Τιμήθηκε στον Ξερόλακκα η επέτειος της ορκωμοσίας της 1ης αντάρτικης ομάδας στο Μπεχτέσι Καρυάς

Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λάρισας και Ελασσόνας πραγματοποίησαν εκδήλωση την 1η Σεπτέμβρη 2024, μέρα Κυριακή και ώρα 11,00 το πρωί, στον Ξερόλακκα της Καρυάς, προς τιμή της ορκωμοσίας της 1ης αντάρτικης ομάδας στο Μπεχτέσι Καρυάς.

Χαιρετισμός έγινε από την Πρόεδρο του Παραρτήματος Ελασσόνας Αννέτα Ψωμιάδου και ομιλία από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Λάρισας Θανάση Σερδένη.

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των Τ.Ε. Ν. Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τσιαπλές Τάσος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Ελασσόνας Κατσιούρας Γιώργος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καρυάς Κατσίβελος Νίκος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Τυρνάβου Αλεξόπουλος Αχιλλέας, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τεμπών Κωστή Μαρία, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λιτοχώρου και Γόνων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, από τις οικογένειες Ξυνού και Καραμήτσιου.

Έγινε κατάθεση στεφανιών από τους παραπάνω φορείς και οικογένειες των αντιστασιακών.

Στην ομιλία του ο κ. Σερδένης ανέφερε:

«Με τη σημερινή μας εκδήλωση τιμάμε όλους τους αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΕΛΑΝ – ΟΠΛΑ, τα στελέχη και τους μαχητές, άνδρες και γυναίκες του ΔΣΕ. Όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, πέρασαν στρατοδικεία, υπέμειναν για χρόνια τις φυλακές και τις εξορίες, έζησαν στην πολιτική προσφυγιά. Αλλά δεν δείλιασαν, δεν υπέκυψαν, δεν αμφέβαλλαν ούτε στιγμή για το δίκιο του Αγώνα σε κάθε του μορφή και έκφραση. Νους καθοδηγητικός και ψυχή του τιτάνιου αυτού αγώνα ήταν το Κόμμα της εργατικής τάξης το ΚΚΕ.

Σήμερα, η ταξική πάλη μπορεί να μην έχει τέτοιες θυσίες σαν τους αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΕΛΑΝ – ΟΠΛΑ. Απαιτεί, όμως, θυσίες από τις «ατομικές υποχρεώσεις» του τρόπου ζωής μιας άχαρης καπιταλιστικής καθημερινότητας, που πασχίζει να επιβάλει ως πραγματικότητα ατομικά πρότυπα και αξίες, έτσι που να ορθώνονται εμπόδια στην οργανωμένη δράση. Βάζει διλήμματα που ωθούν στην ατομική αναζήτηση καλύτερων ημερών που υπάρχουν για τους λίγους, τους αστούς, ενώ είναι άπιαστο όνειρο για το λαό.

Τότε — κι ενώ όλα τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά της Κατοχής από το ναζί-φασίστα κατακτητή — το ΕΑΜ οργάνωσε την Αντίσταση του ελληνικού λαού, τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από την τριπλή φασιστική κατοχή κόντρα όχι μόνο στους κατακτητές αλλά και στην ντόπια αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, που συνεργάζονταν μαζί τους και πλούτιζαν σε βάρος του λαού τον οποίο καταδίκαζαν στην πείνα, στην εξαθλίωση και στο θάνατο. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό όταν ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος καλούσε το λαό σε υποταγή στον κατακτητή. Έτσι έδρασαν οι δοσίλογοι που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις και συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και άλλοι που εγκατέλειψαν το λαό και έφυγαν με τους Άγγλους «συμμάχους» τους στο Κάιρο και στο Λονδίνο, μακριά από την αγωνιζόμενη Ελλάδα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ελάχιστες προσωπικότητες των αστών πήραν μέρος στην Αντίσταση.

Ήταν το ΕΑΜ που οργάνωσε τη λαϊκή πάλη για την Απελευθέρωση συσπειρώνοντας στις γραμμές του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της ελληνικής νεολαίας που έδρασε μέσα από την ΕΠΟΝ, (στις γραμμές της είχε 650.000 νεολαίους), η οποία ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη 1943. Ο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), είχε στις γραμμές του σχεδόν 150.000 ένοπλους αντάρτες, ιδρύθηκε στις 16 Φλεβάρη το 1942, υπήρξε το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ μαζί με το ΕΛΑΝ (ναυτικό) και την ΟΠΛΑ (Οργάνωση για την Προστασία των Λαϊκών Αγωνιστών), ενώ δίπλα τους έδρασαν η Εθνική Αλληλεγγύη, η Επιμελητεία του Αντάρτη, τα Αετόπουλα, η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, η Λαϊκή Δικαιοσύνη, οι Υγειονομικές υπηρεσίες κ.λπ. Στην κορύφωση του απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, με απόφαση του ΕΑΜ σχηματίστηκε η ΠΕΕΑ, (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), η Κυβέρνηση του Βουνού, για τον καλύτερο συντονισμό της ένοπλης λαϊκής πάλης και την οργάνωση της ζωής στις απελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχές στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα αυτής της γενναίας δράσης ήταν η απελευθέρωση μέχρι το 1944 του 90% της κατεχόμενης Ελλάδας.
Διδασκόμαστε από την ανιδιοτελή προσφορά και θυσία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αγωνιστών και αγωνιστριών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα.
Τέτοιους αγωνιστές διαπαιδαγώγησε η ανωτερότητα του σκοπού για τον οποίο παλεύει το ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός, σκοπός που δίνει μεγάλες δυνάμεις, εμπνέει, οδηγεί, δηλαδή η πάλη για μια κοινωνία που αξίζει ο άνθρωπος να ζει, χωρίς εκμετάλλευση.

Ο αγώνας που δόθηκε εκείνα τα χρόνια δεν δόθηκε από όλους τους Έλληνες μαζί. Όσο και αν φλυαρούν οι κήρυκες της λεγόμενης Εθνικής Ομοψυχίας και της συναίνεσης. Δεν ήταν μαζί ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο βιοπαλαιστής. Δεν ήταν μαζί αυτοί δηλαδή που πλήρωσαν την ξένη κατοχή με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεν ήταν μαζί αυτοί που σκοτώθηκαν στα δεκάδες μπλόκα, στις μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ. Υπήρχαν και οι άλλοι που συνεργάστηκαν, υπήρχαν και οι απόντες. Είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει μελετώντας αυτή την λαϊκή εποποιία.

Η ΕΑΜική κληρονομιά, παραμένει και σήμερα πηγή έμπνευσης και δύναμης στους αγώνες του λαού μας για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα όπως είναι η ανεργία, τα χρέη, η ακρίβεια, το φάσμα της πείνας και της ανασφάλειας και ταυτόχρονα να προετοιμάζεται για τον γενικότερο πολιτικό αγώνα ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού καθεστώτος, για το σοσιαλισμό.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Φίλες και Φίλοι

Η πρώτη ανταρτοομάδα στον Όλυμπο-Μάης 1942 συγκροτήθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΕΛΑΣ στη «Διάβα» του Ολύμπου. Την ομάδα αποτέλεσαν οι : Νίκος Ξυνός «Σμόλικας», Λευτέρης Παπαστεργίου (Ολυμπίσιος), Κώστας Κηπουρός (Μετσοβίτης), Ξενοφών Παπανικολάου (Φώντας), Μήτσος Πάπας (Ζαγοριανός), Αντώνης Καραμήτσιος (Μπουχαρής), όλοι από την Τσαριτσάνη και ο Βασίλης Οικονόμου από το Δομένικο.
Συμβολή είχε και η Καρυά Ολύμπου με τους πρωτοπόρους ΕΑΜίτες Γκούρο Χρήστο, Παπαγιάννη Νίκο, Καραζιάκο Νίκο, Κατσαβό Νίκο, Καβαρατζή Γιάννη, Σαμαρά Γιώργο, Οικονομίδη Δημήτρη, Ρόκο Νίκο και άλλοι.
Στις 20/6/1942 στο Μπεχτέσι, έρχεται και η ομάδα του Κάτω Ολύμπου που αποτελούνταν από τον Μήτσο Σαρακατσάνη, τον Μήτσο Πούλιο,(Παπούς), τον Χρυσόστομο Μπουροζίκα, τον Γεώργιο Κλαδή (Κέδρο), το Κορδέλα και 3-4 άλλους.

Υπογράφεται ιδρυτικό και καταστατικό των δύο ομάδων και διαβάζεται μπροστά σε όλους τους αντάρτες.
Για το συντονισμό της δράσης τους χρειάστηκε όργανο που να καθοδηγήσει το αντάρτικο. Έτσι αποφασίζετε να γίνει μια αντιπροσωπευτική συνάντηση από όλες τις ομάδες. Αυτή η συνάντηση ονομάστηκε πρώτη συνδιάσκεψη των ανταρτών. Έγινε στις 25 Αυγούστου 1942 στον Όλυμπο ανάμεσα στα χωριά Καρυά και Νεζερό ( Ονήλιο).

Πήραν μέρος όλοι οι αντάρτες του Ολύμπου και του Κισσάβου, μερικοί καταδιωκόμενοι από το Λιτόχωρο, καταδιωκόμενες κοπέλες από την Καρίτσα Κισσάβου. Παραβρέθηκε ο Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ Κ. Γαμβέτας με το ψευδώνυμο (Ψηλός Γιώργος).
Αντιπρόσωπος της ΚΕ του ΕΛΑΣ ο Θωμάς « ο άπιστος», έτσι τον φώναζαν και ήρθε από τη Ρούμελη.
Οι Γραμματείς των Αχτιδικών Επιτροπών Ελασσόνας Ταμουρίδης Γιάννης «Βορεινός» καταγωγή από την Ολυμπιάδα, της Καρυάς Γκούρος Χρήστος και του Δερελίου.

Ο Γαμβέτας ανέλυσε τους σκοπούς του ΕΑΜ, την αποστολή σαν αντάρτες, πως πρέπει να είναι η συμπεριφορά στον πληθυσμό.
Είναι Σεπτέμβριος του 1942, οι ανταρτοομάδες πληθαίνουν στον Όλυμπο, στον Κίσσαβο, στα Καμβούνια.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Φίλες και Φίλοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Με τους τσακισμένους μισθούς και συντάξεις, την ακρίβεια και τη φοροληστεία που συνεχίζουν «ακάθεκτες» συρρικνώνοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα και το προηγούμενο εξάμηνο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει άλλο ένα πακέτο μέτρων κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και στα μνημόνια διαρκείας που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στον ελληνικό λαό, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν στο κεφάλαιο σήμα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων».

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, το «καλάθι» για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι απλά μικρό αλλά τρύπιο, αφού σε κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά επιτελεία σπεύδουν να κόψουν τις όποιες ελάχιστες προσδοκίες καλλιεργούν, διαβεβαιώνοντας ότι μπούσουλας της κυβερνητικής πολιτικής ήταν και παραμένουν οι «δημοσιονομικές αντοχές» και τα ματωμένα πλεονάσματα, «αφού τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα και “λεφτόδεντρα” δεν υπάρχουν», όπως επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά την ώρα που ετοιμάζουν και νέους παχυλούς «μποναμάδες» και πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, με μπούσουλα και τα «προαπαιτούμενα» του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα αυτά με πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή και τους ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, που μιλάνε για τη «χαμηλή απορροφητικότητα» των σχετικών κονδυλίων, βάζοντας πλάτη για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου.
Απέναντι σε αυτό το «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ και των κομμάτων της, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μονόδρομος είναι η ενίσχυση του αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στοχεύοντας και τη «ρίζα» του κακού, την καπιταλιστική κερδοφορία και την πολιτική που την υπηρετεί τσακίζοντας τον λαό.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Φίλες και Φίλοι

Η φωτιά του πολέμου μαίνεται στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ρίχνουν λάδι στη φωτιά, κάνουν πλάτες στο κράτος-δολοφόνο, το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει επιβάλει στην Παλαιστίνη 70 χρόνια κατοχής, υπάρχουν πάνω από 40.265 χιλ. νεκροί και 93.144 χιλ. τραυματισμένοι, ομαδικοί τάφοι, καταστροφές σε υποδομές σχολεία και νοσοκομεία.

Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προετοίμασαν και διεξάγουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία και τους συμμάχους της, για τη γεωπολιτική ισχύ και το μοίρασμα της λείας, του πλούτου της Ουκρανίας, τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας. Πρωτοστατεί στους πολέμους στην Ουκρανία, την Ερυθρά Θάλασσα, τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και εξοπλίζεται με πολεμικούς προϋπολογισμούς. Δαπανά δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, ετοιμάζει ευρωστρατό για να τον στέλνει όπου Γης.

Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΕΛΛ. ΛΥΣΗΣ, έχει ενεργό συμμετοχή και στις δύο πολεμικές εστίες, παίζοντας τον ρόλο του πρωτοπαλίκαρου του ΝΑΤΟ, που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε ΝΑΤΟική θάλασσα, όπου υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Βάζουν τον λαό μας στο στόμα του λύκου Αυτή είναι η Ελλάδα της ασφάλειας, σύμφωνα με την προπαγανδιστική γραμμή της ΝΔ.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Φίλες και Φίλοι
Η ΕΕ από την ίδρυσή της, οι κυβερνήσεις που την απαρτίζουν για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, επιδιώκουν την πλαστογράφηση της Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου..

Η ΕΕ για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, από την εγκληματική δράση των ναζί κατακτητών της χώρας μας, που είναι χρήματα του λαού μας, δηλώνει αναρμόδια να ασχοληθεί. Στην ίδια ρότα οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν πλάτες στη Γερμανία να μην πληρώσει, αφού προκρίνουν τη συμμαχία των αστικών τάξεων των δύο κρατών, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καλούμε επίσης τον λαό και τη νεολαία να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τις γερμανικές επανορθώσεις-πολεμικές αποζημιώσεις συμμετέχοντας στην πολύμορφη δράση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και των παραρτημάτων της, απαιτώντας από την κυβέρνηση άμεσα και χωρίς περιστροφές τη διεκδίκησή τους από την Ο.Δ. Γερμανίας.
Να διδαχθούμε από την πείρα – θετική και αρνητική – και τον απέραντο ηρωισμό που αναβλύζουν, να δούμε ότι ο οργανωμένος λαός, με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, μπορεί να τα βάλει με εχθρούς που φαντάζουν ανίκητοι και να μεγαλουργήσει.

Κοιτάζουμε, όμως, πίσω, μόνο για να πάμε πιο αποφασιστικά μπροστά.
Για να στερεώσουμε και να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τα βήματα που έχουν γίνει, το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια στους αγώνες, στις αρχαιρεσίες του κινήματος και στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Συνεχίζουμε, με ακλόνητη αποφασιστικότητα και πίστη στο όμορφο μέλλον της ανθρωπότητας, για το οποίο πάλεψαν και θυσιάστηκαν όλοι αυτοί οι ήρωες του ΕΑΜ – του ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ, ΟΠΛΑ, ΕΠΟΝ του ΔΣΕ και του λαού μας.
Την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου η εργατική τάξη θα έχει την εξουσία, και η χώρα μας, αποδεσμευμένη από δολοφονικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, θα προοδεύει προς όφελος όλου του λαού της.

Ο αγώνας γι’ αυτό το μέλλον είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη τους!
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

Χαιρετισμός από την πρόεδρο του παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Αννέτας Ψωμιάδη

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,
Εκ μέρους του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση. Εκδήλωση που γίνεται για να τιμήσουμε την επέτειο από την πραγματοποίηση της 1ης συνδιάσκεψης των Ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ και την ορκωμοσία των ΕΛΑΣίτικων ομάδων της περιοχής Κισσάβου- Ολύμπου στην θέση «Μπεχτέσι» μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω.

Με αυτό τον τρόπο τιμάμε όλους τους πατριώτες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και τον αγώνα τους ενάντια στην τριπλή κατοχή της πατρίδας μας, από τους Ιταλούς φασίστες, τους Γερμανούς ναζί και τους Βούλγαρους κατακτητές.

Η πρώτη ανταρτοομάδα στον Όλυμπο συγκροτήθηκε με απόφαση του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ στη «Διάβα» του Ολύμπου το Μάη του 1942. Την ομάδα αποτελούσαν οι : Νίκος Ξυνός (Σμόλικας), Λευτέρης Παπαστεργίου (Ολυμπίσιος), Κώστας Κηπουρός (Μετσοβίτης), Ξενοφών Παπανικολάου (Φώντας), Μήτσος Πάπας (Ζαγοριανός), Αντώνης Καραμήτσιος (Μπουχαρής), όλοι από την Τσαριτσάνη και ο Βασίλης Οικονόμου από το Δομένικο.

Στην πρώτη συνάντηση με τις υπόλοιπες ομάδες που σχηματίστηκαν, στην οποία συμμετείχαν περίπου 30 αντάρτες, αποφασίστηκε η ανάπτυξη των αντάρτικων ομάδων στην περιοχή. Υπογράφεται ιδρυτικό και καταστατικό όπου διαβάστηκε μπροστά σε όλους τους αντάρτες. Έπειτα έγινε η ορκωμοσία των ανταρτών με το εξής περιεχόμενο:

1)Ένταση των ενεργειών των ομάδων για την εξόντωση των λεγεωνάριων και των ληστοσυμμοριτών, λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του αντάρτικου. Καθορισμός τριμελούς διοίκησης (Γραφείου). Καθορισμός χαιρετισμού ( το χέρι στο κεφάλι- στο δίκοχο, Ύμνος της Διεθνούς)

2)Το ελευθερόσημο στο δίκοχο να είναι δύο σημαίες ελληνικές χιαστί, τον ήλιο στη μέση με τα γράμματα ΕΛΑΣ.

3)Τα τραγούδια των ανταρτών να είναι εθνικά, του Ρήγα, το «μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά» κ.ά.

4)Οι σχέσεις με το λαό και τους αντάρτες να είναι αδελφικές.

5)Προσφώνηση ανάμεσα στους αντάρτες μεταξύ τους να είναι οι λέξεις «συναγωνιστή» ή «φίλε».
Ακολούθησε η ιστορική συνδιάσκεψη που έγινε τον Αύγουστο του 1942 η σημασία της οποίας ήταν μεγάλη, καθώς με τις αποφάσεις της και το συντονισμό της δράσης των πρώτων αντάρτικων ομάδων, ξεκίνησε ουσιαστικά ο ένοπλος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας στην περιοχή Ολύμπου και Κισάβου από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Η συνδιάσκεψη αποφάσισε:

1.Επίσημη εμφάνιση των ανταρτών στα χωριά σαν λαϊκός απελευθερωτικός στρατός.

2.Ανοιχτό χτύπημα της λεγεώνας και των αντεθνικών στοιχείων.

3.Απονομή της δικαιοσύνης από τους αντάρτες όπου αυτό είναι δυνατό.

4.Να δεκαπλασιασθεί η δύναμη των ανταρτών μέχρι τον Οκτώβρη.

5.Για να εξασφαλιστεί ο συντονισμός δράσης των ανταρτών κατά ορεινούς όγκους δημιουργούνται αρχηγεία στον Όλυμπο με διοίκηση τους Νίκο Ξυνό και Λευτέρη Παπαστεργίου, στον Κίσσαβο με διοίκηση τον Γιώργο Βόγια (Καρτσιώτη), Μήτσο Πούλιο (Παππούς) και τον Δημήτρη Σαρακατσάνη (Μακεδόνα).

Μετά το τέλος των εργασιών οι ομάδες ανέλαβαν τις αποστολές τους.

Η πρώτη εμφάνιση των ανταρτών έγινε στις 27/8/1942 στο χωριό Σκαμνιά Ολύμπου και μετά από 2 ημέρες στο χωριό Πύθιο.
Αυτή τη μέρα, όπως μας περιγράφει ο Κώστας Κηπουρός στο βιβλίο του «Αναμνήσεις από τον ΕΛΑΣ Θεσσαλίας», η οργάνωση της Καρυάς στέλνει στην ομάδα μας έξι νέους αντάρτες. Είναι όλοι νέα παιδιά από τον Τύρναβο και είναι επικεφαλής ο Θεόδωρος Παρλαπάνος. Και συνεχίζει… «Οι εμφανίσεις που κάναμε στα χωριά μαθεύτηκαν αστραπιαία και μάλιστα μεγαλοποιήθηκαν. Οι Ιταλοί αμέσως κινήθηκαν να συλλάβουν τους γονείς μας, έκαψαν τα σπίτια μας και σκότωσαν εν ψυχρώ τον πατέρα του Ξυνού.

Η ομάδα μας αριθμεί σχεδόν 30 αντάρτες, η κίνησή της είναι δύσκολη και ακόμη βρίσκεται μόνο σε ένα τομέα ακίνητη. Για το λόγω αυτό τη χωρίζουμε σε τρεις μικρές ομάδες για να αναπτυχθούμε σε όλα τα βουνά της βόρειας Θεσσαλίας. Ο Νίκος Ξυνός με υπαρχηγό το Θωμά Καψάλη με 10 αντάρτες μένουν στο βουνό Αμάρμπεη. Ο Λευτέρης Παπαστεργίου που παίρνει το όνομα «Ολυμπίσιος» με υπαρχηγό εμένα και το Μήτσο Πάπα τρίτο μέλος θα περνούσαμε στην περιοχή Ολύμπου, στον τομέα Καρυάς – Τσαριτσάνης. Ο Βασίλης Οικονόμου θα πήγαινε στην Ποταμιά Αντιχάσια. Τέλος ο Παρλαπάνος με τους νέους από τον Τύρναβο θα πήγαινε στο Κάτω Αργυροπούλι Μουσαλάρ για να κάνουν άλλη ανταρτοομάδα.

Είναι Σεπτέμβριος του 1942, οι ανταρτοομάδες πληθαίνουν στον Όλυμπο, στον Κίσσαβο, στα Καμβούνια. Στην ομάδα μου που βρίσκεται στον Όλυμπο έρχεται και ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός του παλιού στρατού είναι ο υπολοχαγός Καλίνος Θεόδωρος από την Τσαριτσάνη που όμως μεγάλωσε στον Τύρναβο.
Τα αντάρτικα τμήμα συνεργάζονται με μερικούς διοικητές σταθμών χωροφυλακής και με μεμονωμένους χωροφύλακες οι οποίοι βοηθούν τους αντάρτες. Είχε αποφασισθεί να προσλαμβάνονται στις ανταρτοομάδες όλοι οι οπλίτες και οι αξιωματικοί της χωροφυλακής που θέλουν να προσχωρήσουν στο αντάρτικο. Πρώτοι προσχώρησαν ο ενωμοτάρχης Κώστας Τόλιος διοικητής του σταθμού Καρυάς που τον είχανε συμπτύξει στην Τσαριτσάνη. Ήταν ομαδικά με όλους τους χωροφύλακες και με τον οπλισμό τους. Το παράδειγμά τους το ακολουθούν και άλλοι αργότερα».

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
η δράση των αντάρτικων ομάδων, οι ηρωικοί αγώνες, τα αμέτρητα λαϊκά θυσιαστήρια της λευτεριάς, ηλέκτρισαν την αδάμαστη ψυχή του λαού της περιοχής μας και ολόκληρης της Ελλάδας, γέννησαν και γιγάντωσαν τον ανταρτοπόλεμο του ΕΛΑΣ.
Η απελευθέρωση της χώρας μας υπήρξε καρπός της τιτάνιας πάλης του ελληνικού λαού στα χρόνια της κατοχής μέσα από τις γραμμές του τεράστιου ΕΑΜικού κινήματος και του ενόπλου τμήματος του, του ΕΛΑΣ, με καθοδηγητή, οργανωτή και κύριο αιμοδότη το τιμημένο ΚΚΕ.

Το ΕΑΜ μαζί με τον ΕΛΑΣ με χιλιάδες μαχητές σε όλη την Ελλάδα, η ΕΠΟΝ, η Εθνική αλληλεγγύη, δημιούργησαν την αθάνατη εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης.
Όλους αυτούς τιμάμε σήμερα με την εκδήλωση μας.
Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ