Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών: Καταστροφικές οι ανοικτές τιμές στην ελιά

Δείτε την ανακοίνωση που υπογράφει η επικεφαλής της παράταξης Μ. Κωστή

Αγαπητοί συνδημότες ελαιοπαραγωγοί,
Η συνεχής μείωση των εισοδημάτων μας, το τεράστιο κόστος παραγωγής συνδυασμένο με χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους, οι ανοιχτές τιμές και η αβεβαιότητα στην πώληση των προϊόντων, οι μεγάλες καταστροφές, που αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οξύνουν όλο και περισσότερο τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής μας.

Χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα ξεκληρίζονται και εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους, επιλέγοντας κατ’ ανάγκη την παραχώρηση της εύφορης γης, σε επιχειρηματικούς ομίλους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Από την άλλη, οι καλλιέργειες είναι απροστάτευτες από τα καιρικά φαινόμενα, την έλλειψη αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων, με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά, που δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των αγροτών, ενώ προσπαθούν να τους αποπροσανατολίζουν και να τους διαιρούν.

Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε τις βιομηχανίες, πολυεθνικές και εμπόρους, που πουλάνε πανάκριβα τα γεωργικά μέσα και εφόδια, αγοράζοντας πάμφθηνα τα προϊόντα, τα οποία πουλούν πολύ ακριβότερα, κερδοσκοπώντας σε βάρος των αγροτών.

Το πρόβλημα αφορά σχεδόν κάθε οικογένεια του Δήμου μας που, είτε ασχολείται κατ’ εξοχή με την παραγωγή ελαιών και ελαιολάδου, η συμπληρώνει το εισόδημα με αυτά, να αναγκάζεται να πουλάει τα προϊόντα με “ανοικτές” τιμές, που τις περισσότερες φορές είναι πολύ χαμηλές, όταν οριστικοποιούνται.

Την ερώτηση για τις “ανοικτές τιμές” στις ελιές και το ελαιόλαδο, έκανε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών, ο τοπικός σύμβουλος Γόννων, της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάκης Δημεράς, καλώντας τη δημοτική αρχή να πάρει ενεργό ρόλο στην υπόθεση, χωρίς να δηλώνει αναρμόδια, όπως ο δήμαρχος τόνισε.

Εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών, καλούμε πρώτα απ’ όλα τους δημότες να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτή την κατάσταση από τις πολιτικές που τόσα χρόνια εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται.

Ο λαός της περιοχής αλλά και όλης της χώρας δεν πρέπει να προσφέρει καμία συναίνεση.
Με τον αγώνα του είναι αναγκαίο να απορρίψει το σχέδιο περί δήθεν “ανασυγκρότησης” της περιοχής, που- μεταξύ των άλλων – προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και τη στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων των ομίλων.

Ο κοινός δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια και να διεκδικήσει λύσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών θα είναι πάντα δίπλα σας, στον δίκαιο αγώνα σας να παραμείνετε στον τόπο σας, να καλλιεργείτε και να αμείβεστε με αξιοπρέπεια, χωρίς “ανοικτές τιμές”, αλλά με ανοικτά μάτια και αυτιά!!!

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών
Η επικεφαλής

Μαρία Κωστή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ