Πρόγραμμα ΤΥΤΩ στη Θεσσαλία: Η επιτυχία ξεκινά από τη Λάρισα!

Μια εξαιρετικά σημαντική πρώτη επιτυχία στο Δήμο Λαρισαίων σημειώνει το Πρόγραμμα “Φυσικός Έλεγχος – Περιορισμός των επιβλαβών τρωκτικών για τη γεωργία μέσω της διαχείρισης αρπακτικών πτηνών” του Οργανισμού ΤΥΤΩ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη στήριξη του Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημήτριο Σταυρίδη, την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκου και την αδιάκοπη συνεργασία του Αντιδημάρχου Αγροτικής και Περιαστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνου Βλαχούλη και του προϊστάμενου του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Γιάννη Διαμαντούλη που στέκονται διαρκώς πολύτιμοι αρωγοί στην υλοποίηση του προγράμματος στο Δήμο Λαρισαίων.

Η τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών ολοκληρώθηκε μέσα στον Ιούλιο και ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου σημειώθηκε η πρώτη εποίκηση!

Στην τεχνητή φώλια που έχει τοποθετηθεί στον Αργυρόμυλο, κατόπιν αυτοψίας των ανθρώπων του Οργανισμού ΤΥΤΩ, εντοπίστηκε ήδη ο πρώτος ένοικος!

Νεαρή ΤΥΤΩ, νυκτόβιο πτηνό με εκτίμηση χρόνου γέννησης το Μάιο του 2024, εντόπισε την τεχνητή φωλιά εντός 40 ημερών από την τοποθέτησή της -χρόνος ρεκόρ γι’ αυτή τη διαδικασία- υιοθέτησε και πλέον κινείται στην περιοχή τρεφόμενη με ποντίκια!!!

Είναι εξαιρετικά σημαντική η εποίκηση της φωλιάς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γεγονός μέσω του οποίου επιβεβαιώνονται με τον πιο εμφατικό τρόπο τα εξής:

Α) Η σωστή επιστημονική μελέτη, κατασκευή και τοποθέτηση φωλιών εκ μέρους του Οργανισμού ΤΥΤΩ

Β) Η ορθή επιλογή του Δήμου στην υιοθέτηση του προγράμματος και

Γ) Το εύρος του πραγματικού προβλήματος που πλέον πιλοτικά ξεκινά να αντιμετωπίζεται!

Αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των κλωβών στους 9 Δήμους, ξεκινά η περίοδος παρακολούθησης η οποία όπως ήδη αποδεικνύεται, θα μας δώσει πολύτιμα ευρήματα και συμπεράσματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ