Μέτωπο Περιφέρειας επαγγελματιών των Αλυκών για οικονομική στήριξη των πληγέντων από την ρύπανση του Παγασητικού

Τι αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Ενημέρωση αλλά και απαντήσεις για την περιβαλλοντική κρίση με την εκβολή των νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό κόλπο δόθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής (30/8) συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

“Η ευθύνη συνολικά της διαχείρισης του προβλήματος που προκλήθηκε με την εκβολή των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό κόλπο δεν είναι αποκλειστικά ενός φορέα. Επιμερίζεται μεταξύ των Δήμων, των ΤΟΕΒ, του Οργανισμού Λιμένος, ενώ ένα μέρος της αφορά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα κενό ευθυνών το οποίο θα αναληφθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων” ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας και προχώρησε στην ανάλυση των αιτιών:

“Μετά την κακοκαιρία Daniel τα πλημμυρικά ύδατα εγκαταστάθηκαν σε μια πολύ μεγάλη έκταση της Κάρλας, περίπου 180.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι υποδομές. Το θυρόφραγμα ανοίγει, μόνο όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να οδηγηθεί το νερό στον Παγασητικό. Άρα, όταν συνέβη η κακοκαιρία Daniel, το θυρόφραγμα άνοιξε και έμεινε ανοιχτό, διότι έχοντας καταστραφεί η αρχιτεκτονική πολλών τάφρων, ήταν αναγκαίο να διοχετευτεί το αρδευτικό νερό, προκειμένου να μην πλημμυρίσει ξανά η περιοχή.

Η βαλβίδα ασφαλείας, είναι το αντλιοστάσιο της Πέτρας στο οποίο η πρόσβαση αποκαταστάθηκε πριν από μερικές ημέρες και άρχισαν οι εργασίες επιδιόρθωσης”.

Επικαλούμενος σχετικό εισαγγελικό πόρισμα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε εμφατικά, ότι “το θυρόφραγμα ανοίγει σε περίπτωση πλημμύρας. Δεν μπορούσε να κλείσει νωρίτερα, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η περιοχή θα πλημμύριζε. Η απόφαση για το κλείσιμο του θυροφράγματος ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας κι αφού ο ΤΟΕΒ δέχθηκε να κλείσει το αρδευτικό νερό”.

Προχωρώντας δε στην ενημέρωση του Σώματος για τις κινήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των εκβαλλόμενων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι “πριν από δέκα ημέρες ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου να τοποθετηθούν δίχτυα σε διάφορα σημεία για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών, κάτι που εντέλει έγινε την Τρίτη και κατόπιν πιέσεων”.

Σε ότι αφορά την επιχείρηση αποκομιδής των νεκρών ψαριών, ο κ. Κουρέτας υπογράμμισε ότι αν και η συγκεκριμένη δράση στις ακτές είναι βάσει νόμου των Δήμων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα, προχώρησε στην εκμίσθωση καϊκιών για την περισυλλογή των ψαριών, ενώ συνεργεία επιχειρούν στον Ξηριά. Όπως σημείωσε ο κ. Κουρέτας «τα νεκρά ψάρια συλλέγονται σε ειδικά δοχεία και οδηγούνται προς καύση από πιστοποιημένη εταιρία, εκτιμώντας ότι σε 2-3 ημέρες η κατάσταση αναμένεται να εκτονωθεί». Σε παρέμβαση της η Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Μαγνησίας κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι λόγω γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων στον Ξηριά, θα ακολουθήσει και υγειονομική ταφή των ψαριών σε περιοχή που υπέδειξε ο δήμος στο Βελεστίνο.

Συνάντηση με επαγγελματίες των Αλυκών

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και επαγγελματίες από την περιοχή των Αλυκών, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουν πληγεί από καιρικά φαινόμενα και πρόσφατα από το φαινόμενο των νεκρών ψαριών. Δήλωσαν την αγωνία τους για το μέλλον της περιοχής και ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες σε όσους δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να δρομολογηθούν άμεσα γενναίες οικονομικές ενισχύσεις.

Ο κ.Κουρέτας στην εισήγηση του προς το Σώμα ανέφερε: Σε συνάντηση με τους επαγγελματίες της περιοχής συμφωνήσαμε σε μία σειρά αιτημάτων, τα οποία θα παραδώσω την ερχόμενη Δευτέρα στον πρωθυπουργό. Έχετε στη διάθεση σας την πρόταση του ψηφίσματος, στην οποία καλείσθε όλοι να καταθέσετε τις παρατηρήσεις σας».

Είχε προηγηθεί, πριν την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, η συνάντηση των επιχειρηματιών της Μαγνησίας με τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα στο γραφείο του, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στα αιτήματα που κατευθύνονται σε συγκεκριμένες δράσεις στήριξης μετά την οικολογική καταστροφή στον Παγασητικό.

Αντιπολίτευση

Από την πλευρά της “Συμμαχίας Υπέρ των Πολιτών”, ο επικεφαλής Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης από την Περιφερειακή Αρχή, στην οποία απέδωσε έλλειψη αποστραγγιστικού-αντιπλημμυρικού σχεδίου.

Να αποζημιωθούν οι πληγέντες επιχειρηματίες, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι της περιοχής, ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, αποδίδοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην εγκληματική αδιαφορία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Να αποδοθούν οι ευθύνες όπου πρέπει, κάλεσε από την πλευρά της, η επικεφαλής των Ενωμένων Θεσσαλών, Ελευθερία Τζανακούλη.

Λογοδοσία

Απαντήσεις σε δύο επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Παλέρμο, Αγίου Μηνά και Καροπλεσίτικων Καρδίτσας και για την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας, δόθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή, κατά τη διάρκεια της 4ης ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας.

Σε ότι αφορά το θέμα της αντιπλημυρικής προστασίας των συγκεκριμένων περιοχών της Π.Ε. Καρδίτσας διευκρινίστηκε ότι η αρμοδιότητα επί αυτών ανήκει στον Δήμο Καρδίτσας, με την Περιφέρεια Θεσσαλία να μη φέρει ευθύνη. Τονίστηκε ωστόσο ότι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκπονηθεί μελέτη (master plan) διακινδύνευσης της περιοχής από πλημμύρες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής σύμβασης για ποταμούς της Καρδίτσας. Σημειώθηκε επίσης ότι έχουν ήδη ξεκινήσει εργολαβίες για καθαρισμούς κοιτών. ρεμάτων παράλληλα με τα έργα ορεινής αποκατάστασης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, παρέπεμψε μάλιστα στην παρουσίαση των αντιπλημμυρικών έργων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ερχόμενη Δευτέρα στο δημαρχείο της Νίκαιας.
Αναφορικά με τα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων της Λάρισας και ειδικά του ΕΑΚ Αλκαζάρ, οι οποίες από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν κριθεί ακατάλληλες για λόγος στατικότητας, ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται εν αναμονή των προτάσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η δημοπράτηση στο εγγύς μέλλον έργου κατασκευής νέου κλειστού γυμναστηρίου στο Αλκαζάρ είτε στο ίδιο σημείο, είτε σε άλλη περιοχή, όπως αυτή της Γιάννουλης, εφόσον υπάρξει συγκατάθεση του Δήμου Λαρισαίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ