Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών επισκέπτεται τα χωριά του Δήμου Τεμπών

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις στα χωριά του Δήμου Τεμπών και συναντώντας τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και τους συμβούλους τους, αλλά και κατοίκους των χωριών, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τεμπών, Μαρία Κωστή, καταγράφει τα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.
Έτσι στις 22/8 βρέθηκε στην Ιτέα, την 23/8 στα Τέμπη, την 26/8 στα Αμπελάκια και συναντήθηκε με τους προέδρους Γ. Βλαχοστέργιο, Ν. Στρούλιο και Γ. Ταζέ αντίστοιχα.
Η κακή εσωτερική και αγροτική οδοποιία κρατούν τα σκήπτρα σε όλα τα χωριά, ενώ η άρδευση παραμένει το μεγαλύτερο και πλέον “απειλητικό” πρόβλημα όλων των χωριών, δημιουργώντας ήδη δυσκολίες στους αγρότες η αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα, αν δεν γίνουν έργα που να συγκρατήσουν το νερό, ώστε να χρησιμοποιείται όταν θα το χρειάζονται.
Ο καθαρισμός των ρεμάτων και το κόψιμο των χόρτων, η συντήρηση του αρδευτικού δικτύου, με αντικατάσταση βανών και καθαρισμό των φρεατίων, είναι σημεία που πρέπει άμεσα να δώσει βάρος η δημοτική αρχή .
Τα προβλήματα όμως της ιστορικής κοινότητας των Αμπελακίων, ξεπερνούν τα όρια, της παρέμβασης για λύση, της δημοτικής αρχής και άπτονται πολλών άλλων αρχών, όπως της περιφέρειας και υπουργείων, προκειμένου αυτοί οι “ακρίτες” του Δήμου Τεμπών να συνεχίζουν να ζουν σ’ αυτόν τον όμορφο και ιδιαίτερο τόπο.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κασταναριών, η φαιά σήψη του κάστανου, που καταστρέφει για μια ακόμη φορά την παραγωγή της περιοχής, η μη καταβολή αποζημιώσεων, ωθούν συστηματικά τους λίγους καλλιεργητές, σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας.
Η συντήρηση των παλιών αρχοντικών, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και θα δώσει ζωή και ασφάλεια στο χωριό, λένε οι τοπικοί άρχοντες και οι ντόπιοι.
Η ψηφιοποίηση του πλούτου της βιβλιοθήκης, αφού ολοκληρώθηκε ήδη η καταγραφή της, χάρη στον πρωτοστάτη και ακούραστο εργάτη, καθηγητή Ανδρέα Τσεργά, που αγωνιά για το μέλλον των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων του χωριού του, πασχίζοντας για τη διάσωση αλλά και την ανάδειξή τους, θα αποτελέσει σημείο έλξης ανθρώπων του πνεύματος και όχι μόνο.
Όλοι όμως, δημότες και τοπικοί άρχοντες, επισημαίνουν με αγωνία την κάθετη πτώση του πληθυσμού των χωριών τους, που, αν δεν αναστραφεί, σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για χωριά “φαντάσματα”.
Έκδηλη αυτή η αγωνία στο χωριό Τέμπη, όπου οι 35 κάτοικοι θα μείνουν λιγότεροι από 30, αν δεν υπάρξει “τρόπος” να παραμείνει στο χωριό η οικογένεια, που είδε το σπίτι της να είναι βυθισμένο στα νερά του Πηνειού, στην διάρκεια της θεομηνίας Daniel και αναζητά άλλο χώρο για μόνιμη εγκατάσταση.
Συμμεριζόμαστε την αγωνία τους, γι’αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών, κάνει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων, όλων των περιοχών του Δήμου Τεμπών, προκειμένου, με την ανάδειξή τους να συμβάλει στην σταδιακή επίλυσή τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ