Μ. Χαρακόπουλος: Άμεσες εκτιμήσεις στις σοβαρές ζημιές που προκάλεσε το μπουρίνι

«Οι άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και οι γρήγορες αποζημιώσεις αποτελούν στην πράξη την μέριμνα της πολιτείας προς τους χαλαζόπληκτους αγρότες οι οποίοι είδαν με απόγνωση την παραγωγή τους να πλήττεται λίγο πριν την συγκομιδή από τα μπουρίνια του Αυγούστου.

Η συχνή επανάληψη των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι επισημάνσεις των πληγέντων για περισσότερες και ουσιαστικότερες ασφαλιστικές καλύψεις, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι πολυαναμενόμενες αλλαγές στον Κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Όμως, είναι βασικό και οι αγρότες να καταθέσουν στην διαδικασία αυτή τις προτάσεις τους». Τα παραπάνω δήλωσε, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του μαζί με παραγωγούς από τη Μεσοράχη, το Ελευθεραί και την Τερψιθέα σε καλλιέργειές τους που επλήγησαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Προτάσεις για την αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ

Ο Θεσσαλός πολιτικός, επισκέφθηκε αγροτεμάχια με βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα, αλλά και με πολυετείς καλλιέργειες, όπως φιστίκια, αμύγδαλα και αμπέλια, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς από την έντονη χαλαζόπτωση. Ο κυβερνητικός βουλευτής, που αμέσως μετά την καταστροφή κατέθεσε ερώτηση στη βουλή (23.08.24), συνομίλησε με τους πληγέντες παραγωγούς που αγωνιούν για έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις, καθώς και σύντομες αποζημιώσεις. Επίσης, άκουσε τις επισημάνσεις τους για αλλαγές στον Κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται πιο ολοκληρωμένα οι ζημιές, όπως η καταστροφή των οφθαλμών από το χαλάζι στα φιστίκια, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή και της επόμενης χρονιάς, και τους προέτρεψε να συμμετάσχουν με προτάσεις στην διαβούλευση για την αλλαγή του Κανονισμού.

Φιστίκια από το 1961…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε και ότι η δυναμική καλλιέργεια της φιστικιάς λανθασμένα θεωρείται από τους περισσότερους ως νέα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς επισκέφθηκε κτήμα με φιστικιές που χτυπήθηκε από την χαλαζόπτωση, το οποίο φυτεύτηκε από πρωτοπόρους για την εποχή καλλιεργητές το 1961, δηλαδή πριν από 63 χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ