Ε. Λιακούλη: Σήμερα ξεκινά το δεύτερο μισό του «αιώνα ΠΑΣΟΚ»

Για τη συμπλήρωση 50 ετών από την 3η Σεπτεμβρίου 1974, ημερομηνία ορόσημο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Πέρασε αισίως μισός αιώνας, από τότε που ένας εμπνευσμένος ηγέτης, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, σαν σήμερα, ανακοίνωνε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, του δημοκρατικού, σοσιαλιστικού Κινήματος, που έμελλε να γίνει πρωταγωνιστής της περιόδου της μεταπολίτευσης.
Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, αποτέλεσε ένα οραματικό –γι’ αυτό και διαχρονικό- Κοινωνικό Συμβόλαιο ενός Προοδευτικού Κράτους με τον Κυρίαρχο Λαό του.

Ήταν η αρχή μιας πρωτοφανούς ιστορικής μετάβασης, που δεν σηματοδότησε μόνο την επιστροφή στην πραγματική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και στην αποχουντοποίηση, αλλά άλλαξε κομβικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, αξιώνοντας τις ζωές τους, μέσα από τις πολιτικές αξίες που προωθούσε, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα εθνική και συλλογική αυτοπεποίθηση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βοήθησαν οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές τομές των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που συμπεριλάμβαναν την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου σε πολύ πιο προοδευτικές κατευθύνσεις, την άνοδο των μισθών και συνεπακόλουθα του βιοτικού επιπέδου όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, την ίδρυση του ΕΣΥ, των ΚΑΠΗ, των ΚΕΠ, του ΑΣΕΠ, των Ανεξάρτητων Αρχών, την είσοδο στο ευρώ, την αναδιάταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», την Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μια πληθώρα έργων υποδομής, που παρότι τώρα θεωρούνται αυτονόητα, όταν το ΠΑΣΟΚ τα θεσμοθετούσε δεν ήταν και τόσο, με την πάντοτε συντηρητική ΝΔ να αντιδρά σφόδρα τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία.

Παρότι στο ΠΑΣΟΚ είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας, είμαστε ωστόσο εξίσου αποφασισμένοι για το μέλλον μας.
Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, επιστρέφοντας στις ρίζες μας, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να ερχόμαστε ξανά σε επαφή με την πρωτογενή, πολιτική ‘’ουσία’’ μας, με σύγχρονο όμως πρόσημο και καθαρή ματιά, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον μας.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ακόμη παραπάνω, σιγοτραγουδάμε μέσα μας το «πάνω στις στέγες, μέσα στις καρδιές» και δεσμευόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα, ανήκοντας σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

Γιατί όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, μισό αιώνα πριν, σήκωνε ψηλά την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, στην ιστορική πλέον εκείνη φωτογραφία, δεν κρατούσε στα χέρια του απλώς ένα άψυχο χαρτί. Κρατούσε τα λαϊκά όνειρα, που λαχταρούσαν να πάρουν “σάρκα και οστά” και παράλληλα μας δέσμευε όλους και όλες όσοι υπηρετούμε την παράταξη, απέναντι στην Ιστορία του Τόπου μας.

Αυτά τα όνειρα, αλλά και αυτή η Ιστορία που έρχεται πριν από εμάς και θα συνεχίσει το διάβα της και έπειτα από εμάς, θα συνεχίσουν να μας καθοδηγούν πρόσω ολοταχώς και στο …δεύτερο μισό του «αιώνα ΠΑΣΟΚ»».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ