δυνατός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που πλέον έχει αυτοπεποίθηση και ένας… τρίτος Ολυμπιονίκης», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στην κάμερα της ΕΡΤ.

documentonews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ