Μήνυση κατά αγνώστων κατάθεσε ο Δήμαρχος Τυρνάβου
Τον θάνατο σε τουλάχιστον 5 αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή του πεζόδρομου της Αγίας Παρασκευής σκόρπισε την Παρασκευή ένα άγνωστο θρασύδειλο ανθρωπόμορφο τέρας που πέταξε φόλες σε διαφορετικά σημεία θανατώνοντας τα άτυχα ζώα και προκαλώντας αποτροπιασμό για την πράξη του.
Η ενέργειά του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία με τους ζωόφιλους της περιοχής να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ώστε να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα μήνυση κατά αγνώστων κατάθεσε ο Δήμαρχος Τυρνάβου το Σάββατο 14/9/24 για τα περιστατικά θανάτωσης αδέσποτων ζώων στην πόλη του Τυρνάβου, ενώ σε ανακοίνωση της η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου διατυπώνει τη θέση της για τη θανάτωση αδέσποτων ζωών:
«Ο βασανισμός και η θανάτωση ζώων είναι θλιβερές και απάνθρωπες πράξεις, που πρέπει να είναι καταδικαστέες από την κοινωνία μας. Το τελευταίο διάστημα, καταγράφονται στην πόλη μας επανειλημμένα περιστατικά θανάτωσης ζώων σε διάφορες περιοχές. Πέρα από κάθε νόμο, η οποιαδήποτε πράξη κατά αδυνάτων, όπως είναι και τα αδέσποτα ζώα, προσβάλει κατάφωρα την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας.
Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε. Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει για πολλούς λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα είναι θύματα της αδιαφορίας της πολιτείας και της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών τους.
Η εφαρμογή του Νόμου 4830/2021, που αφορά στα κατοικίδια ζώα συντροφιάς έχει εμφανίσει σοβαρά προβλήματα εντείνοντας το ήδη προβληματικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, που μεταφέρει το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων (περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό, αποθεραπεία, υιοθεσία, επανένταξη κλπ) στους Δήμους χωρίς όμως να παρέχονται σε αυτούς οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του όπως είναι το προσωπικό, που είτε επιστημονικό, είτε βοηθητικό, πρέπει να είναι εξειδικευμένο καθώς και η επαρκής χρηματοδότηση που μπορεί να στηρίξει τη διαμόρφωση χώρων και τη λειτουργία υποδομών.
Αντιθέτως το προσωπικό των Δήμων τα τελευταία χρόνια διαρκώς συρρικνώνεται, ενώ η συνολική χρηματοδότηση προς τους Δήμους έχει μειωθεί κοντά στο 70% την τελευταία δεκαετία.
Αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων είναι να υπονομεύεται εξ αρχής η όποια προσπάθεια μπορεί να καταβάλει ένας Δήμος για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Σε συνδυασμό με το ότι οι δράσεις για το θέμα των αδέσποτων των προηγούμενων δημοτικών αρχών του Δήμου Τυρνάβου από το 2011, θα τις χαρακτηρίζαμε ανεπαρκείς από τις πρώτες μέρες της θητείας μας ήρθαμε αντιμέτωποι με την προβληματική κατάσταση που επικρατεί και πρέπει να διαχειριστούμε.
Η βαρύτητα που δίνουμε σαν νέα δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση του θέματος είναι τεράστια, προτεραιότητα μας είναι να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν η δημοτική κτηνιατρική κλινική μαζί με το καταφύγιο ζώων, υποδομές απαραίτητες για την ορθότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα βρίσκονται στο τελικό στάδιο η προμήθεια κατάλληλου οχήματος για την περισυλλογή και μεταφορά των ζώων, έχουμε ενεργή σύμβαση με κτηνιατρική κλινική για την φροντίδα των ζώων και έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για την πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων. Ενώ έχουμε από την πρώτη στιγμή αναπτύξει αγαστή συνεργασία με όλες και όλους τις/ους φιλόζωες/ους του δήμου μας που όλα αυτά τα χρόνια με ανιδιοτέλεια συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις για να δοθεί λύσει σε αυτό το τόσο πολύπλοκο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Όμως δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να δοθεί ουσιαστική λύση είναι να παρθούν μέτρα σε κρατικό επίπεδο συντονισμένα από την κεντρική εξουσία. Είναι αναγκαία να εξασφαλιστούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας υπεύθυνος για την περίθαλψη των ζωών & να ενημερωθεί η ισχύουσα νομοθεσία».