Ε. Λιακούλη: «Η Σαμαρίνα σταθερός τόπος συνάντησης και απόδοσης τιμών στη Μεγαλόχαρη»

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της «Μεγάλης Παναγιάς» στη Σαμαρίνα Γρεβενών παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, συμμετέχοντας στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεγάλης Παναγιάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, καθώς και στη μεγάλη γιορτή του παραδοσιακού τρανού χορού «Τσιάτσιου».

Παράλληλα, η Λαρισαία βουλευτής επισκέφτηκε την έκθεση υφαντών της Σαμαρίνας, την οποία εμπνεύστηκε και διοργάνωσε η εκπαιδευτικός Χαιδω Αγορογιάννη – Βουτσά, με εκθέματα τα εντυπωσιακά υφαντά της περιοχής και προβολή της ειδικής τεχνικής τους, αλλά και της καλλιτεχνικής αποτύπωσης των παραδοσιακών αυτών δημιουργιών, που χρονολογούνται πριν από έναν και πλέον αιώνα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που συμμετείχε, η Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε για μια ακόμα χρονιά στη Σαμαρίνα, συμμετέχοντας στις λαμπρές εκδηλώσεις για την εορτή της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με το ναό της Μεγάλης Παναγιάς και πάλι ανοιχτό, πλήθος πιστών τιμούν σήμερα τη Μεγαλόχαρη και την ορθόδοξη πίστη μας.

Η Πολιτεία όφειλε εδώ και χρόνια να ανταποκριθεί στην συντήρηση του υπέροχου αυτού ναού, που αποτελεί μοναδικό θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο και είναι απολύτως θετικό το γεγονός της ανακαίνισής του.
Ταυτόχρονα, η αναβίωση του «Τσιάτσιου», του τρανού χορού, κρατά ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Μας συνδέει με τις ρίζες μας και δίνει την ευκαιρία στους πιστούς από όλη τη χώρα που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, να γίνουν κοινωνοί και της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Σε μια εποχή συνεχών κρίσεων, όπου οι πολίτες βιώνουν μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα αλλά και αγωνία βλέποντας ότι η χώρα μας παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές, η πίστη στη Μεγαλόχαρη αποτελεί καταφύγιο, ενώ η επαφή με το συνάνθρωπο χαρίζει δύναμη και ελπίδα
Χαιρετίζω την ζωντάνια αυτού του χωριού, των κατοίκων του που με κάθε τρόπο κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις τους και μάλιστα πετυχαίνοντας κάθε χρονιά, όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή νέων ανθρώπων, στις εκδηλώσεις και στα δρώμενα.

Φέτος, ξεχώρισε η έκθεση υφαντών της Σαμαρίνας, που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε η εκπαιδευτικός Χάιδω Αγορογιάννη – Βουτσά . Της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το μεράκι της, αλλά κυρίως για την αφοσίωσή της στην ανάδειξη των ιστορικών, πολιτιστικών και παραδοσιακών στοιχείων της περιοχής.

Η Σαμαρίνα, μας δίνει πάντα τη δυνατότητα να γεμίσουμε με πλούσια συναισθήματα και συγκινήσεις, να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και την ιστορία μας.

Χτίζουμε το μέλλον μας στις γερές βάσεις της παράδοσης και των εθίμων μας, που εγγυώνται τη συνέχειά μας.
Η Παναγία να μας προστατεύει και να πρεσβεύει για όλους μας».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ