Πράσινες αθλητικές δραστηριότητες του 5ου Γυμνασίου Λάρισας: Δρόμος Υγείας και Ευεξίας – Mονοπάτι Μεγαλόβρυσου – Αγιάς Λάρισας

Στο πλαίσιο της 11ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού – Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2024 και με σύνθημα «Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή» οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Γυμνασίου Λάρισας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 πεζοπορία με αφετηρία την «ουράνια πόλη» Νιβόλιανη, το σημερινό Μεγαλόβρυσο, έναν παραδοσιακό οικισμό με πανέμορφα πέτρινα σπίτια και αρχοντικά.

Αφού οι μαθητές/τριές ξεναγήθηκαν στο παλιό δημοτικό σχολείο από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μεγαλόβρυσου κ. Βαγγέλη Λάμπρου, εξερεύνησαν τους πράσινους χώρους και έπαιξαν στην πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια δόθηκαν οδηγίες για την κατάβαση του μονοπατιού που επιλέξαμε να περπατήσουμε – δράση: «Δρόμος υγείας και Ευεξίας».

Σε μια προσπάθεια να συνδυάσουμε τις «πράσινες» αθλητικές δραστηριότητες με ταυτόχρονη έντονη την παρουσία του περιβάλλοντος, κατεβήκαμε το παραδοσιακό μονοπάτι – καλντερίμι του χωριού, το οποίο κάποτε οι μαθητές του χωριού ακολουθούσαν καθημερινά για να πάνε σχολείο στην Αγιά.

Σε μια περιοχή όπου η φυσική ομορφιά περισσεύει οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί περπατήσαμε ανάμεσα σε πλατάνια, βελανιδιές, μηλιές, καστανιές, ροδιές και κερασιές και απολαύσαμε τη φύση με όλες μας τις αισθήσεις. Ατενίσαμε με θαυμασμό από το ύψος των 600 μ., το γαλάζιο του Αιγαίου, τον εύφορο κάμπο της Αγιάς και τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο. Αφουγκραστήκαμε το θρόισμα των φύλλων και των τρεχούμενων νερών των ρυακιών που συναντούσαμε στο μονοπάτι. Αναπνεύσαμε βαθιά το μεθυστικό άρωμα της ρίγανης και των βοτάνων που ευδοκιμούν στην περιοχή και γευτήκανε τους γλυκούς καρπούς των δέντρων που βρίσκαμε πεσμένα στο έδαφος. Ο συνδυασμός της διάβασης του μονοπατιού και της περιήγησης μέσα στο χωριό αποτέλεσε για όλους έναν πολύ ωφέλιμο τρόπο φυσικής αναζωογόνησης και ένα μάθημα οικολογίας και παραδοσιακού πολιτισμού.

Μαζί μας ήταν ο Αποστόλης Κουμπάρος συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής του σχολείου, που γνωρίζει την περιοχή και τη διαδρομή, τον οποίο και ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά του σε αυτή την αθλητική μας δραστηριότητα. Την υγειονομική κάλυψή της δράσης είχε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Υγειονομικών Αποστολών (ΕΟΔΥΑ), η οποία έστειλε δύο άτομα να συνοδεύσουν σε όλη τη διαδρομή την εκπαιδευτική μας κοινότητα παρέχοντας την ασφάλεια του ειδικού και την ευχαριστούμε.

Την όλη διοργάνωση της δράσης ανέλαβαν ο κ. Ξίφτος Κωνσταντίνος και η Μπασδέκη Αρετή, οι δύο Γυμναστές του σχολείου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ