ΛΑ.ΣΥ. Λάρισας: Ο δήμος Λαρισαίων να αποτρέψει την κατεδάφιση της οικίας Τλούπα

Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που αφορά την κατεδάφιση κτιρίου στη Λάρισα το οποίο αποτέλεσε οικία των Τάκη και Φιλολάου Τλούπα θέλουμε να υπογραμμίσουμε τα εξής.
Κατά τη γνώμη μας το κτίριο αυτό συνιστά σημαντικό και αντιπροσωπευτικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.

Το πλούσιο αρχείο του Τάκη Τλούπα δεν αφορά απλώς τη Λάρισα, αλλά είναι η Λάρισα. Ταυτισμένο με το λαό της καταγραφεί με σπάνια λεπτομέρεια την κοινωνική ζωή και πραγματικότητα της πόλης και της περιοχής σε ένα χρονικό εύρος πολλών συναπτών δεκαετιών. Η διάκριση του Φιλολάου Τλούπα στο εξωτερικό είναι τιμή για την πόλη και το έργο του άξιο προκειμένου άπαντες και ειδικά οι νέες γενιές να έρχονται σε επαφή.

Καλούμε συνεπώς τη Δημοτική Αρχή να πάρει θέση, να δράσει άμεσα και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου μια κληρονομιά που ανήκει πραγματικά στην πόλη της Λάρισας να διασωθεί και να παραδοθεί με σωστούς όρους στο λαό της.

Προτάσσουμε πρώτον η Δημοτική Αρχή να προβεί άμεσα σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να διακοπεί η διαδικασία γκρεμίσματος. Δηλαδή να κάνει άμεσα ένσταση επί της κατεδάφισης του συγκεκριμένου κτιρίου έως την κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Αυγούστου 2024 οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο των ενστάσεων.

Δεύτερον, να δεσμευτεί για τη συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη και τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τρίτον, να διαθέσει το χρηματικό ποσό που απαιτείται, προτάσσοντας ακριβώς τη διάσωση και την ανάδειξη της πραγματικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρισας. Και ας μην προτρέξει να επικαλεστεί οικονομική αδυναμία. Είτε μέσω αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, πρακτική στην οποία τακτικά επιδίδεται, είτε από άλλα άσκοπα ως προς το λαό της πόλης έξοδα όπως τα φεστιβάλ καφέ, είτε να τα διεκδικήσει.

Το σπίτι των Τάκη και Φιλόλαου Τλούπα να μετατραπεί σε μουσείο όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν επί μονίμου βάσεως η συλλογή, το αρχείο του Τάκη Τλούπα και να παραδοθούν επομένως με αυτόν τον τρόπο στο υποκείμενο της έμπνευσης του φωτογράφου, δηλαδή τον λαό της Λάρισας.

Να μετατραπεί δηλαδή αυτός ο χώρος με το βαθύ ιστορικό αποτύπωμα σε χώρο-σημείο αναφοράς που πραγματικά αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Λάρισας.

Οι φωτογραφίες, το έργο του Τλούπα είναι πανταχού παρόν, σε γραφεία, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Ας αποδείξει η Δημοτική Αρχή και η Συμπαράταξη ως μείζον αντιπολίτευση, πως αυτήν την αξιόλογη Λαρισαϊκή παρακαταθήκη δεν την εκμεταλλεύονται μόνο υποκριτικά προκειμένου να κερδίσουν βαθμούς δημοφιλίας σε κρίσιμες για εκείνους στιγμές, αλλά την στηρίζουν έμπρακτα αναδεικνύοντας την και παραδίδοντας την στο λαό της πόλης.

Ας αποδείξει η Δημοτική Αρχή που ομνύει στο όνομα της «εξωστρέφειας» και της «ανάδειξης» της πόλης ότι αυτές τις λέξεις δεν τις χρησιμοποιεί μόνο καταχρηστικά ως προκάλυμμα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Και ας στηρίξουν λοιπόν το αίτημά μας όπως καταγράφηκε ανωτέρω.

Η Δημοτική Αρχή λοιπόν να μην επικαλεστεί κάποια χρονική δικαιολογία και να αναλάβει έγκαιρα και άμεσα δράση έως την 20η Αυγούστου. Αλλιώς να ξέρει πως θα φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ