Σήμα κινδύνου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Δείτε την ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ του Π.Γ.Ν.Λ

Το Υπουργείο Εμπορίου της Υγείας συνεχίζοντας με συνέπεια το έργο της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας, το οποίο εξελίσσεται επί δεκαετίες με αγαστή συνεργασία όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων, τώρα ετοιμάζεται για την χαριστική βολή.

Η Λάρισα επιλεγμένη, με πιλοτικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ράλυ της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, αλλά ακόμα και της ιατρικής εκπαίδευσης, ευρίσκεται αυτοδικαίως στον πυρήνα των εξελίξεων μετά και το γκροτέσκο, θλιβερό αποτύπωμα της παρακμής με την πρόσφατη πτώση της οροφής στο κεφάλι εξεταζόμενης άρρωστης σε εξωτερικό ιατρείο του Π.Γ.Ν.Λ. του οποίου γίναμε μάρτυρες.

Ενδεικτικά, όσον αφορά στις ελλείψεις υλικών, υπάρχει αδυναμία του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής να διενεργήσει αναγκαίες εξετάσεις για την διάγνωση καρκίνων και αιματολογικών κακοηθειών, στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, ελλείψει των απαραίτητων αντιδραστηρίων, γίνεται δυσχερής η διάγνωση λοιμώξεων με τη χρήση μοριακών τεχνικών (π.χ. PCR για μηνιγγίτιδα), ενώ και στο Ανοσολογικό Εργαστήριο η έλλειψη υλικών καθιστά αδύνατη την διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα.

Παράλληλα, η ασυνεχής λειτουργία λόγω συχνών βλαβών των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, επιβαρύνει την διαδικασία της θεραπείας των ασθενών στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Αυτά (και πολλά άλλα που θα χρειαστούν σίγουρα πολυσέλιδη αναφορά) καθώς και μία ατελείωτη θλιβερή σειρά ποικίλων προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς, απότοκα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, καθιστούν την λειτουργία του Π.Γ.Ν.Λ άκρως προβληματική, επιβάλλοντας στο υγειονομικό προσωπικό να λειτουργεί σε συνθήκες ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υπερκόπωσης.

Από τα παρεπόμενα της υποχρηματοδότησης αναφέρουμε ενδεικτικά το ποσό των 2,7 ευρώ με το οποίο το Υπουργείο κοστολογεί την σίτιση ανά άτομο στο Π.Γ.Ν.Λ. (σκεφτείτε ασθενείς με υποθρεψία όπως οι ογκολογικοί, οι οποίοι χρήζουν γευμάτων υψηλής θρεπτικής αξίας…).

Το σκηνικό της σχεδιασμένης εγκατάλειψης συμπληρώνεται από το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες το Π.Γ.Ν.Λ. αδυνατεί, λόγω έλλειψης Διοικητικού Συμβουλίου και αναφερόμενης αδυναμίας συγκρότησης του, να προβεί σε οποιαδήποτε προμήθεια απαραίτητων υλικών για την στοιχειώδη λειτουργία του.

Η Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ του Π.Γ.Ν.Λ καταγγέλλει την κυβέρνηση και την 5η Υ.ΠΕ. για την διάλυση που προκαλεί και επιβάλλει στα Νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας με σκοπό την κερδοφορία των τρωκτικών της παρασιτικής ιδιωτικής υγείας και καλεί τον λαό της Λάρισας και τους συλλογικούς φορείς και σωματεία να αντιδράσουν δυναμικά για την στήριξη του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ