Το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο χρειάζεται πραγματική και όχι επικοινωνιακή αναβάθμιση

Ανακοίνωση της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (ΙΣΛ) έχει επανειλημμένα διατυπώσει ξεκάθαρες και ρεαλιστικές προτάσεις για την ανασυγκρότηση-αναδιάρθρωση-ριζική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, μια από τι οποίες είναι και η αναβάθμιση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, η επαναφορά του μισθού ιατρών ΕΣΥ στα προ του 2012 επίπεδα και ο διπλασιασμός του σε δεύτερο χρόνο. Επιπρόσθετα, απαιτούμε διαρκώς την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που αφορούν τα οικονομικά των νοσοκομειακών γιατρών.

Αντ’ αυτού, ο Υπ. Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, δημοσιοποίησε πρόσφατα το Ιατρικό Μισθολόγιο, σε μια προσπάθεια να διεγείρει κοινωνικά αντανακλαστικά, να αποδείξει ότι οι γιατροί αμείβονται παχυλά και για το λόγο αυτό ανέβασε στο Twitter πίνακα με τις απολαβές των γιατρών ΕΣΥ. Παράλληλα δε, δήλωσε δημόσια πως «οι μισθοί των γιατρών είναι αρκετά καλοί δεδομένων των συνθηκών της χώρας»

Η απάντηση των ίδιων των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ήρθε αστραπιαία και ήταν αποστομωτική, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του, και αυτό γιατί οι γιατροί του ΕΣΥ «έψαξαν» τις τσέπες τους αλλά δεν βρήκαν τα χρήματα που τους μοίρασε ο κ. Υπ. Υγείας επικοινωνιακά.
Όσον αφορά δε το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο των ιατρών ΕΣΥ συνεχίζει να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο αντίστοιχων χωρών της Ε.Ε. (ακόμα και από την Ρουμανία).

Το νέο ΕΣΥ πέρα από τις υπόλοιπες ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτεί ήρεμο εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους, με ικανοποιητικές αμοιβές και κυρίως με αξιοκρατικές διαδικασίες ανέλιξης μέσα στο σύστημα. Τότε μόνον θα αποβεί ωφέλιμο προς τους πολίτες, θα αποτελέσει ανάχωμα στην έξοδο προς το εξωτερικό των νέων κυρίως γιατρών και θα καταστεί ελκυστικό για κάποιους συναδέλφους που θέλουν να επιστρέψουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ