Βιβλιοχαρτοπώλες: Γελούν και τα …θρανία με τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου

Δείτε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών για το καλάθι του μαθητή

Το καλάθι με τα σχολικά είδη -θα ισχύσει από 28 Αυγούστου έως και 15 Οκτώβρη- ανακοίνωσε ο χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως είπε σε σύσκεψη με παράγοντες της αγοράς -παρακάμπτοντας τους βιβλιοπώλες και τους φορείς τους- «πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους στα σχολικά είδη και οι τιμές να είναι καλύτερες από πέρυσι».

Γέλασαν και τα θρανία βέβαια, αφού κανένα καλάθι από όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα υπέρ των καταναλωτών, αλλά αντίθετα, λειτούργησαν ως μια ακόμα ευκαιρία για αύξηση των κερδών των ομίλων των σούπερ μάρκετ και των αλυσίδων που ευκαιριακά και φέτος τον Σεπτέμβρη θα πουλήσουν σχολικά.

Φυσικά όσο αφορά τις μεγάλες και ανελαστικές δαπάνες του ελληνικού νοικοκυριού (τροφή, ηλεκτροδότηση, θέρμανση) το υπουργείο ανάπτυξης δεν προτίθεται να βάλει όριο στις τιμές και τις αυξήσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους εισαγωγέων και μεγάλων αλυσίδων, οι οποίοι συναποφάσισαν -σε ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων- το «καλάθι του μαθητή». Δεν εκλήθησαν οι βιβλιοχαρτοπώλες που δίνουν μάχη επιβίωσης με άνισους όρους απέναντι σε μεγάλες αλυσίδες και σούπερ μάρκετ, περισσότερο δεν ρωτήθηκαν καν τα θεσμικά τους όργανα. Όπως επίσης δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι του γονεϊκού κινήματος, οι οποίοι είναι αυτοί που ξέρουν τι είναι φτηνό και τι ακριβό, ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών τους…

Εμείς οι βιβλιοχαρτοπώλες, βιώνουμε και οι ίδιοι την ακρίβεια, συζητάμε καθημερινά με τους πελάτες στα καταστήματά μας, μας είναι πλέον σαφές ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά σόου και «καλάθια». Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας της αγοράς, του πετσοκόμματος του λαϊκού εισοδήματος και της φοροληστείας…

Εμείς οι βιβλιοχαρτοπώλες ανά την Ελλάδα, θα είμαστε δίπλα σε γονείς και μαθητές 12 μήνες το χρόνο (γιατί αυτή είναι η δουλειά μας), μακριά από τις λογικές των καλαθιών, φροντίζοντας να διαθέτουμε στη χαμηλότερη δυνατή τιμή τα αναγκαία, ενώ δίνουμε βάση στην ασφάλεια των παιδιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ