Ενιαίο μέτωπο για την προστασία της θεσσαλικής γης από τα φωτοβολταϊκά ζήτησε ο Δ. Κουρέτας

Τα αποτελέσματα ενημερωτικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης

Την έντονη ανησυχία του για την άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία, εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο τον παραγωγικό ιστό της περιοχής, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο ενημερωτικής σύσκεψης που συγκάλεσε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα και συμμετείχαν βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία αδειοδότησης, ίδρυσης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στη θεσσαλική γη.Επειδή το πλαίσιο της αδειοδότησης παραμένει συγκεχυμένο, ο κ. Κουρέτας ζήτησε ένα πιο διάφανο πλαίσιο και έγκαιρη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, κυρίως για τα ποσοστά της γης που καταλαμβάνονται από ΦΒ. Διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά χαρακτήρισε αναγκαίο τον διάφανο τρόπο αξιοποίησης τους, με στόχο να προστατευτεί η αγροκτηνοτροφική παραγωγή. Υπενθύμισε δε ότι ανάλογες ανησυχίες έχουν εκφράσει με ερωτήσεις τους στη Βουλή και οι παριστάμενοι βουλευτές Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης και Ευαγγελία Λιακούλη.

Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει δοθεί άδεια παραγωγής εγκατάστασης, λειτουργίας και καταχώρισης πολυγώνου σε εγκαταστάσεις που καλύπτουν 373.987 στρέμματα, περίπου το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στη Θεσσαλία. Στην εγκύκλιο για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτική γη (ΦΕΚ 3149/30-7-2020) αναφέρεται ότι δύναται να αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση Φ/Β έως το 1% της καλλιεργήσιμης γης κάθε Περιφέρειας ( περίπου 44χιλ στρέμματα για την Θεσσαλία).

Από τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ προκύπτει ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί Φ/Β σε έκταση περίπου 40χιλ στρεμμάτων που σχεδόν έχουν καλύψει το επιτρεπόμενο όριο. Για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις Φ/Β ( 334χιλ. στρέμματα) πού έχουν πάρει τουλάχιστον άδεια παραγωγής τίθενται εύλογα ερωτήματα για το ποιες από αυτές βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «η Περιφερειακή αρχή έχει βάλει ως προτεραιότητα, ειδικά μετά τις τελευταίες καταστροφές, την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας. Η αγωνία η δικιά μας αλλά και των χιλιάδων Θεσσαλών παραγωγών είναι να διατηρηθεί ακέραιος ο κάμπος που στήριξε διατροφικά και κοινωνικά γενιές και γενιές Ελλήνων».

Ο κ. Κουρέτας από την πρώτη στιγμή ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που εμπλέκονται να γνωμοδοτούν πάντα με σκοπό την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας και το ίδιο απαιτούμε και από όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στην διαδικασία των αδειοδοτήσεων των Φ/Β/ εγκαταστάσεων.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης και του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Λιακούλη, δήμαρχοι και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων συνεχάρησαν τον Δημήτρη Κουρέτα για την πρωτοβουλία που έλαβε, τόνισαν ότι θα είναι στο πλευρό του στις επόμενες ενέργειες -κινήσεις που θα αναλάβει, ενώ όλοι χαρακτήρισαν αναγκαία μια νέα σύσκεψη, παρουσία της ηγεσίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη συμμετοχή κυβερνητικών βουλευτών για να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση και να ξεκαθαρίσει το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των ΦΒ στον κάμπο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ