Το 10ο ΓΕΛ Λάρισας στη Βουδαπέστη με Erasmus+

Το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, στοχεύοντας διαχρονικά στην επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών του, ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους σε επιμορφώσεις, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέσσερις εκπαιδευτικοί του Λυκείου μας συμμετείχαν σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης με θέμα την ενσωμάτωση των σύγχρονων τεχνολογιών στις μεθόδους διδασκαλίας, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και την αξιοποίηση ψηφιακών πλατφορμών για βελτιωμένα αποτελέσματα στη σχολική τάξη, στην πανέμορφη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Η κινητικότητα των εκπαιδευτικών υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης Erasmus με κωδικό 2023-1-ELO1-KA121-SCH-000124626 που υλοποίησε τo 10o Γενικό Λύκειο Λάρισας, ως φορέας της Διαπίστευσης Erasmus στο τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με κωδικό 2020-1-EL01-KA120-SCH-094731 που του έχει απονεμηθεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.


Οι εκπαιδευτικοί, κ.κ. Παπανικολάου Κωνσταντίνος και Διαμαντής Αλέξανδρος, Μαθηματικοί, Καραμίχου Βασιλική και Γκουβελίτσα Βασιλική, Φιλόλογοι, παρακολούθησαν κατά το διάστημα από 1 έως 6 Ιουλίου 2024 εξειδικευμένο κύκλο μαθημάτων και εκπαίδευσης, με στόχο την απόκτηση γνώσεων σχεδιασμού εντυπωσιακών παρουσιάσεων, βίντεο και σχεδίων μαθημάτων, ταυτόχρονα με την απόκτηση πρακτικών εμπειριών στη δημιουργία ψηφιακών τεστ και κουίζ και τη συλλογή σχολίων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: «Προσοχή Παρακαλώ! Ψηφιακά εργαλεία και τεχνικές για τη μαθητική εμπλοκή» διοργάνωσε ο εκπαιδευτικός φορέας Europass Teacher Academy, και κατά τη διάρκειά του οι εκπαιδευτικοί απέκτησαν επάρκεια στη χρήση συστημάτων διαχείρισης της τάξης, όπως το Google Classroom και άλλες πλατφόρμες που εξασφαλίζουν συνεργατικότητα στη διδασκαλία και εμπλουτισμένη μαθησιακή εμπειρία για τους/τις μαθητές/τριες. Εξοικειώθηκαν επίσης με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για τη δημιουργία διαδραστικών μαθημάτων, με τον εμπλουτισμό των μεθόδων διδασκαλίας μέσω της χρήσης tablets και υπολογιστών, ενώ παράλληλα εξερεύνησαν τις δυσκολίες της εξ αποστάσεως και της διαδικτυακής διδασκαλίας και τέλος εφάρμοσαν τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, συζητώντας την ηθική διάσταση της χρήσης της στην εκπαίδευση με εκπαιδευτικούς από την Ισπανία, τη Μάλτα, την Τσεχία, την Ιρλανδία και την Ιταλία!


Στο πλαίσιο της κινητικότητας δόθηκε η δυνατότητα στους/τις εκπαιδευτικούς να επισκεφθούν σημαντικά αξιοθέατα της Βουδαπέστης, προσθέτοντας μια πολιτιστική διάσταση στην εμπειρία τους. Οι διοργανωτές μετά το σεμινάριο προσέφεραν, μεταξύ άλλων, περιπατητική ξενάγηση στο Κάστρο της Βούδας, μάθημα Ουγγρικού χορού και μια υπέροχη κρουαζιέρα στον Δούναβη! Οι εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο τους για να γνωρίσουν την πόλη, συχνά αποκαλούμενη «Παρίσι της Ανατολής», με το επιβλητικό Κάστρο της Βούδας που αποτελεί ιστορικό κέντρο και σύμβολο της χώρας από τον 13ο αιώνα, τη γνωστή εκκλησία Matthias ή Buda Castle Main Coronation Church που περιβάλλεται από μεσαιωνικά μνημεία, αγάλματα και πλατείες, και τον εξέχοντα νέο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργο των Ψαράδων, με τους 7 πυργίσκους του που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Μαγυάρων. Θαύμασαν τον Δούναβη, στολισμένο από πανέμορφες γέφυρες, όπως η Chain Bridge και περπάτησαν στην όχθη του, που κοσμείται από το εντυπωσιακό Κτίριο του Κοινοβουλίου με τον 96 μέτρων τρούλο και τη μοναδική Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, ιδρυτή του Βασιλείου της Ουγγαρίας.

Ακολούθησαν την πλατιά λεωφόρο Andrassy με κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής και στο τέλος της απόλαυσαν την Πλατεία Ηρώων με τη Στήλη της χιλιετίας και το άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ. Το νησί της Μαργαρίτας και οι πεζόδρομοι της Βουδαπέστης, γεμάτοι καταστήματα, καφέ και αγάλματα, είναι μερικά από τα εμβληματικά αξιοθέατα, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους/τις εκπαιδευτικούς της αποστολής.


Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας στο πρόγραμμα Erasmus+ είχε πολλαπλά οφέλη. Ενδυνάμωσε τις γλωσσικές τους ικανότητες, διεύρυνε τους εκπαιδευτικούς τους ορίζοντες, ενίσχυσε την ψηφιακή τους ικανότητα και καλλιέργησε τη διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης. Οι εμπειρίες που απέκτησαν, μέσω και της διάχυσής τους στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μας μονάδας, θα αξιοποιηθούν στην πράξη για τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω επαγγελματική ανάπτυξη.
Ο Σύλλογος διδασκόντων και η Διεύθυνση του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας ευχαριστούμε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για τη διαχρονικά εποικοδομητική συνεργασία και καθοδήγηση στην υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης Erasmus+.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ