Πετυχημένο το 4ο Φεστιβάλ Νεολαίας Λάρισας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Λάρισα, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, η Κεντρική Πλατεία της Λάρισας μετατράπηκε σε έναν δυναμικό χώρο δράσεων, συζητήσεων και διασκέδασης, με τη νεολαία της πόλης να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Οι εργασίες τους 4ου Φεστιβάλ Νεολαίας Λάρισας ολοκληρώθηκαν με την ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας με τίτλο «Youth hold the key!» με την παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κας. Σοφίας Ζαχαράκη και του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Αθανάσιου Μαμάκου. Η κα. Ζαχαράκη τόνισε την αναγκαιότητα και την πρόθεση για σοβαρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους για τα ζητήματα που αφορούν τους νέους. Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανέφερε μεταξύ άλλων την σημασία της ενδυνάμωσης των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων για την λήψη αποφάσεων ειδικά στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το μέλλον να συνδιαμορφώνεται από τους ίδιους τους νέους, δίνοντας βήμα, λόγο και φωνή στα δικά τους όνειρα και στο δικό τους βλέμμα ενώ παράλληλα εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής, στις πρωτοβουλίες, στις διεκδικήσεις και στην υλοποίηση των δράσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Επιπρόσθετα έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Μαμάκο σχετικά με την υλοποίηση του μεγάλου στόχου για να αποκτήσει η πόλη μας, επιτέλους, ένα Κέντρο Νεολαίας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών ενώ δήλωσε ότι η διεκδίκηση της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025, για τη Λάρισα, αποτελεί ένα γεγονός ορόσημο για την πόλη μας, φέρνοντας στο προσκήνιο την αξία της νεολαίας ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και προόδου.

Τις 3 αυτές μέρες πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συζητήσεις στην Κεντρική Πλατεία της πόλης γύρω από προκλήσεις των νέων σήμερα. Αναλυτικά την πρώτη μέρα αναπτύχθηκε η θεματική Νέοι και Επιχειρηματικότητα με συμμετέχοντες τους κ. Ευάγγελος Γκάγκο, Μέλος Δ.Σ. Σ.Θ.Ε.Β., κ.Θωμά Μπακούρα Υπεύθυνο Θεσσαλίας – Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γεροστέργιου Κέλλυ Προϊσταμένη Τμήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & ΒΝΣ Περ/κης Δ/νσης Δ.ΥΠ.Α. Θεσσαλίας και Μιχάλη Τριανταφύλλου Μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι προκλήσεις των νέων γύρω από την Ψυχική Υγεία με ομιλητές την κα. Νικολέτα Κουχάρσκα MA, Ψυχολόγος, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α.), τον κ.Λιόλιο Δημήτριο, Πρόεδρο ΚΟΙ.Σ.ΠΕ Μυρμιδόνες και την κα. Βάσια Μακρυδάκη, Ψυχολόγος, MSc, Υπ. Διδάκτωρ ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επιπρόσθετα οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ, περιλάμβαναν θεματικά workshop και κοινωνικές παρεμβάσεις από τους ακόλουθους φορείς της πόλης, Innovation Hive, Εκδόσεις Πρεβέντη, Κέντρο Πρόληψης- Εργαστήρι Ζωής, Σύλλογος Καρκινοπαθών,ΚΕΛΕ, Joist, ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΚΔΑΠ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Κ.Δ.Β.Μ. Καινοτομία, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Εκπαιδευτικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ και Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, μέσα από τις οποίες δόθηκε στους νέους της Λάρισας μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς. Ακόμη, παρουσιάστηκε το Project: Υδάτινες Στρατηγικές για την Θεσσαλία «Ε-Falania», από την Ομάδα Ρομποτικής του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης.

Η ψυχαγωγία δεν έλειψε καθώς οι GREG & TOSHI βρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία με την υποστήριξη του Aegean College και διασκέδασαν το κοινό με το DJ Set τους, ενώ η MARSEAUX και ο SICARIO έδωσαν μια αξέχαστη συναυλία. Το παραδοσιακό γλέντι με τους Βλάμηδες προσέφερε στιγμές διασκέδασης, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το τριήμερο αυτό.

Οι νέοι της πόλης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δυναμικά, ενώ παράλληλα έγινε η πρώτη προσπάθεια το Φεστιβάλ Νεολαίας να υλοποιηθεί στο πλαίσιου του zero waste, καθώς η καμπάνια ενημέρωσης του κοινού έγινε αποκλειστικά μέσω social media, περιορίζοντας το περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Το 4ο Φεστιβάλ Νεολαίας υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα των: Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Λαρισαίων, Ιδρύματος Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης, με την υποστήριξη του Europe Direct και του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενώ χορηγοί είναι οι: ΕΛΒΑΚ, Rainbow Waters, Aegean College, ΙΕΚ «Όμηρος», Kitrino, Langano Coffee, European Youth Card, The Fitness Spot, Del Μonte και «Όλυμπος».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ