Συμπαράταξη Λαρισαίων: Δύο αναθέσεις 215.000 ευρώ… Γιατί;

Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης

Το ποσό των 215.000 ευρώ από χρήματα των Λαρισαίων δημοτών προσπαθεί να διαθέσει η δημοτική αρχή Μαμάκου και μάλιστα με διαδικασία ανάθεσης, και χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, με την μορφή δύο προγραμματικών συμβάσεων με το ΕΚΠΑ για απολύτως διαφορετικά αντικείμενα, όπου υπεύθυνος του έργου είναι ο ίδιος άνθρωπος. Οι δύο εισηγήσεις κατατέθηκαν σε Δήμο και ΔΕΥΑΛ σε διάστημα μόλις 3 ημερών και σύμφωνα με επίσημη ενημέρωσή μας η πρώτη (του Δήμου) ακυρώθηκε με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κου Τζανακούλη.

Συγκεκριμένα, στις 2/7/2024 η δημοτική αρχή του κου Μαμάκου, με εισήγηση του αρμόδιου Αντιπροέδρου προτείνει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ την « Έγκριση Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑΛ και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την παροχή Υπηρεσιών για την εκπόνηση μελέτης δημιουργίας μονάδας Βιομεθανίου». Το ποσό της σύμβασης που θα υλοποιηθεί εντός 10 μηνών ανέρχεται σε 111.600,00€.

Σύμφωνα με το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης υπεύθυνος του έργου είναι ο επίκουρος καθηγητής κος Μάριος Τσάκας.
Στις 5/7/2024 η δημοτική αρχή του κου Μαμάκου, με εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου προτείνει στη Δημοτική Επιτροπή την έγκριση σύναψης και νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον επανασχεδιασμό της διοικητικής δομής του Δήμου και υποστήριξή του στην εξεύρεση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Το ποσό της σύμβασης που θα υλοποιηθεί εντός 9 μηνών ανέρχεται σε 104.160,00€. Σύμφωνα με το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης υπεύθυνος του έργου είναι ο επίκουρος καθηγητής κος Μάριος Τσάκας.

Στις 28/8/2024 ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κος Τζανακούλης ακυρώνει την υπ αριθμ. 595/10-07-2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου καθώς «η υπό κρίση σύμβαση δεν φέρει τα χαρακτηριστικά γνήσιας προγραμματικής συμφωνίας του άρθρου 100, του ν.3852/2010, καθώς «δεν αποτελεί το μοναδικό εργαλείο επίτευξης του συγκεκριμένου σκοπού, β) γίνεται παράκαμψη των διατάξεων της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις και γ) καταργεί την υποχρέωση τήρησης των αρχών της ίσης μεταχείρισης, της απαγόρευσης των διακρίσεων, της αναλογικότητας και της διαφάνειας από τις αναθέτουσες αρχές».

Για την επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, σήμερα Τετάρτη 18/9/2024 η δημοτική αρχή εντάσσει θέμα για την άσκηση ή μη προσφυγής ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 ΔΚΚ.

Ως «Συμπαράταξη Λαρισαίων», καταψηφίσαμε τις δύο σχετικές εισηγήσεις της δημοτικής αρχής. Τόσο στο Δήμο όσο και στη ΔΕΥΑΛ. Διατυπώσαμε επιφυλάξεις για την νομιμότητα της διαδικασίας. Καταψηφίζουμε την άσκηση προσφυγής ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής. Και ενημερώνουμε τους πολίτες της Λάρισας για τη διαχείριση των χρημάτων τους από τη δημοτική αρχή Μαμάκου.

Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2023, ένα μήνα μετά τις εκλογές παρουσιάστηκε στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων ο ίδιος άνθρωπος ως «συνεργάτης», όπως συστήθηκε, του νέου Δημάρχου κου Μαμάκου, για να ενημερωθεί επίσημα για τον νέο προϋπολογισμό και να τον μελετήσει. Για την άρνησή μας να δοθούν τα στοιχεία σε ένα μη πολιτικό πρόσωπο, άγνωστο σε όλους μας, υπήρχαν οι γνωστές οργισμένες δηλώσεις από τον κο Μαμάκο.

Οπότε το ερώτημα είναι υπαρκτό κε Δήμαρχε.

Ποιος είναι ο κος Τσάκας;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ