ΚΚΕ: Καμιά συναίνεση σε αυτούς που «πνίγουν» το λαό το φθινόπωρο και τον αφήνουν χωρίς νερό το καλοκαίρι

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του κόμματος για τη σημερινή σύσκεψη της περιφέρειας για το νερό

Η σύσκεψη που οργάνωσε η περιφερειακή αρχή για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις στην καθημερινή αγωνία που βιώνει ο λαός της περιοχής.

Κι αυτό γιατί είναι η αποσπασματική διαχείριση των υδάτινων πόρων με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, η ανυπαρξία έργων για την αξιοποίηση του νερού, την αποθήκευση και τη μείωση των απωλειών του, με φράγματα και άλλα απαραίτητα έργα και κυρίως οι κατευθύνσεις της ΕΕ για νερό – εμπόρευμα, που η διαχείριση του θα γίνεται με κριτήριο το μέγιστο κέρδος και η πιστή εφαρμογή τους διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και τις τοπικοδιοικητικές αρχές, που φέρνουν το λαό μας αντιμέτωπο με τις πλημμύρες το χειμώνα και τη λειψυδρία το καλοκαίρι.

Για τα χρόνια προβλήματα, ιδιαίτερα στην άρδευση, δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία ούτε η «κλιματική αλλαγή», ούτε οι παρατεταμένοι καύσωνες , ούτε οι μειωμένες βροχοπτώσεις, όπως ακούστηκε στην σύσκεψη.

Ασυντήρητες υποδομές σε ολόκληρη την Περιφέρεια και έργα που εξαγγέλλονται και προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, αφού δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας, συνθέτουν το παζλ της λειψυδρίας, μαζί με την πολιτική που εφαρμόζουν από κοινού ΕΕ, κυβερνήσεις και Περιφέρεια με την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ , οι παλιότερες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα της ΕΕ και οι εκλεκτοί τους σε περιφέρεια και δήμους είναι συνένοχοι για το έγκλημα διαρκείας στον Θεσσαλικό κάμπο αφού προώθησαν τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και τις διάφορες οδηγίες της.

Συγκεκριμένα με την Κοινοτική Οδηγία – πλαίσιο 2000/60, διαμορφώθηκε το πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού , με στόχο μεταξύ άλλων και βαθύτερες αλλαγές στην αγροτική παραγωγή. Κι αυτό γιατί με προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης και με μανδύα την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, που απειλείται απ’ την «κλιματική αλλαγή», μεθοδεύεται η αυξημένη τιμολόγηση του νερού, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και τη λαϊκή κατανάλωση.

Τους στόχους της πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού, της διαμόρφωσης προϋποθέσεων για νέες κερδοφόρες επενδύσεις και για τη συγκέντρωση της γης και του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών υπηρετεί και η σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, του ΟΔΥΘ, ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, που θα λειτουργεί με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας.

Αντίστοιχα πίσω απ’ τις ελλείψεις αναγκαίων έργων θα βρούμε την Οδηγία της ΕΕ 2007/60 για την αξιολόγηση και τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, με βάση την αρχή του κόστους και του οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος.

Με βάση αυτήν την αρχή κινείται και το στρατηγικό σχέδιο «ανασυγκρότησης» της Θεσσαλίας, το οποίο περιγράφεται στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας. Τόσο οι αρχές και τα κριτήρια σχεδιασμού όσο και τα μέτρα που προβλέπει, αλλά και αυτά που στην ουσία απορρίπτει, αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους του ολλανδικού σχεδίου, το οποίο θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων προβάλλεται η αρχή της αναλογικότητας για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων, δηλαδή ότι ο βαθμός και ο τρόπος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών θα καθορίζονται από τη ζυγαριά κόστους – οφέλους για το κράτος και τους ομίλους.

Την ίδια στιγμή, αναφέρονται σε αναδιάρθρωση στη γεωργική παραγωγή με μείωση των «υδρόβιων» καλλιεργειών, μείωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αφού θα πρέπει κάποιες να πλημμυρίζουν, όταν εμφανιστεί μελλοντικά ένα άλλο ανάλογο φυσικό φαινόμενο, ενώ οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πρέπει να συνηθίσουν σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Πίσω απ’ τις ελλείψεις αναγκαίων έργων θα βρούμε επίσης τις κατευθύνσεις της «πράσινης μετάβασης» που δεν προκρίνουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Θα βρούμε τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής απ’ τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις

Καμιά συναίνεση σε αυτούς που «χτίζουν» το μέλλον μας με τα ίδια «σάπια» υλικά που μας έφεραν ως εδώ. Στο πλαίσιο των δεσμευτικών οδηγιών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορεί να διασφαλιστεί φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ουσιαστική ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Μόνο με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και με το νερό ως κοινωνικό αγαθό μπορεί να γίνει δυνατή η προγραμματισμένη αξιοποίηση με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, τα οποία θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα ανήκουν στον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Νερού. Για να απολαμβάνει ο λαός φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό, με άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας για να απολαμβάνει ο λαός φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό, με μειωμένα τιμολόγια, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος και την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στα σχέδια των ομίλων και στις δεσμεύσεις της ΕΕ.

Για να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής και συνδυασμένη συμβολή της Λεκάνης του Αχελώου και της Λεκάνης του Πηνειού στην αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας.

Για να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός των αναγκαίων έργων υποδομής με αποκλειστικά κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ και Συμβάσεις Παραχώρησης) και ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.

Για να αξιοποιηθούν γνωστές και αναγκαίες τεχνικές λύσεις, όπως η διαμόρφωση λεκανών κατάκλισης για την έκτακτη αποθήκευση του νερού, η δημιουργία αναχωμάτων και έργων συγκράτησης φερτών υλικών, η δενδροφύτευση και αναδάσωση των λεκανών απορροής, αντιπλημμυρικά έργα επιβράδυνσης του νερού εντός της κοίτης.

Για να ιεραρχηθούν και να υλοποιηθούν τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών που αφορούν την ύδρευση, την άρδευση, την Ενέργεια, την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, την αγροδιατροφική παραγωγή.

Για να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία έργα μεταφοράς και διανομής νερού, τα έργα ενίσχυσης των επιφανειακών και υπόγειων υδροφορέων σε συνδυασμό με τα έργα αναβάθμισης της αντιπλημμυρικής προστασίας και της υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα:

Τα έργα ορεινής υδρονομίας για τον εμπλουτισμό και τον περιορισμό της διάβρωσης του εδάφους, που περιλαμβάνουν και την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης ροής
Τα «έργα εκτροπής του Αχελώου», που αφορούν την ενίσχυση του υδατικού δυναμικού στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας, απ’ τον Ανω Αχελώο, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς και της εσωτερικής επένδυσης της σήραγγας μεταφοράς προς Μουζάκι.
Την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων, όπως του Ενιπέα Φαρσάλων και της Πύλης – Μουζάκι.
Τα έργα εκβάθυνσης της κοίτης και της διαπλάτυνσης του Πηνειού, της σχετικής κατασκευής λιμνοδεξαμενών και περιοχών συγκράτησης νερού με ελεγχόμενη πλημμύριση.
Την ταχύτερη, περιβαλλοντικά ασφαλή τεχνική λύση εκροής υδάτων και σχετικής επέκτασης – εκβάθυνσης της λίμνης Κάρλας.

Ο αγώνας του λαού της περιοχής θα γίνεται πιο αποτελεσματικός όσο εντάσσεται στη μάχη για να κατοχυρωθεί το νερό ως κοινωνικό αγαθό, κόντρα στη στρατηγική της εμπορευματοποίησης. Για, να σταματήσει να βρίσκεται στα χέρια Ανώνυμων Εταιρειών που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τους, να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία της εμπορευματοποίησης και εδραιώνει την επιχειρηματική λειτουργία. Σε αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ καταθέτει καθημερινά όλες του τις δυνάμεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ