Αγωνιστική Παρέμβαση: Ολιγομελή τμήματα στο σφαγείο και η παιδαγωγική στο ράφι

Με την υπουργική απόφαση 101210/Δ2/06-09-2024 για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να περικόψει εκατοντάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Στο νομό Λάρισας πάνω από δέκα ολιγομελή τμήματα δεν εγκρίθηκαν με αποτέλεσμα δεκάδες μαθητές να πρέπει να αλλάξουν ξαφνικά σχολείο και δεκάδες καθηγητές να μην έχουν ωράριο στα σχολεία τους.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση του υπουργείου που ελάχιστες μέρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία δημιουργεί με την απόφαση του ένα πραγματικό μπάχαλο σε πολλά σχολεία και μια εντελώς αντιπαιδαγωγική κατάσταση.

Ενώ έχουν γίνει οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών και τα σχολεία ετοιμάζονταν να υποδεχτούν τους μαθητές τους το υπουργείο (κατ΄ όνομα Παιδείας) προχωρά στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής του πολιτικής των περικοπών και της δημιουργίας τμημάτων μαμούθ των 28 μαθητών. Χρειάζεται περισσό θράσος για να βγαίνει ο ΓΓ του υπουργείου και να μιλά για εξορθολογισμό. Στην ουσία με το κλείσιμο των τμημάτων το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η χειροτέρευση των συνθηκών μάθησης και η εξαφάνιση θέσεων εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του 11ου ΓΕΛ Λάρισας όπου 4 τμήματα δεν εγκρίθηκαν 2 στην Β΄ και 2 στην Γ΄ τάξη και στην ουσία το 20% του μαθητικού δυναμικού οφείλει να αλλάξει σχολείο! Μιλάμε μάλιστα για ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν δεκάδες μαθητές ΡΟΜΑ πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη στα πλαίσια της συμπερίληψης… που τόσο πολύ αγαπά ο υπουργός παιδείας! Η ολοφάνερη αδιαφορία του υπουργείου για τις ανάγκες των μαθητών οφείλει να απαντηθεί αγωνιστικά από την ΕΛΜΕ και κάθε παράταξη πρέπει να πάρει καθαρή θέση και να σταματήσουν κάποιοι να κρύβονται. Καλούμε το ΔΣ της ΕΛΜΕ να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα αντίδρασης.

Προτείνουμε ως Αγωνιστική Παρέμβαση να προχωρήσουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ την Παρασκευή και από την άλλη εβδομάδα μαζί με τους γονείς , τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς εάν δεν υπάρξει έγκριση των τμημάτων να προχωρήσουμε σε συμβολική κατάληψη της ΠΔΕ ή της ΔΔΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ