Ενισχύεται η λειτουργία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαρισαίων

Ενισχύεται η λειτουργία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Λαρισαίων με την ένταξη στο δυναμικό της δομής ψυχολόγου, νομικού συμβούλου και κοινωνικού λειτουργού. Να σημειωθεί ότι το ΚΕΜ ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα του Ιουνίου 2024.8.26

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, στο πλαίσιο ένταξης της πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων (συνεχιζόμενες δομές)» στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» και για τη στελέχωση της δομής του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών, από τις 14/06/2024, οπότε και άρχισε να λειτουργεί, εντάχθηκαν στο δυναμικό του ένας ψυχολόγος, με ειδίκευση στη συμβουλευτική ατόμων με μετατραυματικό “stress” (PTSD) και πολλαπλές ευαλωτότητες (π.χ. γυναίκες, παιδιά ΑΜΕΑ ,κ.ο.κ.), ένας νομικός, με ειδίκευση σε θέματα μεταναστευτικού και εργατικού δικαίου και μία κοινωνική λειτουργός, εξειδικευμένη σε θέματα μεταναστών/μειονοτήτων ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τονίζεται ότι στο Κέντρο Κοινότητας απασχολούνταν ήδη δύο διαπολιτισμικές μεσολαβήτριες με γνώσεις αραβικών και κουρμάντζι.

Τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (Κ.Ε.Μ.) είναι ένας σημαντικός θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς αποτελούν το τοπικό σημείο αναφοράς για την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και δικτύωση του μεταναστευτικού/προσφυγικού πληθυσμού του Δήμου με άλλες κοινωνικές, και όχι μόνο, υπηρεσίες και προγράμματα. Οι εν λόγω δομές συμβάλλουν στην πρόσβαση στα βασικά αγαθά και παρέχουν πολλές υπηρεσίες κάτω από την ίδια στέγη, όπως: ενημέρωση, υποστήριξη, συμβουλευτική και παραπομπή του μεταναστευτικού/προσφυγικού πληθυσμού για την εξυπηρέτηση διάφορων αιτημάτων. Επιπλέον, υλοποιούν δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης όπως: α) μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού σε ενήλικες μετανάστες και μετανάστριες, αιτούντες/αιτούσες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, β) διαπολιτισμικές δράσεις με έμφαση στη συνύπαρξη παιδιών και νέων αλλοδαπών και γηγενών και γ) δράσεις για την προώθηση της πρόσβασης των μεταναστών/ριων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας.

Τα ΚΕΜ απευθύνονται σε νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτης χώρας, σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας (κάτοχοι Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου) και σε αιτούντες άσυλο (κάτοχοι Δελτίου Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας).

Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαρισαίων λειτουργεί στη διεύθυνση Ηπείρου 96-98, Λάρισα, ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2414 400701, 2414 400717, 2414 400721, 2414 400718, 2414 700179.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ