Ε. Λιακούλη: Εγκληματική αδιαφορία της Κυβέρνησης, για σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στο 303 ΠΕΒ

Αναφορά σε έντονο ύφος κατέθεσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς την Κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Δένδια, ο οποίος παρότι είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τα μείζονα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του 303ου ΠΕΒ Λάρισας, δεν έπραξε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα πριν από λίγες ημέρες να σημειωθεί σοβαρό περιστατικό τραυματισμού εργαζομένου του Εργοστασίου.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο που διαβίβασε αρμοδίως στον υπ.ΕΘ.Α.:

«Επανέρχομαι με την παρούσα αναφορά μου, για πολλοστή φορά (ερώτηση υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1308/23-10-2023, επίκαιρη ερώτηση υπ’ αριθμ. Πρωτ. 641/3-5-2022 κ.α.), στο ζήτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης των ποσών που διατίθενται ανά εργαζόμενο τεχνίτη για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), της άμεσης ανάγκης απομάκρυνσης αμιάντου από τα κτήρια, όπως και την συνολική αναβάθμιση σε ζητήματα ασφάλειας του 303ου ΠΕΒ που εδρεύει στη Λάρισα, με αφορμή πρόσφατο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του, διαβιβάζοντάς σας σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Θεσσαλίας.

Ειδικότερα και όπως καταγγέλλει ο συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τους υπαλλήλους του 303ου ΠΕΒ Λάρισας, σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί το χέρι ενός υπαλλήλου Μ.Υ., ο οποίος επισκεύαζε όχημα Μ1117, βάρους 13 τόνων, συνθλίβοντας το μικρό του δάκτυλο, ενώ μέχρι τώρα οι θεράποντες ιατροί αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού του…

Όπως υπογραμμίζει η συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων του ΠΕΒ, οι πρώτες βοήθειες που έλαβε ο τραυματίας από τους συναδέλφους του ήταν υποτυπώδεις, αφού τα φαρμακεία του τμήματος είναι άδεια εδώ και καιρό, από αντίστοιχο φαρμακευτικό υλικό (!), ‘’ενώ στη συνέχεια ο υπάλληλος μεταφέρθηκε στο 404 ΓΣΝΛ με απλό στρατιωτικό όχημα (με όλους τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του) και όχι με το απαρχαιωμένο ασθενοφόρο του Εργοστασίου, καθώς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε γιατρός στο Εργοστάσιο για να τον συνοδεύσει’’ (!).

Παράλληλα επισημαίνεται ότι και αυτό το ατύχημα, στη σειρά των καταγεγραμμένων ατυχημάτων στις εγκαταστάσεις του εν λόγω εργοστασίου, με ευθύνη της Κυβέρνησης, είναι αποτέλεσμα:
-της ελλιπούς εκ-παίδευσης όλου του προσωπικού, σε θέματα ασφάλειας μιας διαπιστωμένα βαριάς βιομηχανίας,
-της μη χορήγησης ειδικών συλλογών εργαλείων για τη συντήρηση συγκεκριμένων στρατιωτικών οχημάτων,
-της μη πραγματοποίησης της απαραίτητης εκπαίδευσης του τεχνικού προσωπικού στη συντήρηση των ως άνω οχημάτων, μόλο που το Εργοστάσιο έχει αιτηθεί όλα τα παραπάνω από τη πρώτη στιγμή.

Επιπλέον ο συνδικαλιστικός φορέας ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να λάβει άμεσα μέτρα για:
-την συνεχή υπηρεσία ιατρού, καθώς και σύγχρονα εξοπλισμένο και στελεχωμένο ασθενοφόρο, στο εργοστάσιο,
-τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα τρύπιων αμιαντοσκεπών, που όταν βρέχει, τα νερά πέφτουν πάνω στους ηλεκτρολογικούς πίνακες και στα μηχανήματα παραγωγής, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας του προσωπικού,
-τα απιστοποίητα ανυψωτικά μηχανήματα,
-τους ηλεκτρολογικούς πίνακες που δεν έχουν προστασία από διαρροή ρεύματος (στα 26 κτίρια του Εργοστασίου, τις προδιαγραφές ασφαλείας πληρούν μόνο τα 7),
-την είσοδο του προσωπικού για εργασία σε ορισμένα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς ως επικίνδυνα, ειδικά έπειτα από τον σεισμό του 2021».

Κατόπιν τούτων η Ευαγγελία Λιακούλη καταλήγει:

«Δεδομένου ότι τόσο εσείς, όσο και οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχετε προειδοποιηθεί προσωπικά, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις συνέπειες της αδιαφορίας σας, εις βάρος των εργαζομένων του 303ου ΠΕΒ Λάρισας, όταν μάλιστα πριν από λίγους μήνες κατέθετα προς εσάς ερώτηση με τον χαρακτηριστικό τίτλο: ‘’Εξευτελιστική αντιμετώπιση των εργαζομένων του 303ου ΠΕΒ Λάρισας: 2 ευρώ (!) έκαστος για αγορά μέσων ατομικής προστασίας!’’, αλλά και επειδή τα θέματα ασφάλειας στην εργασία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα ‘’β΄ προτεραιότητας’’, σας καλώ να απαντήσετε για όλα τα παραπάνω και να με ενημερώσετε για τις άμεσες, σχετικές ενέργειές σας εφεξής, με γνώμονα την ασφάλεια στην εργασία όλων των απασχολουμένων στο 303 ΠΕΒ Λάρισας έστω και τώρα, προκειμένου να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και τραυματίες εν ώρα εργασίας».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ