«Η Μουσική ως Τέχνη»

Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Μικρά Παιδιά Συνδέουν τη Μουσική με τις Τέχνες, τον Πολιτισμό και την Ιστορία από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στοχεύει στον εμπλουτισμό της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ξεκινάει μια σειρά διαδραστικών προγραμμάτων που συνδυάζουν τη μουσική με τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, τη λογοτεχνία και τον πολιτιστική μας κληρονομία. Αυτά τα ιδιαίτερα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρύνουν τα μικρά παιδιά στη δημιουργική έκφραση, ενισχύοντας τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη, ενώ τα εισάγουν στην ομορφιά και το βάθος των τεχνών και της ιστορίας. Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η οργάνωση των προγραμμάτων ανήκουν στην κα Ολυμπία Τσαγιάννη, καθηγήτρια του ΔΩΛ και πολιτισμολόγο.

Η μουσική ως ο πυρήνας της διεπιστημονικής μάθησης
Στο επίκεντρο αυτών των προγραμμάτων βρίσκεται η μουσική, η οποία χρησιμεύει ως γέφυρα για να εξερευνήσουν τα παιδιά άλλους καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς τομείς. Μέσα από προγράμματα κατάλληλα για την ηλικία και πρακτικές δραστηριότητες, τα παιδιά θα βιώσουν πώς η μουσική συνδέεται με τη ζωγραφική, το θέατρο, τη λογοτεχνία και την αφήγηση. Θα ασχοληθούν επίσης με ιστορικά και πολιτιστικά πλαίσια, συνεργαζόμενοι με τοπικά αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία, προσφέροντάς τους ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας.

Μια Ολιστική Προσέγγιση στην Πρώιμη Παιδική Ανάπτυξη
Αυτά τα πολυεπιστημονικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν τη φαντασία και το νού των μικρών παιδιών, καλλιεργώντας μια σειρά από δεξιότητες όπως η δημιουργική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η συναισθηματική νοημοσύνη. Με την ενσωμάτωση διαφόρων μορφών τέχνης, ιστορίας και μουσικής, τα προγράμματα βοηθούν τα παιδιά να οικοδομήσουν μια γερή βάση για μάθηση, ενώ ενθαρρύνουν μια δια βίου εκτίμηση για τον πολιτισμό και τις τέχνες.

«Πιστεύω ότι η μουσική είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να πυροδοτήσει την περιέργεια και τη δημιουργικότητα στα παιδιά», μας λέει η κα Τσαγιάννη. «Συνδέοντας τη μουσική με τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, το θέατρο και την πολιτιστική κληρονομιά, προσφέρουμε μια πιο ολιστική και συναρπαστική εκπαιδευτική εμπειρία που γιορτάζει τον πλούτο της ανθρώπινης έκφρασης σε διαφορετικά μέσα».
Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Χρήστος Λενούτσος, υπογράμμισε: «Η σημασία αυτών των καινοτόμων προγραμμάτων για την πρώιμη ανάπτυξη των παιδιών μας είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο της μουσικής και των τεχνών με τρόπο βιωματικό, που τα ενθαρρύνει να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες και την κριτική τους σκέψη. Η μουσική, ως κεντρικό στοιχείο της διδασκαλίας, προσφέρει στα παιδιά όχι μόνο γνώση, αλλά και την αίσθηση της έκφρασης και της συναισθηματικής ευαισθησίας, βοηθώντας τα να χτίσουν γερά θεμέλια για την κοινωνική και γνωστική τους εξέλιξη. Αυτή η προσέγγιση δεν απευθύνεται μόνο στη μάθηση αλλά και στην καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος, προετοιμάζοντας τα παιδιά να αγαπήσουν τον πολιτισμό και να γίνουν ενεργοί δημιουργοί και κριτικοί της κοινωνίας μας».
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα περιλαμβάνουν και σεμινάρια μουσικοπαιδαγωγών και νηπιαγωγών σε συνδυασμό με αντίστοιχα θεματικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά.

Τον Οκτώβριο, τα προγράμματα φιλοξενούν την σπουδαία μουσικοπαιδαγωγό ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΥ, με δύο εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, (Κυριακή 13/10:10:00-11:00) και ηλικίας 6-10 χρονών, (Κυριακή: 11:30-12:30) καθώς και ένα σεμινάριο 6 ωρών για μουσικοπαιδαγωγούς και νηπιαγωγούς ( Σάββατο 12 και Κυριακή 13, 17.00-20.00). Το θέμα και των δυο δράσεων είναι
Η Θεωρία της Μουσικής είναι «Παιχνίδι»
Στα παιδικά εργαστήρια με μουσικοκινητικά και ρυθμικά παιχνίδια, body percus-sion, κατασκευές οργάνων, αυτοσχεδιασμό και τραγούδι, τα παιδιά θα παίξουν με τη μουσική και θα δούνε πώς μπορούν να μάθουν τη θεωρία της μουσικής με τρόπο που θα τους διασκεδάσει και θα το απολαύσουν.
Στο σεμινάριο ενηλίκων οι συμμετέχοντες θα δούνε με ποιους τρόπους θα αξιοποιήσουνε και θα προσαρμόσουν στη διδασκαλία τους ρυθμικές καρτέλες, σταυρόλεξα, παζλ, μουσικούς ρυθμικούς γρίφους, μαγικές εικόνες και ηχηρές κινήσεις.
Την οργάνωση και το συντονισμό αυτού του προγράμματος έχουν η κυρίες Ολυμπία Τσαγιάννη και Ευδοξία Αποστολίδου, καθηγήτριες του ΔΩΛ.

Πληροφορίες: https://dhmotikoodeiolarissas.gr/seminaria/
Δηλώσεις συμμετοχής: Αποστολίδου Εύη τηλ.6907846824
( από 4 έως 11 Οκτωβρίου, ώρες: 10-12)
Επικοινωνία: imousikiwstexnidwl@gmail.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ