Οι Λίμνες ξεραίνονται και τα Δέντρα διψούν στην Ελλάδα που έχει πληγεί από την ξηρασία, τα υδροφόρα φορτηγά κρατούν ζωντανές τις καλλιέργειες

«Οι γεωτρήσεις μας έχουν σχεδόν στεγνώσει… Τώρα βασιζόμαστε σε βυτιοφόρα για να ποτίζουμε τα χωράφια μας» αναφέρει αγρότης από τη βόρεια Ελλάδα

Αυτό το καλοκαίρι, η νότια Ευρώπη χτυπήθηκε από διαδοχικά κύματα καύσωνα, μετά από βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου εδώ και τρία χρόνια. Τα σημεία ξηρασίας στον χάρτη της περιοχής έχουν επεκταθεί.

Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν λειψυδρία, αποξηραμένες λίμνες, ακόμη και θάνατο άγριων αλόγων. Η κρίση του νερού έχει επιδεινωθεί από την άνθηση της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνθήκες οξείας ξηρασίας υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, που εκτείνεται δυτικά μέχρι τη βόρεια Ελλάδα.

Κατά μήκος του ποταμού Έβρου, που χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία, η έντονη ξηρασία σημαίνει ότι το δέλτα έχει πλέον υψηλότερα επίπεδα θαλασσινού νερού. Το επιπλέον αλάτι σκοτώνει τα άγρια ​​άλογα που εξαρτώνται από το ποτάμι για πόσιμο νερό. «Αν τα άλογα μείνουν χωρίς νερό για μια εβδομάδα, πεθαίνουν», λέει ο Νίκος Μουσουνάκης, ο οποίος ηγείται μιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία σημείων πόσης γλυκού νερού για τα άλογα. «Μερικά από αυτά είναι ακόμα σε κακή κατάσταση, αλλά ελπίζουμε ότι με συνεχή βοήθεια, θα αναρρώσουν».

Μέχρι πρόσφατα, η λίμνη Πικρολίμνη στη βόρεια Ελλάδα ήταν δημοφιλής προορισμός για λασπόλουτρα, αλλά αυτό το καλοκαίρι είναι μια ρηχή λεκάνη ραγισμένης γης, αρκετά στεγνή για να κρατήσει το βάρος ενός αυτοκινήτου. «Δεν έχει βρέξει εδώ και δύο χρόνια, οπότε η λίμνη έχει στεγνώσει τελείως», λέει ο πρόεδρος του δήμου, Κώστας Πάρτσης. «Παλιά είχε πολύ νερό. Ο κόσμος ερχόταν και έκανε μπάνιο στο λασπωμένο νερό. Ο πηλός έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις. Κανείς δεν ήρθε φέτος».

Σε κοντινή απόσταση, η λίμνη Δοϊράνη διασχίζει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η ακτογραμμή έχει υποχωρήσει κατά 300 μέτρα τα τελευταία χρόνια. Τοπικοί αξιωματούχοι ζητούν δημόσια έργα για την αποκατάσταση της ύδρευσης του ποταμού, ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις ειδικών που υποστηρίζουν ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του νερού για να μετριαστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Βιώνουμε μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που διαρκεί περίπου τρία χρόνια τώρα, λόγω χαμηλότερων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και της κακής διαχείρισης των υδάτων», λέει ο Κωνσταντίνος Σ. Βουδούρης, καθηγητής υδρογεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Η λύση βρίσκεται σε τρεις λέξεις κλειδιά: διατήρηση, αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση», συμφωνα με τον Κ. Βουδούρη.

Ο Βουδούρης υποστηρίζει ότι τα απαρχαιωμένα δίκτυα ύδρευσης χάνουν πάρα πολύ νερό και ότι οι βελτιώσεις των υποδομών πρέπει να επικεντρωθούν στη συλλογή και αποθήκευση όμβριων υδάτων κατά την υγρή περίοδο, καθώς και στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για τη γεωργία.

«Αυτά τα φαινόμενα ξηρασίας θα επανέλθουν με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον», είπε ο Βουδούρης. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση και να σχεδιάσουμε εκ των προτέρων για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό τους… και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα». Πηγή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ