Τύρναβος: Ο δήμος ξέχασε… να ολοκληρώσει αποδοχή δωρεάς από το 1999!!!

Ενα από τα απίστευτα και όμως αληθινά θέματα που απασχολούν το ελληνικό δημόσιο και τους οργανισμούς του αναδείχθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τυρνάβου και αφορούσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποδοχής της δωρεάς που έκανε με τη διαθήκη της το 1999 η αείμνηστη δωρήτρια Ευαγγελία χήρα Χρήστου Τσικριτσή η οποία άφησε όλη της την κινητή και ακίνητη περιουσία στο δήμο Τυρνάβου. Δυστυχώς όπως αποδείχθηκε αν και πέρασαν 25 χρόνια ο δήμος δεν είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες και τώρα εξουσιοδοτείται ο νυν δήμαρχος να υπογράψει όλα τα απαραίτητα συμβόλαια για να ολοκληρωθεί ένα θέμα που είχε παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Η διαθήκη δημοισιοποιήθηκε το 1999 και είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από τη διαθήκη:

« Όλη μου την κινητή και ακίνητη περιουσία μου αφήνω στον Δήμο Τυρνάβου. Επιθυμώ δε όπως η οικία μου χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο ως βρεφονηπιακός σταθμός ή ως ίδρυμα που θα έχει σχέση, στεγάζει και εξυπηρετεί ανάγκες παιδιών γενικότερα με το όνομα του υιού μου Ιωάννη Τσικριτσή, τα δε χρήματα από τα χωράφια μου όταν και εφόσον εκποιηθούν επιθυμώ να διατεθούν για τον παραπάνω σκοπό.» Στο σημείο αυτό η διαθέτιδα τελείωσε όλες τις διατάξεις της και δεν έχει να προσθέσει τίποτε άλλο. Στη συνέχεια την ρώτησα μήπως θέλει να αφήσει κάτι στο δημόσιο, στον Εθνικό Στόλο ή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κι αυτή μου απάντησε αρνητικά».

Ομως αν και πέρασαν 25 χρόνια από τότε αποδείχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι ποτέ δεν ολοκληρώθηκε η αποδοχή της δωρεάς, δεν υπογράφηκαν ποτέ συμβόλαια, παρά το γεγονός ότι στις 13 Οκτωβρίου 1999 στη συνεδρίαση του τότε δημοτικού συμβουλίου έγινε ομόφωνα η αποδοχή της δωρεάς ως πράξης ιδιαίτερα επωφελούς για το δήμο αφού η δωρήτρια καθόριζε στη διαθήκη της ότι το σπίτι της θα χρησιμοποιηθεί ως παιδικός σταθμός τα δε χρήματα από τα χωράφια περίπου 70 στρ. θα χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του παιδικού σταθμού.

Ο τότε δήμαρχος στην εισήγηση του για το θέμα ανέφερε:

«Η παραπάνω δωρεά, είναι επωφελής για τον δημο μας, δεδομένου οτι υπάρχει άμεση ανάγκη στέγασης του Β’ Παιδικού Σταθμού δήμου Τυρνάβου, αφού ο Σταθμός αυτός στεγάζεται σε κτίριο τον οποίο εκμισθώνει με υψηλό ενοίκιο. Χωροταξικά επίσης, ο Σταθμός έρχεται να καλύψει τις ανάγκες ενός μεγάλου τμήματος της πόλης του Τυρνάβου.

Τέλος, τα χωράφια που η θανούσα δωρίζει στον δήμο μας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται στα 70 περίπου στρέμματα, θα αξιοποιηθούν για την εκπλήρωση του παραπάνω σκοπού, σύμφωνα με την θέληση της δωρήτριας.
Υστερα από τα παραπάνω, εισηγούμαι όπως το δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει την αποδοχή της ανωτέρω δωρεάς».

Στην ομόφωνη απόφαση της τότε συνεδρίασης αναφέρονται τα εξής:

1. Αποδέχεται την δωρεά στον δήμο Τυρνάβου, όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της θανούσης συμπολίτισσας Ευαγγελίας Χας Χρήστου Τσικριτσή, σύμφωνα με την αριθ. 2394/6-3-99 δημόσια διαθήκη της ανωτέρω δωρήτριας, η οποία δημοσιεύθηκε στο πρακτικό του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας.
2. Εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες προς την θανούσα δωρήτρια Ευαγγελία Χα Χρήστου Τσικριτσή, η οποία συνεχίζει την μεγάλη παράδοση των δωρητών της πόλης μας και τονίζει την μεγάλη σημασία της δωρεάς της προς στους συμπολίτες της η οποία ειδικότερα θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση και εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών του Τυρνάβου, σε μνήμη του θανόντος γιού της, ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗ.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε χθες να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο Στ. Τσικριτσή να υπογράψει όλα τα απαραίτητα συμβόλαια ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αποδοχή της δωρεάς 25 χρόνια μετά τη γνωστοποίησή της!!!.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Πάντως η χθεσινή συνεδρίαση ανέδειξε την αναγκαιότητα ελέγχου όλων των δωρεών που έχουν γίνει προς το δήμο Τυρνάβου για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν ώστε να μπουν τα ακίνητα αυτών των δωρεών και στο Κτηματολόγιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ