Μ. Χαρακόπουλος: Το κράτος οφείλει να είναι αξιόπιστο στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες

«Να μην καθυστερήσουν άλλο οι εξοφλήσεις δικαιούχων προγραμμάτων», ζητά ο Λαρισαίος βουλευτή με αφορμή απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτη για δάσωση και μακροχρόνια παύση

«Ορθώς εισακούστηκαν οι επισημάνσεις μας για την αδικία που βίωναν οι δικαιούχοι του μέτρου της δάσωσης από την πολιτεία. Οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν έδωσαν οικονομικές ανάσες στους καλλιεργητές που ανέμεναν, άνευ υπαιτιότητάς τους, το αντιστάθμισμα που δικαιούνταν για δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Ελπίζω, ότι, με το ίδιο αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στον πολίτη, θα ολοκληρωθούν άμεσα οι πληρωμές των οφειλόμενων για τη δάσωση και για τα έτη πριν το 2022, καθώς και για την κραυγαλέα εκκρεμότητα με την μακροχρόνια παύση γαιών. Οι καθυστερήσεις λόγω έλλειψης μηχανογραφικής υποστήριξης, εν έτη 2024, και με τα άλματα που έχει κάνει το ψηφιακό κράτος, ηχούν μάλλον περίεργα στα αυτιά των αγροτών. Το κράτος οφείλει να είναι αξιόπιστο απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη, στην ερώτησή του για τις καθυστερήσεις των πληρωμών για το μέτρο 221 “πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών” για το 2023, το 2022, τα παλαιότερα έτη, καθώς και το πρόγραμμα “μακροχρόνια παύση γαιών”.

Έλλειψη μηχανογραφικής υποστήριξης…

Σύμφωνα με τον υφυπουργό «οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εκκρεμοτήτων τόσο του Μέτρου “Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων” όσο και του Προγράμματος “Μακροχρόνια παύση γεωργικών γαιών” οφείλονται στην έλλειψη μηχανογραφικής υποστήριξης.
Αναφορικά με το Μέτρο 8.1 “Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων” έτους 2023, σας γνωρίζουμε ότι τον τρέχοντα μήνα εκκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης πληρωμών από τα αρμόδια Δασαρχεία και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή 516 φακέλων, με το ποσό των 696.971,76 ευρώ, για το εν λόγω έτος. Από το ποσό αυτό δικαιούχοι του νομού Λάρισας (Δασαρχείο Ελασσόνας) είναι οι 155 με το ποσό των 126.301,79 ευρώ.

Οι πληρωμές για το έτος αυτό προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα υπό την προϋπόθεση της ομαλής ροής φακέλων πληρωμής από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αντίστοιχα, για το έτος 2022, από τον Ιούνιο εκκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης πληρωμών από τα αρμόδια Δασαρχεία και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή 3044 φακέλων με το ποσό των 4.201.145,83 ευρώ, για το εν λόγω έτος. Από το ποσό αυτό δικαιούχοι του νομού Λάρισας είναι οι 574 με το ποσό των 883.498,9 ευρώ.

Οι πληρωμές για το έτος αυτό προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα υπό την προϋπόθεση της ομαλής ροής φακέλων πληρωμής από τις συναρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχετικά με τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών, ήδη έχει ολοκληρωθεί προ μηνός η πληρωμή του έτους 2014 ενώ για τα έτη 2015 έως 2021, έχει ανοίξει το σύστημα για τις όποιες διορθώσεις και καταχωρήσεις εκκρεμούσαν. Ακολουθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι και με την ολοκλήρωσή τους, θα πραγματοποιηθεί αμέσως η πληρωμή των δικαιούχων. Πρώτο έτος πληρωμής θα είναι το έτος 2015, το οποίο ήταν έτος αναφοράς υπολογισμού των δικαιωμάτων για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και θα ακολουθήσουν διαδοχικά τα επόμενα έτη μέχρι και το 2021.

Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα της “Μακροχρόνιας παύσης γεωργικών γαιών”, η μόνη εκκρεμότητα που υφίσταται είναι η πληρωμή ορισμένων δικαιούχων του έτους εφαρμογής 2018, οι οποίοι θα πληρωθούν σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία κατά τη σειρά πληρωμής του έτους 2018».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ